• ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

    Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

      Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένες απόλυτα με την κατανάλωση. Με τον δέκατο τρίτο μισθό στην τσέπη, τα μαγαζιά φορτωμένα με καλούδια, είναι πολύ εύκολο να υποκύψουμε στον πειρασμό της πολυτελούς κατανάλωσης. Η εταιρία Synovate διενήργησε έρευνα ανάμεσα σε 8.100 ανθρώπους σε 11 χώρες Βραζιλία, Καναδά, Γαλλία, Χονκ Κονκ, Ινδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ταιβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και Η.Π.Α. Η έρευνα αφορούσε τη σχέση των ανθρώπων με την πολυτελή κατανάλωση,
      Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε από τον ορισμό. Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους σαν πολυτελή κατανάλωση αντιλαμβάνονται οτιδήποτε υπερβαίνει τις απαραίτητες αγορές. (Το τι είναι απαραίτητη αγορά είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση). 
    Κάποιοι από τους ερωτώμενους πιστεύουν ότι δικαιούνται να ξοδέψουν τα παραπανίσια χρήματα όταν κρίνουν αυτοί χωρίς άλλες συζητήσεις.
    Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ψωνίζουμε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα αλλά δυστυχώς οι ίδιοι συχνά υποκύπτουν στους πειρασμούς. 
    Κάποιοι θα επιθυμούσαν πολύ να ψωνίζουν πολυτελή αντικείμενα αλλά δυστυχώς δεν έχουν τα χρήματα, και τέλος οι περισσότεροι ούτε τους περνάει από το μυαλό η κατανάλωση πολυτελών αντικειμένων, γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα.
    Η κρίση καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την κατανάλωση ειδών που δεν είναι απαραίτητα. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιόδους τείνουν να αποταμιεύουν και όχι να ξοδεύουν.
    Από την έρευνα προέκυψαν ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το 32% των ανθρώπων, αφού αγοράσουν κάτι που δεν θεωρούν απαραίτητο έχουν στη συνέχεια ενοχές. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α. στο πολύ ψηλό 72%.
    Στο άλλο άκρο η Ινδία η Βραζιλία και η Ολλανδία όπου οι κάτοικοί τους καταναλώνουν απενοχοποιημένα.
    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν να είναι εμφανείς οι ετικέτες των ειδών πολυτελείας που αγοράζουν. Το ποσοστό αυτών είναι πολύ μεγαλύτερο στην Ινδία στο Χονκ Κονκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και γενικά στις χώρες με τριτοκοσμική νοοτροπία όπως και η Ελλάδα). Η έρευνα έδειξε ότι οι Γάλλοι, οι ʼγγλοι και οι Βραζιλιάνοι προτιμούν να μην μοστράρουν την ετικέτα στη φάτσα των υπολοίπων.
    Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ερώτηση της έρευνας, είναι πιο είναι για τους ερωτώμενους το απόλυτο αντικείμενο επιθυμίας. Αυτό δηλαδή που θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν ανεξαρτήτως χρημάτων Οι απαντήσεις είναι : ένα πολυτελές αυτοκίνητο, και δεύτερο ένα ακριβό κόσμημα.
    Η εταιρία Synovate που διενήργησε την έρευνα είναι μέλος του Aegis Group. (Και λίγη ετυμολογία : Αιγίς είναι η δερμάτινη ασπίδα. Ονομάστηκε έτσι γιατί γινόταν από δέρμα κατσίκας (αιγός) Από εκεί προέκυψε και η φράση «υπό την αιγίδα»).

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους (και καλό ξεκοκάλισμα του 13ου)


    .
    https://www.reuters.com/article/idUSTRE5BK0FO20091221
     

    Tags : - Mάρκετινκ -
  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...