• ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΩΝ

  Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

  Είναι μία αυτόματη συνήθεια όσων ενδιαφέρονται για την αγορά είτε σαν καταναλωτές είτε σαν έμποροι είτε σαν κατασκευαστές να συμβουλεύονται τα ρεπορτάζ αγοράς. Ρεπορτάζ αγοράς ονομάζουν τις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών όπου παρουσιάζονται διάφορα προϊόντα από την αγορά, συνήθως με τις τιμές τους και τις διευθύνσεις των καταστημάτων ή των εταιριών που τα διαθέτουν. Σε αυτά τα ρεπορτάζ οι ειδήμονες του στυλ συμβουλεύουν τους αδαείς πώς να αποκτήσουν τα προϊόντα που θα τους κάνουν επίκαιρους και μοδάτους.

   Έχουμε αναρωτηθεί όμως τι είναι αυτά τα ρεπορτάζ? Ποιοι τα γράφουν, με τι κριτήρια επιλέγουν τα προϊόντα που προτείνουν, πόσα προϊόντα άραγε σύγκριναν μέχρι να μας προτείνουν αυτά που πρότειναν, και με τι κριτήρια απέκλεισαν τα υπόλοιπα προϊόντα? Λαμβάνεται άραγε υπόψη σε αυτές τις συμβουλές η ποιότητα σχεδιασμού των προϊόντων, η σχέση της τιμής προς την κατασκευαστική ποιότητα, η λειτουργικότητα, η ποιότητα και τα υλικά κατασκευής. Οι ειδικοί που συντάσσουν αυτά τα ρεπορτάζ έχουν άραγε κάποιες ειδικές γνώσεις? Και ποιες είναι αυτές? 
  Μην κουράζεστε. Τίποτε από αυτά δεν έχει προηγηθεί. Απλώς οι στυλίστες ενημερώθηκαν για το ποιοι είναι οι διαφημιζόμενοι στο περιοδικό, και προμηθεύτηκαν τα εμπορεύματα που οι διαφημιζόμενοι κρίνουν ότι πρέπει να προωθηθούν στην αγορά. Τα ρεπορτάζ αγοράς συνεπώς είναι  κάποιες σελίδες δώρο στους διαφημιζόμενους, έξτρα έμμεση διαφήμιση και καθόλου ρεπορτάζ (δηλ. έρευνα) αγοράς.

  Τους τελευταίους μήνες που ο αριθμός των διαφημιζόμενων ελαττώθηκε σημαντικά και τα έσοδα των εφημερίδων και περιοδικών είναι στο κόκκινο, οι επιθυμίες των ολίγων απομεινάντων διαφημιζομένων είναι νόμος, και τα προιόντα τους και μόνον αυτά υπάρχουν στις σελίδες των εντύπων. Όταν λοιπόν διαβάζουμε  τα ρεπορτάζ αγοράς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναφέρεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς, που είναι οι διαφημιζόμενοι στο έντυπο που κρατάμε στα χέρια μας.

  Μετά από όλα αυτά ποιος είναι άραγε ο σωστός τρόπος για ένα πραγματικό ρεπορτάζ αγοράς. Η απάντηση είναι απλή. Μια βόλτα με τον σύντροφό μας, με τη φίλη μας με το παιδί μας,  στη γειτονιά μας ή σε κάποια κεντρική αγορά.Window shopping, και ερωτήσεις στα καταστήματα για τα προιόντα που μας αρέσουν. Οι ερωτήσεις που εμείς θα θέσουμε και όχι οι απαντήσεις που μας δίνουν τα έντυπα σε ερωτήσεις που δεν κάναμε. Και μην νομίζετε ότι έτσι βλέπετε μικρό μόνο κομμάτι της αγοράς. Αυτοί που γράφουν τα ρεπορτάζ αγοράς είναι υποχρεωμένοι να  βλέπουν ακόμη μικρότερο. 
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...