• ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

    Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

    Οι επιχειρηματίες οι μαρκετίστες και οι διαφημιστές που ασχολούνται με το εμπόριο πολυτελών αντικειμένων, όπως τα κοσμήματα, είναι σαφές ότι βρίσκονται σε σύγχυση μετά την πρόσφατη κρίση. Δεν είναι μόνο ότι μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, αλλά έχει αλλάξει συνολικά η αντιμετώπιση των καταναλωτών απέναντι σε αυτά τα προϊόντα. Στην προσπάθεια να γίνει κατανοητό το φαινόμενο, οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές Ιανουαρίου του 2010 μία συνάντηση ειδικών με θέμα “The new Luxury Paradigm” (Η νέα πραγματικότητα στα είδη πολυτελείας). Ένας εκ των ομιλητών ο Ellen Davis συνοψίζει τα κύρια σημεία της ομιλίας του.
       Η λέξη τιμή δεν είναι συνώνυμη της λέξης αξία. Οι καταναλωτές είναι πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν για ένα προϊόν που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν. Πέρα όμως από αυτό, θέλουν το προϊόν από μόνο του να έχει αξία. Για το λόγο αυτό οι επιχειρηματίες πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα και το design των προϊόντων που διαθέτουν. 
       Οι εταιρίες (τα brands) πρέπει να επικοινωνούν συστηματικά με τους θαυμαστές τους. Πρέπει οι εταιρίες να επιστρέψουν στους θαυμαστές τους όση υποστήριξη έχουν πάρει από αυτούς. Πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους για παράδειγμα με μία Fan Page (Σελίδα θαυμαστών) στο Facebook.
       Η εξατομίκευση αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Το να είναι κάποιος μοντέρνος δε σημαίνει πως πετάει όλα του τα παλιά ρούχα και αγοράζει καινούργια. Όσον αφορά τα κοσμήματα μία καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι το φρεσκάρισμα των παλιών αγαπημένων κοσμημάτων του πελάτη ώστε να γίνουν πάλι κατάλληλα για να φορεθούν.


    Κάποιες οδηγίες για να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στη νέα πραγματικότητα είναι και οι εξής.
    Πρέπει οι επιχειρήσεις να ασχοληθούν σοβαρά με την εκπαίδευση των πωλητών τους και με την εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Ένα ανεπάντεχο συμπέρασμα από πρόσφατη έρευνα είναι ότι οι καταναλωτές πιστεύουν πως η εξυπηρέτηση μετά την πώληση είναι καλύτερη σε επιχειρήσεις του διαδικτύου όπως η Amazon σε σχέση με καταστήματα.
    Η επιδειξιομανής κατανάλωση ( conspicuous consumption) ανήκει στο παρελθόν. Το προϊόν δεν πουλάει από μόνο του. Πρέπει ο πωλητής να αποδείξει στον πελάτη την αξία του. Οι καταναλωτές πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για μία ετικέτα πολυτελείας αν μπορούν να αποκτήσουν ένα προιόν με ανάλογα χαρακτηριστικά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
    Δημιουργία επιλογών. Μία καλή λύση είναι τα brands να δημιουργούν περισσότερες από μία σειρές προϊόντων σε διαφορετικές τιμές, ώστε να απευθύνονται πιό αποτελεσματικά στις διάφορες ομάδες καταναλωτών. Επίσης τα δώρα μετά την πώληση δημιουργούν μία πολύ καλή σχέση μεταξύ της επιχείρησης και του πελάτη.
     

    Ένα γενικό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ο ορισμός της λέξης πολυτέλεια έχει αλλάξει. Η εποχή όπου η πολυτέλεια επικεντρωνόταν στην επιδειξιομανή κατανάλωση έχει παρέλθει. Σήμερα πολυτέλεια σημαίνει να ανακαλύπτεις τρόπους και προϊόντα ώστε να ζεις τη ζωή σου ποιοτικά.
     


    https://tips.jewelers.org/2010/01/understand-the-new-luxury.html
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...