• ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ? ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ!

    Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

    Αν ρίξετε μια ματιά στη δεξιά στήλη αυτού του site όπου γράφονται καθημερινά οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, βλέπουμε πως η τιμή της πλατίνας έχει ξεπεράσει τις 40.000 ευρώ το κιλό, και ο χρυσός πλησιάζει με βήμα ταχύ τις 30.000 ευρώ το κιλό. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών κατά τους τελευταίους μήνες έχει βάλει σε σκέψεις τους ανθρώπους της βιομηχανίας του κοσμήματος, αλλά είναι ένα κακό νέο για τις κυρίες που έχουν μάθει να ανανεώνουν εύκολα και αποτελεσματικά την εμφάνισή τους με ένα καινούργιο κόσμημα.

       Μέσα στα τελευταία 150 χρόνια τα κοσμήματα από μία εξεζητημένη συνήθεια της αριστοκρατίας που ήταν παλιά, έγιναν ένα είδος ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως οι βιομηχανικές μέθοδοι εξόρυξης των πολύτιμων μετάλλων και πετρών, και επίσης οι αποτελεσματικές μέθοδοι παραγωγής που εφάρμοσε η βιομηχανία των κοσμημάτων.

       Μέσα στην κοσμογονία των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια μεταβάλλονται και οι συνθήκες στην αγορά των κοσμημάτων. Με δεδομένη την μικρή φυσική διαθεσιμότητα των πολύτιμων μετάλλων, προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα κάποια γεγονότα που μετέβαλλαν με δραματικό τρόπο τις ισορροπίες. Κατ αρχήν η οικονομική κρίση αμφισβήτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της κοινωνίας γενικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα, δηλαδή στις αυλες αξίες. . Εξ αιτίας αυτού πολλοί αποφάσισαν να επενδύσουν σε σταθερές αξίες όπως τα πολύτιμα μέταλλα. Είτε με τη μορφή διαθεσίμων σε κρατικά ή άλλα θησαυροφυλάκια, είτε με τη μορφή των χρυσών λιρών στο σεντούκι πολλοί σκέφτηκαν να αποκτήσουν χρυσό και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί η ζήτηση . Ένα άλλο γεγονός που λειτουργεί προσθετικά τα τελευταία χρόνια είναι η ζήτηση κοσμημάτων από την μεσαία τάξη που δημιουργείται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεδομένου του πληθυσμού αυτών των χωρών (Κίνα, Ινδία κ.λ.π.) αυτή η νέα μεσαία τάξη αποτελείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού είναι προφανώς ανεπαρκή. Τα δύο αυτά γεγονότα από μόνα τους φτάνουν να εξηγήσουν την τεράστια άνοδο της τιμής των πολύτιμων μετάλλων και αυτή που πιθανό θα ακολουθήσει. 
    Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον  οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη συνήθειά τους να αγοράζουν και να φοράνε κοσμήματα, λόγω των πολύ ψηλών τιμών? Προφανώς όχι. Το βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους είναι η προσαρμοστικότητα. 
      Κατ΄ αρχήν να σημειώσουμε ότι ανάλογα με τις εποχές οι άνθρωποι είχαν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη εκτίμηση τα διάφορα υλικά κοσμηματοποιίας. Για παράδειγμα τον 19ο αι. τα διαμάντια τα έδεναν μόνο με ασήμι και όχι με χρυσό. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί με αξιώσεις στα υλικά κοσμηματοποιίας κάποια μέταλλα που πριν λίγα χρόνια ήταν απολύτως άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως το τιτάνιο το παλλάδιο το ιρίδιο, τα οποόα χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα πολύ υψηλού κύρους. Συνεπώς το κατά πόσον ένα μέταλλο είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κοσμημάτων επιβάλλεται από τις τάσεις και την μόδα της εποχής και όχι από τεχνικούς ή κατασκευαστικούς λόγους. Οι αξιόλογοι τεχνίτες και καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν αριστουργήματα με οποιοδήποτε υλικό, σεβόμενοι και υπακούοντας στις ιδιότητές του. Έτσι κι αλλιώς οι δημιουργοί που υπηρετούν αυτό που ονομάζεται  καλλιτεχνικό κόσμημα  χρησιμοποιούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες  πληθώρα υλικών, πλαστικό, κράματα διαφόρων μετάλλων όπως σίδηρο, ξύλο, υφάσματα, ρητίνες  κ.λ.π.
       Όσον αφορά  τα μέταλλα, το ασήμι ήταν πάντα και παραμένει ένα αγαπημένο μέταλλο της κοσμηματοποιίας. Παρά την μεγάλη άνοδο της τιμής του ο μέσος καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες εξαιρετικά κοσμήματα με βάση αυτό το υλικό σε πολύ προσιτή τιμή. Όσον αφορά το τιτάνιο οι τεχνίτες κοσμηματοποιοί εξοικοιώνονται σταδιακά με τις ιδιότητες και τις δυνατότητες του και βλέπουμε όλο και περισσότερα υπέροχα κοσμήματα από αυτό το υλικό. Ο μπρούτζος, ένα περιφρονημένο υλικό που έχει το χρώμα του χρυσού επιδέχεται επεξεργασίες με πάμπολλες τεχνικές και μπορεί να δώσει επίσης εξαίρετα αποτελέσματα. Ο αλπακάς είναι ένα μέταλλο που έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με το ασήμι. και δουλεύεται με τις ίδιες μεταλλουργικές τεχνικές. Τα κοσμήματα από αλπακά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύ ικανοποιητική εναλλακτική λύση σε προσιτό κόστος. Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι ο μπρούτζος είναι περίπου 1.500 (!) φορές φθηνότερος από τον χρυσό που προσομοιάζει, ο αλπακάς είναι 25 φορές φθηνότερος από το ασήμι και 2.000 (!) φορές φθηνότερος από την πλατίνα.  Τέλος όσον αφορά τις πολύτιμες πέτρες, οι τιμές τους δεν έχουν αυξηθεί , ούτε φαίνεται κάποια τέτοια τάση. Τα υπέροχα αυτά υλικά παραμένουν διαθέσιμα στην κοσμηματοποιία σε πολύ λογικές. τιμές.
      Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι αν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, οι καταναλωτές έχουν πολύ καλές εναλλακτικές που δεν υποβιβάζουν κατ΄ ελάχιστο την αισθητική και το καλό τους γούστο.

    Δαχτυλλίδι αρραβώνων από παλλάδιο και διαμάντια.

    Δαχτυλίδι αρραβώνων από παλλάδιο και διαμάντια. Το παλλάδιο δεν υστερεί απολύτως σε τίποτα από την πλατίνα και τον λευκό χρυσό.

     

    https://jewelhistory.com/2010/03/25/when-precious-metals-prove-too-costly-whats-a-girl-to-do/

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...