• Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

  Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

  Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο απ'  όπου κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα ξεκίνησε η εξόρυξη και διανομή των διαμαντιών. Μέχρι την εποχή εκείνη τα διαμάντια ήταν μία πέτρα άγνωστη. Οι μοναδικές ιδιότητες αυτού του υλικού αποκαλύφθηκαν ακόμη αργότερα, όταν ειδικευμένα εργαστήρια στην Ευρώπη ξεκίνησαν την επεξεργασία τους.
  Η εξόρυξη των διαμαντιών γινόταν σε μία περιοχή στην Κεντρική Ινδία (χάρτης) που είχε την ονομασία Γκολκόντα (Golconda). Η Γκολκόντα ήταν για περισσότερους από τρεις αιώνες η μοναδική περιοχή στον κόσμο που παράγονταν διαμάντια. Γι αυτό το όνομα Γκολκόντα χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας και διατηρεί ένα μέρος του μύθου του. Τα διαμάντια της Γκολκόντα έφταναν στα ευρωπαικά εργαστήρια επεξεργασίας των λίθων μέσω της Περσίας (από τον δρόμο του μεταξιού) και αργότερα από τους θαλάσσιους δρόμους που άνοιξαν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι, που ξεκινούσαν από τα λιμάνια της Γκόα στην Ινδία.


  Πολύ αργότερα το 1725 ανακαλύφθηκαν τα αδαμαντορυχεία της Βραζιλίας και ακόμη αργότερα το 1866 ανακαλύφθηκαν τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής και η σημασία των κοιτασμάτων της Γκολκόντα σταδιακά περιορίστηκε.
  Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και παλαιότερα, πολλοί εξερευνητές και κυνηγοί θησαυρών βρέθηκαν στην Γκολκόντα για να βρουν ή να εμπορευτούν διαμάντια και να κάνουν την τύχη τους. Ο πιό διάσημος από αυτούς ήταν ο Jean Baptiste Tavernier ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του διάσημου βιβλίου Les Six Voyages (Έξι ταξίδια). Τα έξι αυτά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 χρόνων. Ο Ταβερνιέ έφερε από αυτά τα ταξίδια στην Ευρώπη πολλά πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα, μεταξύ των οποίων το περίφημο Hope Diamond.


  Βιβλία με μύθους που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη περιέγραφαν τους θησαυρούς της Γκολκόντα. Σε ένα από τα πιό διαδεδομένα βιβλία τα “Ταξίδια του Σίμπαντ”, ο Σίμπαντ ένας ναυτικός από την Μπάσραχ (Βαγδάτη) ταξίδεψε στην ράχη ενός γιγαντιαίου πουλιού σε μιά χώρα όπου το χώμα ήταν στρωμένο με διαμάντια. Εκεί οι έμποροι μαζευαν τα διαμάντια πετώντας κομμάτια κρέας στο χώμα. Έτσι έκανε και ο Σίμπαντ και στη συνέχεια πήρε το κρέας και γύρισε στη Βαγδάτη πλούσιος. Αν αυτοί οι μύθοι μας φαίνονται αφελείς, πρέπει να θυμηθούμε πως περίπου εκείνα τα χρόνια ο Ερρίκος Σλήμαν πίστεψε κάποιους άλλους μύθους που περιγράφονταν στα Ομηρικά έπη και ανακάλυψε τις πολύχρυσες Μυκήνες και τους θησαυρούς της Τροίας.
  Τα διαμάντια της Γκολκόντα δημιουργήθηκαν πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών της περιοχής προκάλεσε την εποχή εκείνη εκτεταμένη γεωλογική δραστηριότητα. Από τις κολλοσιαίες δυνάμεις που απελευθερώθηκαν, δημιουργήθηκαν και τα Ιμαλάια όρη.
  Πολλά από τα θεωρούμενα διασημότερα ιστορικά διαμάντια έχουν εξορυχθεί στην περιοχή Γκολκόντα. Ανάμεσα σε αυτά τα Hope Diamond (Το διαμάντι της ελπίδας), Koh-i-Noor Diamond, Darya-i-Nur (Ωκεανός φωτός), Orlov Diamond, και το Sanc Diamond
  Γιά πολλούς αιώνες στις ευρωπαικές γλώσσες η λέξη Γκολκόντα ήταν συνώνυμη του αμύθητου πλούτου. Σήμερα όσοι αναφέρονται σε διαμάντια τύπου Γκολκόντα, εννοούν τα διαμάντια (συνήθως παλαιότερων εποχών) που έχουν ταγιαριστεί σε κοπές παλαιότερες της κοπής μπριγιάν (1910). Αυτό είναι λογικό γιατί την εποχή που διακινούνταν τα διαμάντια προελεύσεως Γκολκόντα, η κοπή μπριγιάν που κυριαρχεί σήμερα δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.
  Στις 31 Μαίου θα δημοπρατηθεί ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια από τον οίκο Christies του Χονκ Κονκ. Τα διαμάντια είναι κομμένα σε κοπή cushion (μαξιλάρι), ζυγίζουν 23,11 και 23,47 καράτια, και προέρχονται από την περιοχή Γκολκόντα. Η προεκτίμηση των Christies υπολογίζει ότι θα χτυπηθούν στην τιμή 7 – 10 εκ. δολάρια.

   Σκουλαρίκια με διαμάντια Golconda

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/Golconda
   

  Tags : - Διαμάντια -
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...