|
Ένα καινούργιο φαινόμενο στο μικροσκόπιο
Πριν ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2008, το πάντα έγκυρο ελβετικό περιοδικό ρολογιών και κοσμημάτων Europa Star είχε κάνει μία έρευνα σχετικά με το ανερχόμενο φαινόμενο των site κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια το μεγαλύτερο από αυτά το Facebook. Η έρευνα είχε ασχοληθεί κυρίως με τα Fan Pages (Σελίδες θαυμαστών) που είχαν δημιουργηθεί γύρω από 25 συγκεκριμένες μάρκες ρολογιών. Υπήρχαν τότε περίπου 40.000 άτομα τα οποία συμμετείχαν σε αυτές τις σελίδες και συζητούσαν για τις αγαπημένες τους μάρκες. Η έρευνα εκείνη είχε εγείρει πλήθος ερωτημάτων ανάμεσα σε ειδικούς και μη, όπως : Το φαινόμενο αυτό είναι πρόσκαιρο ή έχει χαρακτηριστικά αντοχής στο χρόνο? Οι εταιρίες έχουν εμπλοκή σε όλο αυτό ή οι φανατικοί φίλοι των εταιριών δημιουργούν και τροφοδοτούν αυτές τις σελίδες? Μπορεί αυτό το φαινόμενο να έχει εμπορικό ενδιαφέρον για μία εταιρία?
Η ενδυνάμωση της κοινωνικής Δικτύωσης
Τον Μάιο του 2009 το Europa Star στην προσπάθεια να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ξανάπιασε την έρευνα. Οι Fans των εταιριών είχαν ήδη τριπλασιαστεί, ήταν πάνω από 130.000 άτομα, Εκτός από την αύξηση των Funs παρατηρήθηκε επίσης μεγάλη αύξηση του χρόνου που διέθετε ο καθένας από αυτούς σε συζητήσεις εντός του Facebook. Την ίδια ώρα που συνέβαινε αυτό, τα επίσημα site των εταιριών κατέγραφαν μείωση της επισκεψιμότητας τους. Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων οδηγεί στο μάλλον αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το διαδίκτυο έχει αλλάξει. Ο χρήστης του διαδικτύου βαρέθηκε να είναι παθητικός καταναλωτής των ειδήσεων και των μηνυμάτων των εταιριών. Ο χρήστης θέλει να επικοινωνεί, να μοιράζεται απόψεις να οργανώνεται. Σταδιακά το διαδίκτυο μετατρέπεται σε ένα προνομιακό πεδίο διαδραστικής κοινωνικής συμμετοχής.
Οι αριθμοί όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί γύρω από αυτό το φαινόμενο, συνεχίζουν να εκπλήσσουν. Οι Fans έχουν φτάσει τους 230.000 και ήδη η κάθε μια από τις δύο πιο δημοφιλείς εταιρίες η Hublot και η Cartier έχει περισσότερους fan από όλες μαζί πρίν ένα χρόνο.
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον των εταιριών
Σύμφωνα με το περιοδικό, 11 από τις 25 εταιρίες της έρευνας κατευθύνουν και τροφοδοτούν επισήμως οι ίδιες τις σελίδες των φίλων της εταιρίας (Fan Pages). Ανάμεσα σε αυτές η Omega, η Bulgari, η Tag Hauer. Είναι φανερό πως οι εταιρίες έχουν στρέψει αποφασιστικά το ενδιαφέρον τους προς τα site κοινωνικής δικτύωσης. Μετά το Facebook βλέπουμε να εμφανίζονται σελίδες των εταιριών ρολογιών στο Twitter, που μεταδίδει σύντομα νέα στους ενδιαφερόμενους, και στο You Tube που μεταδόιδει βιντεο.
Νέοι τρόποι προσέγγισης
Από τα παραπάνω έχει γίνει φανερό ότι οι εταιρίες ρολογιών (και πολλές άλλες ακόμη) έχουν βρέι ένα νέο απρόσμενο τρόπο να προσεγγίσουν το κοινό τους. Τα site κοινωνικής δικτύωσης τους προσφέρουν έναν άμεσο τρόπο να συμμετέχουν στις συζητήσεις των φίλων της εταιρίας, να απαντήσουν στις απορίες τους, να ακούσουν τα παράπονά τους.
https://www.europastar.com/europastar/headlines/article_display.jsp?vnu_content_id=1004054424