|
Οι παλιοί χρυσοχόοι θυμούνται πως η αξία των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων ήταν σχεδόν απαγορευτική με αποτέλεσμα την εξαιρετικά φειδωλή χρήση τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία συνεχή αύξηση της ποικιλίας των πολύτιμων λίθων, και τη συνεχή μείωση των τιμών, ακόμη και στην ελληνική αγορά που λόγω μεγέθους η πρόσβαση σε υλικά είναι δυσκολότερη.
Πολλοί είναι οι λόγοι γι αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα το μαργαριτάρι που παλιότερα ήταν σπανιότατο και πανάκριβο, μετά τη δραματική πτώση των τιμών χρησιμοποιείται πλέον και στα ψευδοκοσμήματα. Σε αυτή την περίπτωση η πτώση της τιμής οφείλεται στις εκτεταμένες καλλιέργειες μαργαριταριών στην Ασία.
Γενικά όμως μπορούμε να πούμε πως η μεγάλη πτώση των τιμών οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, αλλά και στην πρόσβαση σε πληροφορίες λόγω ίντερνετ που παλιότερα ήταν εξαιρετικά δυσεύρετες.
Για παράδειγμα η κατασκευή εδρών σε πολύτιμους λίθους (ταγιάρισμα) ήταν μία εργασία εξειδικευμένη που απαιτούσε πανάκριβο εξοπλισμό. Σήμερα ένας τεχνίτης σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μπορεί να κάνει ένα μηχάνημα ιδιοκατασκευή με οδηγίες από το ίντερνετ και να κάνει αυτή τη δουλειά με πενιχρά μέσα.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε ένα εργαστήριο στην πόλη Σαμερανκ της Ινδονησίας όπου γίνεται ταγιάρισμα πολύτιμων λίθων με υποτυπώδη εξοπλισμό