• Οι πολύτιμοι λίθοι δεν μας χαρίζουν μόνο την ομορφιά

  Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

  Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι πολύτιμες πέτρες αναδεικνύουν τον πλούτο και την ισχύ των ανθρώπων που τις κατέχουν. Η ομορφιά και η σπανιότητά τους τις καθιστά περιζήτητες και ακριβές. Παράλληλα όμως με αυτά οι πολύτιμες πέτρες είχαν πάντα και ένα άλλο περιεχόμενο. Σε πολλούς πολιτισμούς οι άνθρωποι απέδιδαν σε αυτές θεραπευτικές και μαγικές ιδιότητες. Στην Ασία στη Νότια Αμερική και στον Αραβικό κόσμο υπάρχουν πανάρχαιες παραδόσεις που συνδέουν τις πολύτιμες πέτρες με φυλακτικές και θεραπευτικές δράσεις. Ο ανταποκριτής της International Herald Tribune στο Καράτσι του Πακιστάν συνομίλησε με ανθρώπους της βιομηχανίας του κοσμήματος, και άλλους που υπηρετούν πνευματιστικές θεραπευτικές πρακτικές. Το θέμα των συνομιλιών ήταν οι πολύτιμες πέτρες και η επίδρασή τους στη ζωή των ανθρώπων.

  Ο Sumaya Durrani είναι καλλιτέχνης και διευθυντής του Πακιστανικού Ινστιτούτου Κοσμημάτων και Πολύτιμων Λίθων ( Pakistan Gem and Jewellery Institute). Ο Samaya πιστεύει ακράδαντα στις θεραπευτικές ιδιότητες των πολύτιμων λίθων. Αποδίδει αυτές τις ιδιότητες όχι μόνο στον τρόπο δημιουργίας του ορυκτού, αλλά κυρίως μετά τον μετασχηματισμό του σε πολύτιμο λίθο. “Όταν ένα ορυκτό υποστεί επεξεργασία και μετασχηματιστεί σε πολύτιμο λίθο, αποκτά μεγαλύτερη συνάφεια με τα μέταλλα που υπάρχουν μέσα στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι όποιες ιδιότητες και επιδράσεις έχει το ορυκτό στο σώμα μας”.

  Η Dr Mariam Aftab είναι ειδική θεραπεύτρια Ρέικι. Το Ρέικι είναι μία Ιαπωνική σχολή που χρησιμοποιεί θεραπευτικές αγχολυτικές τεχνικές. Η Dr. Aftab έχει την ίδια άποψη. “ Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Στα θεραπευτήριά μας έχουμε ένα μηχάνημα που ονομάζεται Rotator (περιστροφέας). Το μηχάνημα αυτό είναι επενδεδυμένο με πράσινο ζαντ διότι το πράσινο ζαντ είναι πολύ κατάλληλο για τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος και ορμονικών διαταραχών”

  Το σμαράγδι θεωρείται κατάλληλο για προβλήματα όρασης. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων χρησιμοποιούσε γυαλιά από σμαράγδι γιατί αυτά βελτίωναν την όρασή του.

  Το τιρκουάζ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιότατα χρόνια για διακοσμητικούς σκοπούς και κατασκευή κοσμημάτων. Στο ναό Pir Haji Ali’s στην Βομβάη οι πιστοί προμηθεύονται δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα με τιρκουάζ γιατί πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν την ευλογία του αγίου. Η ίδια συνήθεια των κοσμημάτων από τιρκουαζ υπάρχει σε πάμπολλους ναούς και dargah (ιερά) της νοτιοανατολικής Ασίας.

  Τα ζαφείρια θεωρούνταν θεραπευτικά για ασθένειες του αίματος. Οι βασιλείς και οι ισχυροί τα προτιμούσαν γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι τα ζαφείρια απομακρύνουν το φόβο και το άγχος από τον άνθρωπο που τα φοράει. Πιθανόν αυτός είναι ολόγος που υπάρχουν τόσα ζαφείρια στα βρετανικά κοσμήματα του στέματος.

  Ο Sienna De Bough είναι ένας Μαυριτανός θεραπευτής που χρησιμοποιεί τους πολύτιμους λίθους στις θεραπείες του. Σύμφωνα με αυτόν το ρουμπίνι είναι ο λίθος της μακροζωίας. Σε κάποιες φυλές οι άνθρωποι τοποθετούν ρουμπίνια κάτω από το δέρμα τους για να κερδίσουν την αθανασία.

  Είναι γνωστή η σύνδεση των πολύτιμων λίθων με την ημερομηνία γέννησης του ανθρώπου, είτε εξετάζοντας την από την πλευρά του ζωδίου, είτε από την πλευρά του γενέθλιου μήνα. Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ένα βασικό στοιχείο της θεωρίας των επτα σημείων chakras του σώματος.

  Όλες αυτές οι πίστεις που διατρέχουν επί αιώνες την ανθρώπινη ιστορία οπωσδήποτε βαραίνουν στην σημερινή μεταφυσική αξία των πολύτιμων λίθων. Όπως λέει ο Durrani “ Οι φυσικές ιδιότητες των πολύτιμων λίθων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Κάποιοι τους φορούν για να δείξουν τον πλούτο τους, κάποιοι άλλοι τους προτιμούν για την θαυμάσια εμφάνισή τους. Όσο για τις μεταφυσικές ιδιότητες, είναι κάτι που δεν μετριέται αλλά πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό το δώρο”.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...