|
Όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο έκανε τα πρώτα του βήματα, την εποχή που το Amazon και το e-bay είχαν κάνει την εμφάνιση τους στις Η.Π.Α., πολλοί πίστευαν ότι λίγες κατηγορίες προιόντων θα μπορούσαν να πουληθούν από το ιντερνετ. Σε αυτές συγκαταλέγονταν τα βιβλία, τα cd, τα εισιτήρια για αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Τα κοσμήματα για παράδειγμα και γενικώς τα πολυτελή προιόντα ήταν έξω από αυτό τον κατάλογο, γι αυτό ίσως άργησαν πολύ οι προσπάθειες για e-shop κοσμημάτων μεγάλων εταιριών. Οι εξελίξεις ως γνωστόν στους κλάδους της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα νέα εργαλεία να προσφέρονται σε αυτούς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους τομείς.
Τα παλιότερα χρόνια και πριν την βιομηχανοποίηση του κοσμήματος, οι χρυσοχόοι κατασκεύαζαν τα κοσμήματα των πελατών τους με βάση μία συγκεκριμένη παραγγελία. Οι χρυσοχόοι είχαν στα μαγαζιά τους βιβλία και περιοδικά με κοσμήματα (τα οποία ονόμαζαν φιγουρίνια), ο πελάτης διάλεγε αυτό που του άρεσε και ο τεχνίτης προχωρούσε στην κατασκευή. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία μπορούσαν να γίνουν και παραλλαγές με βάση το γούστο και τις απαιτήσεις του πελάτη. Ήταν μία διαδικασία που ο πελάτης με το γούστο του συμμετείχε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του κοσμήματος. Αφότου άρχισε η βιομηχανική παραγωγή κοσμημάτων, η διαδικασία αυτή ατόνισε . Τα καταστήματα προμηθεύονταν έτοιμα προιόντα και ο πελάτης επιλέγει ανάμεσα σε αυτά.
Πρόσφατα έχουμε δει στο ίντερνετ κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα που δίνουν ξανά στον πελάτη την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό του κοσμήματος που θα επιλέξει αλλά και στην επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, άρα και στην τιμή του προιόντος που θα αγοράσει.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός τέτοιου site είναι το Gemvara. Σε ένα πλήρως παραμετροποιημένο περιβάλλον, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει άπειρες παραλλαγές των κοσμημάτων που θα επιλέξει και σε κάθε μια περίπτωση να έχει και την τιμή του προιόντος αν θα προχωρήσει σε παραγγελία. Το μεγάλο πλεονέκτημα βεβαίως του Gemvara είναι ότι το κάθε κόσμημα που δημιουργεί ο πελάτης το βλέπει σε μία πολύ ρεαλιστική εικόνα. Είναι λογικό ότι η δυνατότητα να δημιουργεί ο καθένας το δικό του design το οποίο θα φοράει μόνο ο ίδιος , ίσως δημιουργήσει ένα νέο κοινό καταναλωτών. Παράλληλα όμως τέτοιου είδους εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα παραδοσιακά μαγαζιά που πάντα θα έχουν το πλεονέκτημα της ζωντανής συζήτησης με τον πελάτη και την επίλυση όλων των τυχόν αποριών του.
Ο επισκέπτης του site μπορεί να επιλέξει το μέταλλο του δαχτυλιδιού, ασήμι, πλατίνα λευκό χρυσό, κίτρινο ή ροζ χρυσό, μπορεί να επιλέξει επίσης ανάμεσα σε πολλά χρώματα πετρών.