|
Ο φόρος πολυτελείας είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι πολιτικοί για να μπαλώσουν τα ρήγματα του Τιτανικού, που είναι τα ελληνικά δημόσια ταμεία. Οι ίδιοι ακριβώς πολιτικοί που είναι 100% υπεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση. Αυτοί που διόρισαν 700.000 άτομα στο δημόσιο ενώ μπορεί να λειτουργεί άριστα με 200.000. Που διόρισαν χιλιάδες κολλητούς στην Ολυμπιακή στη Βουλή, στις πέτσινες επιτροπές και Οργανισμούς που στήνανε μόνοι τους. Που μοιράσανε εκατομμύρια σε μαιμού πολιτιστικούς συλλόγους αθλητικές ομάδες και λαθρόβιες εφημερίδες. Που εξαγοράζανε τους συνδικαλιστές με αργομισθίες για να μην τους έχουν στα πόδια τους. Με τους Τσουκάτους που τώρα δεν τους γνωρίζουν. Επί δεκαετίες ολόκληρες. Αυτοί ακριβώς οι πολιτικοί που έκαναν αυτή την άθλια και διεφθαρμένη διαχείρηση είναι εδώ για να δώσουν λύση στο πρόβλημα . Και παίρνουν μέτρα.
Ο λαός έχει άποψη για τα μέτρα. Ο λαός είμαστε όλοι εμείς που ψηφίσαμε και πάλι αυτούς τους πολιτικούς. Που αποβλακωνόμαστε πρωινά μεσημεριανά και βραδινά μπροστά σε μία TV χαμηλοτάτου επιπέδου και πιστεύουμε ότι μας σερβίρουν. Που τρέχουμε στα περίπτερα κατά χιλιάδες για να αγοράσουμε τα βίντεο που γυρίζουν οι τηλεβίζιτες. Που δώσαμε ποσοστό 0,5% στον Στέφανο Μάνο που εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια προειδοποιούσε για την κατάσταση της οικονομίας, και τον στείλαμε στο σπίτι του. Ο λαός όμως συμφωνεί με την επιβολή του φόρου πολυτελείας η οποία έχει την αποδοχή του 82% των ερωτηθέντων.. Είναι σωστός ο φόρος πολυτελείας γιατί αυτόν θα κληθούν να τον πληρώσουν οι πλούσιοι, και ο λαός συμφωνεί. Οι πολιτικοί για μία ακόμη φορά μας παραμυθιάσανε. Αντί να μας εξηγήσουν πως φτάσαμε ως εδώ με διακυβέρνηση από τους ίδιους, τους πατεράδες και τους συζύγους των σημερινών κυβερνώντων, κάνουν αντιπερισπασμούς μαθητευόμενων μάγων με τους φόρους πολυτελείας. Ο φόρος πολυτελείας είναι μία καταστροφική ιδέα που θα επιφέρει μεγάλη συρρίκνωση ( ή το τελειωτικό χτύπημα) σε κλάδους της οικονομίας που ήδη υποφέρουν, θα συμβάλλει ελάχιστα στα δημοσιονομικά συμμαζέματα και θα καταργηθεί αφήνοντας πίσω του τον απόηχο της βλακείας των εμπνευστών του.
Απλά μαθηματικά.
Θα κάνουμε μία υπόθεση εργασίας για να καταλάβουν οι συμπολίτες μας του 82% σε τι μεταφράζεται ο κατ΄ επίφαση φόρος πολυτελείας.
Έστω λοιπόν ένα κόσμημα που πουλιέται 100 Ευρώ.
Από αυτά τα 21 ευρώ είναι το νέο ΦΠΑ και τα 10 ευρώ είναι ο φόρος πολυτελείας. Ο καταστηματάρχης αποδίδει άμεσα 31 ευρώ και του μένουν 69.
Από τα 69 ευρώ καθαρής αξίας σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικα τουλάχιστον 24% είναι το κέρδος του επιχειρηματία δηλαδή 16 ευρώ , 69 -16 =53 ευρώ.
Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρωθεί από τον επιχειρηματία για το κέρδος των 16 ευρώ είναι (περίπου) 4 ευρώ. 53 – 4 = 49 ευρώ.
Το κόστος ενοικίου είναι σύμφωνα με μελέτες κατά μέσο όρο 14% δηλαδή περίπου 10 ευρώ. 49 – 10 = 39 ευρώ.
Η απόσβεση του πάγιου εξοπλισμού, το κόστος του στοκ, το κόστος του αμπαλάζ, του ντεκόρ, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό ταμείο του επιχειρηματία, το λογιστικό κόστος, η προμήθεια των πιστωτικών καρτών, και άλλα ενδεχόμενα έξοδα όπως το κόστος του προσωπικού και η ασφάλισή του, διαφήμιση, πιθανές βλάβες, ασφάλιση της επιχείρησης κατά κινδύνων κ.α. συμποσούμενα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ (ή πολύ περισσότερα). 39 - 20 = 19 ευρώ.
Ξεχάσαμε τίποτα? Α, ναι το εμπόρευμα. Παρά τα “τουλάχιστον” στους λογαριασμούς μας μένουν μόνο 19 ευρώ κόστος για εμπόρευμα που θα πουλιέται 100 ευρώ.
Και αν αναρωτιέστε ποιά επιχείρηση μπορεί να πουλάει εμπόρευμα κόστους κάτω των 19 ευρώ έναντι λιανικής τιμής 100 ευρώ , σας έχουμε την απάντηση: Οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες που παράγουν τα προιόντα τους στα σκλαβοπάζαρα της Κίνας. Το κόστος εμπορεύματος γι αυτές τις επιχειρήσεις είναι και κάτω του 5% σε σχέση με την τιμή λιανικής. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν άνετα να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο ανθυγιεινό επιχειρηματικά περιβάλλον. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία τύχη. Και πρώτα από όλα τα χιλιάδες μεμονωμένα μαγαζιά και οι προμηθευτές τους που είναι τα εναπομείναντα ελληνικά εργαστήρια.
Για να το πούμε και αλλιώς, η νόμιμη επιχείρηση για να έχει το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος πρέπει να πουλάει το κάθε εμπόρευμα 6 φορές πάνω από το κόστος αγοράς. Στην περίπτωση αυτή η τιμή λιανικής θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το να δουλεύει νόμιμα κάποιος σε αυτό το κοστολογικό πλαίσιο είναι ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί. Πολλοί θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, πολλοί θα καταφύγουν στην παλιά γνωστή τέχνη της φοροδιαφυγής.
Η Εθνική Οικονομία.
Εντάξει λοιπόν, ας θυσιαστούν και μερικές μικροεπιχειρήσεις για το καλό της εθνικής οικονομίας. Για να δούμε λοιπόν πόσο είναι αυτό το καλό. Υπολόγιζαν οι φωστήρες να εισπράξουν 100 εκ. ευρώ για όλο το χρόνο, όταν στους λογαριασμούς είχαν υπολογίσει και τα παπούτσια στα είδη πολυτελείας. Τα προσδοκώμενα έσοδα τώρα που αποφάσισαν πως το να φοράς παπούτσια δεν είναι δα και φοβερή πολυτέλεια τα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα. Τη στιγμή που τους επόμενους τέσσερις μήνες πρέπει να δανειστούμε πάνω από 30 δις ευρώ.
Η μέθοδος του να επιβάλεις πολύ ψηλή φορολογία και να μεταβάλλονται οι επιχειρηματίες σε άμισθους φοροεισπράκτορες δεν ήταν ποτέ αποδοτική, ακόμη και σε κλειστές οικονομίες. . Εφόσον οι φόροι ήταν υπερβολικοί, οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές έβρισκαν τρόπους να τους αποφεύγουν. Στη δεκαετία του 1980 που πάλι είχε επιβληθεί πολύ ψηλός ΦΠΑ στα κοσμήματα είχαν θησαυρίσει οι λαθρέμποροι πολύτιμων μετάλλων, είχαν κλείσει μερικές εκατοντάδες τίμια μαγαζιά και εργαστήρια και αφού έγινε η ζημιά οι φωστήρες τον απέσυραν.
Σε ένα απόλυτα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η υψηλή φορολογία είναι απλώς βλακώδης. Κατ΄ αρχήν υπάρχουν οι πωλήσεις από το ίντερνετ. Ήδη τα προιόντα που πουλιούνται μέσω ίντερνετ από χώρες του εξωτετρικού, συνήθως είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα προιόντα στα εγχώρια μαγαζιά. Τώρα εκτός από το ενοίκιο και τα άλλα έξοδα που έχει παραπάνω ένα φυσικό μαγαζί, έχει να προσθέσει τον φόρο πολυτελείας στην ήδη ψηλό κοστολόγιό του. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και τα ιντερνετικά μαγαζιά με έδρα την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι το μάτς έχει τελειώσει πριν κάν αρχίσει.
Υποθέτω πως οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ, είναι ο λόγος που εξαίρεσαν τα ρολόγια από τον φόρο πολυτελείας. Ήδη πολλά ρολόγια πουλιούνται από το ίντερνετ. Αν έμπαινε φόρος δεν θα πουλιόταν κανένα ρολόι από τα μαγαζιά και το ελληνικό κράτος θα έχανε και το ΦΠΑ. Τα Rolex και τα Hublot των πολλών χιλιάδων ευρώ δεν είναι είδος πολυτελείας, και το μπρούτζινο επιχρυσωμένο σκουλαρίκι των 6 ευρώ είναι είδος πολυτελείας.
Εκτός από το ίντερνετ υπάρχουν και τα ταξίδια. Την εποχή αυτή οι άνθρωποι ταξιδεύουν πάρα πολύ. Γιατί ο καταναλωτής να ψωνίσει κοσμήματα στην Ελλάδα όταν στο εξωτερικό με τους μισούς φόρους, θα πληρώσει πολύ χαμηλότερη τιμή? Ομοίως και οι τουρίστες π.χ. των κρουαζιερόπλοιων θα προτιμήσουν τα κοσμηματοπωλεία π.χ. του Τουρκικού Μποντρούμ αντί της Κω γιατί προφανώς δεν έχουν καμία όρεξη να πληρώνουν τα ελλείμματα του Ελληνικού δημοσίου. Ποιά γυναίκα θα αγοράσει ακριβή τσάντα στις μπουτίκ των ελληνικών πόλεων όταν θα τη συμφέρει καλύτερα να πληρώσει αεροπορικό εισιτήριο και να πάει στο Μιλάνο να την ψωνίσει. Τα 100 εκ. ευρώ που προσδοκούν θα γίνουν μείον 100 εκατομμύρια.
Δεν έχουμε μανία καταδίωξης και δεν πιστεύουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα την πίστη μας για την επιβίωση, την αξία και την προσφορά της μικρής επιχείρησης. Το σεβασμό μας για τους χιλιάδες επιχειρηματίες του κοσμήματος, κατασκευαστές και εμπόρους, που με την ευαισθησία τους και την ευφυία τους παράγουν πλούτο για τις οικογένειές τους, για τους εργαζόμενους τους, και για την εθνική οικονομία. Είναι οι makers (δημιουργοί) που μονίμως πρέπει να πληρώνουν νταβατζηλίκι στους takers (κηφίνες). Και αυτοί οι takers είναι συνεχώς εδώ για να ξαναμοιράσουν τη σημαδεμένη τους τράπουλα. Υπάρχει άραγε κάποιος φορέας που θα μετρήσει τις επιχειρήσεις, εργαστήρια και μαγαζιά που θα κλείσουν τον επόμενο χρόνο? Πόσα χρήματα ακόμη θα φύγουν από τη νόμιμη ελληνική παραγωγή και θα μεταφερθούν στα brands και στους Κινέζους συνεργάτες τους. Ποιός θα κάτσει στο σκαμνί τους μαθητευόμενους μάγους για την καταστροφή που θα προκαλέσουν? Δεν έχει σημασία αν είναι προδότες ή είναι απλώς άσχετοι. Είναι εξοργιστικό που τις δικές τους πρόχειρες πολιτικάντικες αποφάσεις τις πληρώνουν άνθρωποι με ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Ο φόρος πολυτελείας είναι ένας φόρος απωλείας θέσεων εργασίας και εισοδήματος για εργαζόμενους στο χώρο του κοσμήματος αλλά και άλλους παραδοσιακούς κλάδους της Ελληνικής μεταποίησης όπως την γούνα.
Υ.Γ. Ζητάμε συγνώμη που δεν ασχολολύμαστε σήμερα με την Ημέρα της Γυναίκας, το μισό του ουρανού που έλεγε ο σύντροφος Μάο. Η οργή μας παρέσυρε να ασχοληθούμε με την καταθληπτική δημοσιονομική μιζέρια της Ελάδος. Θα επανέλθουμε στην ενημέρωση όπως την γνωρίζετε από το μέσο μας. Ουσιαστική, κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη.
Διαβάστε τη συνέχεια του σημειώματος ΦΟΡΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ (2)