• ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΩΝ

    Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009

    Μία από τις ιδιαιτερότητες που έχει η χώρα που ζούμε είναι πως δεν μας αρέσει να μετράμε. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ερώτηση που ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος είχε απευθύνει στον υπουργό Εσωτερικών πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν, αυτός δεν γνώριζε την απάντηση. Διότι υπάρχουν εκατοντάδες φορείς που μισθοδοτούνται από το δημόσιο που δεν είναι καταγραμμένοι κάπου όλοι μαζί, και υποσχέθηκε ότι θα συσταθεί κάποια επιτροπή για να ψάξει το θέμα, το οποίο μάλλον ξεχάστηκε. Και βέβαια αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι πολλά σημαντικά δεδομένα για την πορεία της οικονομίας και της χώρας μας δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε και τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται. Δεν παραλείπουν όμως όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί να μετράνε εκατό φορές το χρόνο με πανάκριβες δημοσκοπήσεις τις ψήφους που θα πάρουν στις επόμενες εκλογές. Ίσως τελικά ο κυνισμός τους να εκδηλώνεται στη μέτρηση του μόνου πράγματος που τους ενδιαφέρει, τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Τα άλλα θέματα κάπως θα πορεύονται από μόνα τους.

      Όλοι οι υπόλοιποι που δεν μας ενδιαφέρουν οι ψήφοι, είμαστε υποχρεωμένοι να κρυφοκοιτάζουμε τις μετρήσεις που κάνουν σε άλλες χώρες, και να προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν.
     Η Ένωση κοσμηματοπωλών στις Η.Π.Α. έκανε κάποιες μετρήσεις που αφορούν τα μέλη της και δημοσίευσε τα σχετικά νούμερα. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν 22.223 εταιρίες που έχουν καταστήματα λιανικής πώλησης κοσμημάτων. Η κάθε μία από αυτές τις εταιρίες είναι ιδιοκτήτης ενός η περισσότερων κοσμηματοπωλείων (κάποια εταιρία έχει 1400 καταστήματα). Επί πολλά χρόνια έκλειναν κάθε χρόνο περίπου 750 μαγαζιά ενώ άνοιγαν κάθε χρόνο 250 καινούργια. Έτσι κάθε χρόνο (επί 20 περίπου χρόνια) ο αριθμός των κοσμηματοπωλείων μειωνόταν κατά 500 περίπου καταστήματα το χρόνο. Τα δύο τελευταία χρόνια 2008 και 2009 τα καταστήματα θα μειωθούν επί 750 περίπου κάθε χρόνο.

      Ο αριθμός φαίνεται μικρός σχετικά με το μέγεθος της κρίσης καθώς κάποιες εκτιμήσεις μιλάνε για πτώση τζίρου των κοσμημάτων της τάξης του 70% κατά τη διάρκεια της κρίσης. . Η ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι γι αυτό το φαινόμενο είναι πως ο κλάδος τους «τρώει ξύλο» κατά το κοινώς λεγόμενο επί 20 χρόνια οπότε αυτοί που έχουν απομείνει είναι οι πολύ ανθεκτικοί (κάτι σαν τις κατσαρίδες μετά τον πυρηνικό πόλεμο). Κάτι που δεν κάνει εντύπωση είναι πως τα περισσότερα νέα μαγαζιά ανοίγουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, και αυτά που κλείνουν, υλοποιούν την απόφασή τους αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

      Πρόβλημα το ίδιο και μεγαλύτερο με τους λιανοπωλητές κοσμημάτων έχουν οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς. Οι κατασκευαστές βρίσκονται σε πτωτική πορεία επί πολλά χρόνια γιατί η παραγωγή διαφεύγει σε χώρες χαμηλού κόστους, Όσο για τους χονδρεμπόρους η πτώση των εργασιών τους ήταν πιο θεαματική τις δύο τελευταίες χρονιές και η ερμηνεία είναι πως είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι στη φάση που τα πράγματα ζορίζουν.
     Ένα τελευταίο θέμα που μετρήθηκε σε αυτή την έρευνα είναι ποιοι πουλάνε σήμερα τα κοσμήματα στις Η.Π.Α. Τα βασικά δίκτυα είναι τα καταστήματα λιανικής, οι υπεραγορές, τα ειδικά τηλεοπτικά δίκτυα πώλησης κοσμημάτων όπως το JTV, και το διαδίκτυο. Τη «ζωντανή» πώληση την καλύπτουν 128.000 σημεία πώλησης τα περισσότερα βρίσκονται σε supermarket και υπεραγορές (όπως η Wall Mart).  Μόνο  22.200 από αυτάπερίπου είναι αποκλειστικά κοσμηματοπωλεία . Το 1971 τα κοσμηματοπωλεία πουλούσαν το 73% των κοσμημάτων και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα το 27%. Το 2008 τα κοσμηματοπωλεία πούλησαν το 43% (σε αξία ) των συνολικών κοσμημάτων που πουλήθηκαν.

    Ένα ενδιαφέρον σημείο της αναφοράς αυτής λέει πως η μεγάλη διείσδυση των υπεραγορών έγινε όχι λόγω της χαμηλής τιμής αλλά όταν οι τεράστιες αυτές επιχειρήσεις αποφάσισαν να κάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στους πωλητές τους, που είχαν αναλάβει το τμήμα του κοσμηματοπωλείου.  Η πώληση του κοσμήματος θέλει καταρτισμένους πωλητές. Αυτό πρέπει να βάζουν πάντα σε πρώτη προτεραιότητα τα εξειδικευμένα κατάστήματα, γιατί η κατάρτιση και η εμπιστοσύνη που εμπνέουν στους πελάτες τους είναι τα δυνατά τους σημεία. 

    Κοσμηματοπωλείο

     National Jeweller
     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...