• 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

  Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

     Πολύ συχνά σε αυτό το site κάνουμε αναφορές στα διαμάντια. Εδώ θα βρείτε ένα εκτενές λήμμα στο λεξικό μας (στο οποίο παραπέμπουν άλλα αξιόλογα site όπως η wikipedia), συχνά κάποιο ειδησεογραφικό μας σημείωμα αναφέρεται στα διαμάντια για τα οποία υπάρχει  ειδικό tag, και γενικά φροντίζουμε να αναφέρουμε οποιαδήποτε πληροφορία τεχνική, οικονομική, μόδας κ.λ.π. σχετική με το θέμα.

    Πολλοί άνθρωποι όμως έχουν μία δυσανεξία σε ότι αφορά τα διαμάντια. Τους ενοχλεί ο νεοπλουτισμός και η επιδειξιομανής διάθεση πολλών καταναλωτών και άλλων που ενδιαφέρονται για τα διαμάντια. Είναι ενοχλητική επίσης η “επιθετική” διαφήμιση της παγκόσμιας βιομηχανίας των διαμαντιών προκειμένου να προωθήσει το προιόν της. Η τεράστια διαφημιστική καμπάνια της De Beers είναι εκείνη που επέβαλλε το διαμαντένιο δαχτυλίδι σαν τη μόνη “έγκυρη” πρόταση γάμου. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι η τιμή των διαμαντιών είναι δυσανάλογα υπερτιμημένη σε σχέση με άλλους πολύτιμους λίθους ανάλογων ιδιοτήτων όπως π.χ. ένα διάφανο ζαφείρι.

     Όσο για μας δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε σε αυτή τη διαμάχη. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας των κοσμημάτων περιστρέφεται γύρω από τα διαμάντια, και ακόμη περισσότερο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το διαμάντι είναι ένα θαύμα της φύσης, το πιό σκληρό και λαμπερό υλικό που υπάρχει στη γή, ένας “λίθος διαυγής μέγα αποστίλβων φέγγος”

     !0 πράγματα που αφορούν τα διαμάντια και ίσως σας διαφεύγουν είναι τα ακόλουθα:

    1.Η παγκόσμια πρωτεύουσα των διαμαντιών είναι η Αμβέρσα. Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αμβέρσα διακινούν το 80% των ανεπεξέργαστων διαμαντιών και το 50% των ταγιαρισμένων. Στην Αμβέρσα βρίσκεται ένα από τα πέντε μουσεία διαμαντιού.
    2.Μπορείτε να εργαστείτε σαν αδαμαντορύχος στον Καναδά. Υπάρχουν δύο (δυσπρόσιτα) αδαμαντορυχεία στον Καναδά που δέχονται επισκέπτες σαν κανονικούς εργαζόμενους για μία ημέρα. Αν ο εργαζόμενος βρει διαμάντια κατά την ημέρα της εργασίας του, αμείβεται γι αυτό. Για όσους ενδιαφέρονται τα ορυχεία αυτά είναι το Diavic και το Ekati (Από την θεά του κάτω κόσμου της Ελληνικής μυθολογίας). Σε κάποιο άλλο ορυχείο (π.χ. στην Αφρική) η αμοιβή γι αυτό μπορεί να ήταν μία σφαίρα.
   3.Μέχρι το 1990 η De Beers ήλεγχε το 90% της παγκόσμιας αγοράς διαμαντιών. Σήμερα για το καλό όλων η αγορά είναι πολύ πιό ανοιχτή. 
  4.Τα ροζ διαμάντια παράγονται στην Αυστραλία. Στο ορυχείο Argyle της Αυστραλίας παράγεται το σύνολο των φυσικών ροζ διαμαντιών και τα περισσότερα από τα μπεζ – καφέ.
  5.Το 80% των διαμαντιών που παράγονται προορίζονται για βιομηχανικές χρήσεις. Η σκόνη των διαμαντιών αναμιγνύεται στα κράματα κοπτικών και διατρητικών εργαλείων (τρυπάνια κ.λ.π.) υψηλής ποιότητος. Ακόμα και γυαλόχαρτα για ειδικές χρήσεις περιέχουν διαμαντόσκονη. 
  6.Η λέξη καράτι, η μονάδα βάρους των διαμαντιών, πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη χαρούπι, τον καρπό του δένδρου της χαρουπιάς.
  7.Το 35% του βάρους του ανεπεξέργαστου διαμαντιού χάνεται στην κοπή. Ένα άλλο 30% χάνεται κατά την δημιουργία των εδρών. Αν ένας τεχνίτης περιορίσει την φύρα στο 25%, αυξάνει σημαντικά το κέρδος της επεξεργασίας.
  8.Η λέξη διαμάντι (και η λέξη diamond) προέρχονται από την ελληνική λέξη αδάμας δηλαδή αδάμαστος. 
  9.Από τον τρόπο κοπής ενός διαμαντιού που περιέχεται σε ένα κόσμημα ο ειδικός εκτιμητής μπορεί να συμπεράνει την ηλικία του κοσμήματος. Κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους επικρατούσαν συγκεκριμένες κοπές διαμαντιών.
  10.Πραγματικά συλλεκτική αξία έχουν τα μεγάλα σπάνια διαμάντια. Τα διαμάντια του εμπορίου (όπως και τα πολύτιμα μέταλλα) διατηρούν ένα μέρος μόνο της αξίας τους. 

  Κοπές διαμαντιών

   

  https://www.luxist.com/2010/03/30/10-things-you-probably-dont-know-about-diamonds/#continued


   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...