• ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ.

  Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

  Η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών των Η.Π.Α. σε οδηγία που εξέδωσε στις 17 Αυγούστου περιόρισε στο μισό την ποσότητα μολύβδου που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στα παιδικά κοσμήματα. Αντίστοιχη οδηγία είχε εκδοθεί στον Καναδά ήδη από το 2005. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια αλλά διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια η μεγάλη βλάβη που προκαλεί κάτω από διάφορες συνθήκες στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα οι ατμοί μολύβδου (π.χ. στα καυσαέρια των αυτοκινήτων) αλλά και η τριβή του μολύβδου πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.

  Η χρήση του μολύβδου είχε απαγορευτεί στα παιδικά παιχνίδια (π.χ. στρατιωτάκια) από χρόνια, και έχει αντικατασταθεί από άλλα κράματα όπως π.χ. το ζάμακ. Επίσης έχουν τεθεί περιορισμοί στην περιεκτικότητα του μολύβδου στα κοσμήματα. Οι περιορισμοί αυτοί ήδη έγιναν αυστηρότεροι και η επιτρεπόμενη ποσότητα μολύβδου περιορίστηκε μόλις στα 300 ppm για τα παιδικά κοσμήματα.

  Το παιδικό κόσμημα αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση δώρου για τα παιδάκια και κυρίως για τα κοριτσάκια. Κάνοντας δώρο ένα κόσμημα αποφεύγουμε να χαρίσουμε στο παιδί ένα ακόμη άχρηστο κινέζικο πλαστικό παιχνιδάκι και του χαρίζουμε κάτι το οποίο θα φορέσει τώρα αλλά και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας κάποιους κανόνες ασφαλείας που αφορούν τα παιδικά κοσμήματα.

  Πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το κόσμημα που θα φορέσει ένα παιδί δεν περιέχει νικέλιο, γιατί το νικέλιο είναι υπεύθυνα για σοβαρές δερματικές αλλεργίες σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Πρέπει ακόμη να φροντίζουμε το κόσμημα να μην περιέχει μόλυβδο. Νικέλιο και μόλυβδος είναι πιό πιθανό να υπάρχουν στα φο μπιζού. Είμαστε πολύ πιο σίγουροι αν αγοράζουμε χρυσά ή ασημένια κοσμήματα. Πάντα όμως καλό είναι να ρωτάμε τον καταστηματάρχη. Να αποφεύγουμε να αγοράζουμε εύθραυστα κοσμήματα γιατί τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να τα σπάσουν. Π.χ. κοσμήματα που περιέχουν μεγάλες πολύτιμες πέτρες δεν είναι κατάλληλα. Από τα διάφορα είδη κοσμημάτων καταλληλότερα για παιδιά είναι τα βραχιόλια για τον καρπό και για τον αστράγαλό, τα δαχτυλίδια και τα καρφωτά σκουλαρικάκια. Καλό είναι να αποφύγουμε τα κρεμαστά σκουλαρίκια και τα μενταγιόν, γιατί μπορεί από κάποια απροσεξία το παιδί να τραυματιστεί. Καλό επίσης είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά χάνουν πράγματα, οπότε δεν είναι πολύ έξυπνο να πάρουμε ένα πολύ ακριβό κόσμημα. Αν θέλουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα ας προτιμήσουμε να τα μοιράσουμε σε περισσότερα κοσμήματα.


  Παιδικά κοσμήματα

   

   
   


   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...