• Σμιλεύοντας τον Αχάτη

  Πέμπτη, 22 Μαϊου 2014

  Το Idar Oberstein είναι μία πόλη της νοτιο - δυτικής Γερμανίας με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους. Η μικρή αυτή πόλη είναι παγκόσμια γνωστή από αιώνες σα διεθνές κέντρο για την επεξεργασία των ορυκτών και την γλυπτική πάνω σε ορυκτά και πολύτιμους λίθους. Στην περιοχή υπήρχαν από πάντα ορυχεία από τα οποία εξορύσσονταν αχάτης, ίασπης και χαλαζίας. Με τα χρόνια οι κάτοικοι απέκτησαν τεχνογνωσία στην επεξεργασία των ορυκτών (μία τέχνη που διεθνώς ονομάζεται lapidary) και την γλυπτική στους πολύτιμους λίθους (γλυπτογραφία), ώστε το Idar Oberstein έγινε παγκόσμια γνωστό γι αυτή τη δραστηριότητα. Στην παραγωγική αυτή διαδικασία συνέβαλλε αποφασιστικά η ύπαρξη του ποταμού Nahe από τον οποίο έπαιρναν κίνηση τα μηχανήματα (τα χρόνια πριν από το ηλεκτρικό ρεύμα), και με τα νερά του ψύχονταν τα ορυκτά και απομακρυνόταν η σκόνη της επεξεργασίας.
  Τον 19ο αι. τα ορυκτά που παράγονταν από τα ορυχεία γύρω από το Idar Oberstein μειώθηκαν σημαντικά ώστε πολλοί κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρούν αλλού την τύχη τους. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στη Βραζιλία. Εκει υπήρχαν σε απίστευτη αφθονία τα ορυκτά που σπάνιζαν πλέον στη Γερμανία. Τα φορτία με τον Βραζιλιάνικο αχάτη αρίστης ποιότητας κατευθύνονταν προς το Idar Oberstein και η παλιά βιομηχανία ζωντάνεψε και γνώρισε νέα άνθιση στις αρχές του 20ου αι. Τα τελευταία χρόνια εκτός από την παραδοσιακή δραστηριότητα της επεξεργασίας των ορυκτών που συνεχίζεται, έχει αναπτυχθεί μία σημαντική εμπορική δραστηριότητα σχετική με τα ορυκτά και τους πολύτιμους λίθους που παράγονται πλέον σε όλες τις περιοχές του κόσμου, και επεξεργάζονται κυρίως στις χώρες της Ασίας, Ταυλάνδη, Ινδία κ.λ.π.
  Στο Idar Obersein διοργανώνεται από το 1995 η έκθεση mineralArt η οποία αρχικά ξεκίνησε σαν μία έκθεση τοπικών τεχνιτών των ορυκτών και των πολύτιμων λίθων. Από το 2006 η έκθεση εξελίχθηκε σε ένα διεθνή διαγωνισμό σχεδιαστικής καινοτομίας για κοσμήματα με πολύτιμους λίθους μέχρι γλυπτά από ορυκτά.
  Στην πρόσφατη έκθεση και διαγωνισμό mineralArt 2014 που είχε σαν τίτλο – θέμα “Between layers – Worlds within Agate” έλαβαν μέρος 153 καλλιτέχνες από 23 χώρες, και τα βραβεία απονεμήθηκαν από μία πενταμελή επιτροπή κριτών με διεθνή αναγνώριση.
  Ο Αχάτης είναι ένα ορυκτό που γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν στις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες οι άνθρωποι τουλάχιστον επί 4000 χρόνια. Οι στρώσεις των οξειδίων που αποτελούν τις κυματιστές επιφάνειες στο σώμα του αχάτη, μοναδικές σε κάθε κομμάτι του ορυκτού, ήταν ο καμβάς που οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν κοσμήματα και αντικείμενα.
  Η παρούσα έκθεση ζητά από τους σύγχρονους καλλιτέχνες να ξαναδούν το πανάρχαιο υλικό και να αναδείξουν τις δυνατότητές του με την σημερινή αισθητική και με βάση τις σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες.

   

  Πρώτο βραβείο δαχτυλίδια από λευκό αχάτη και χρυσό από τον Giovanni, Ιταλία. Δεξιά δεύτερο βραβείο από ξύλο και αχάτη, από τον Levani Jishkariani, Γεωργία.

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...