• ΑΠΑΓΩΓΗ

  Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2009

  Το site αυτό είναι αυστηρά θεματικό. Ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα κοσμήματα τους πολύτιμους λίθους και τα ρολόγια. Όλα τα νέα που έχουμε παρουσιάσει τους 9 μήνες που είμαστε στον αέρα, αφορούν αποκλειστικά το αντικείμενο με το οποίο καταπιανόμαστε. Σήμερα μόνο θα παραβούμε αυτή τη τακτική μας. Με τη δικαιολογία ότι είναι ημέρα εκλογών θα θίξουμε ένα θέμα που είναι πολιτικό και ανθρωπιστικό. Ένα θέμα που σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα απασχολούσε καθημερινά την κοινή γνώμη, εμείς το έχουμε αφήσει στην τύχη του. Τώρα που τελείωσαν οι θορυβώδεις προεκλογικές κοκορομαχίες, πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα πολλά πραγματικά προβλήματά μας. 
    Ο Θανάσης Λερούνης είναι ένας Έλληνας εκπαιδευτικός ο οποίος το 1994 ανακάλυψε στα οροπέδια του βόρειου Πακιστάν μία φυλή που ονομάζονται Καλάς. Στο αυστηρά μουσουλμανικό Πακιστάν οι Καλάς διατηρούν τις πανάρχαιες παραδόσεις τους, μία θρησκεία πολυθεϊστική με πολλά κοινά με την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, και με πολλές λέξεις της ιδιόρρυθμης γλώσσας τους να έχουν σαφώς ελληνικές ρίζες. Η περιοχή αυτή ήταν μέσα στα όρια των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου η περιοχή πέρασε στο Ελληνιστικό βασίλειο της Βακτριανής. Ο Λερούνης έκανε έργο της ζωής του να βοηθήσει τους Καλάς να διατηρήσουν την θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους . Για το σκοπό αυτό ίδρυσε το 1999 την ΜΚΟ Έλληνες Εθελοντές μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν χρήματα και δημιουργήθηκε μία ομάδα εθελοντών οι οποίοι συνέδραμαν τον Λερούνη στα σχέδιά του. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, χτίστηκαν σχολεία και πολιτιστικό κέντρο, για να μαθαίνουν τα παιδιά την γλώσσα τους. Φιλόλογοι και γλωσσολόγοι από την Ελλάδα εργάστηκαν και έφτιαξαν αλφάβητο και λεξικά γι αυτή την γλώσσα. Ο ίδιος ο Λερούνης κάθε χρόνο κάνει πολύμηνα ταξίδια στην Καλάσα και προωθεί τους σκοπούς της οργάνωσης του.
  Πριν ένα μήνα και ενώ ο βρισκόταν πάλι στην περιοχή, η ομάδα του δέχθηκε επίθεση από ληστές ή αντάρτες Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο φρουρός του και να απαχθεί ο ίδιος. Οι απαγωγείς του έχουν ήδη ζητήσει λύτρα. Για κακή του τύχη αυτό συνέβη στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν στην Ελλάδα άρχιζε η προεκλογική περίοδος, όπου όλοι οι υπεύθυνοι ασχολούνται με την καρέκλα τους και πως θα την διατηρήσουν. Έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί η παραμικρή δραστηριότητα του Ελληνικού κράτους για την σωτηρία και απελευθέρωσή του. Τώρα που τέλειωσε το πανηγυράκι των εκλογών πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτό το θέμα να γίνει πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών. ʼνθρωποι με ανιδιοτέλεια, όραμα, γνώση, αποτελεσματικότητα και πατριωτισμό, δεν μας περισσεύουν. 

  Παιδιά της φυλής των Καλάς στο Πακιστάν

  Παιδιά της φυλής των Καλάς με τοπική ενδυμασία.
   
   


   

   
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...