![]() |
|
Η καλλιέργεια μαργαριταριών στην Ιαπωνία ξεκίνησε από τον εφευρέτη της μεθόδου Μικιμότο στις αρχές του 20ου αιώνα, και για εκατό χρόνια ήταν ένας παραγωγικός κλάδος της Ιαπωνίας που ανθούσε. Η Ιαπωνία παράγει κυρίως τα μαργαριτάρια Ακόγια που εκτρέφονται σε αλμυρό νερό.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα μεγέθη στον κλάδο της παραγωγής μαργαριταριών της Ιαπωνίας έχουν μία ραγδαία επιδείνωση. Συγκεκριμένα το 1990 οι εξαγωγές μαργαριταριών της Ιαπωνίας ήταν 900 εκατομμύρια δολάρια και το 2008 είχε μείωση κατά 80%.
Υπήρξαν αρκετά γεγονότα που έπληξαν την Ιαπωνική παραγωγή. Γύρω στα 1990 τα μαργαριτοφόρα όστρακα προσβλήθηκαν από την «κόκκινη παλίρροια» ένα είδος δηλητηριώδους φυτοπλαγκτόν που εξόντωσε τα δύο τρίτα του πληθυσμού τους. Σταδιακά τα μαργαριτάρια δεν είναι πια στη μόδα όπως ήταν παλαιότερες εποχές γι αυτό και η εταιρία Tiffany’s έκλεισε την αλυσίδα καταστημάτων Iriddesse που ειδικευόταν στα κοσμήματα με μαργαριτάρια. Παράλληλα με όλα αυτά άρχισαν να παράγονται στην Κίνα σε τεράστιες ποσότητες μαργαριτάρια του γλυκού νερού, σε όλο και καλύτερη ποιότητα και πάντα σε εξευτελιστική τιμή σε σχέση με τα Ακόγια της Ιαπωνίας. Ήδη η Κίνα εξάγει 50 φορές μεγαλύτερες ποσότητες μαργαριταριών από την Ιαπωνία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η οικονομική κρίση και η μείωση της ζήτησης των μαργαριταριών στις Η.Π.Α, που είναι η κυριότερη αγορά για τους Ιάπωνες καλλιεργητές. Η Ιαπωνική κυβέρνηση μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος διέθεσε στους καλλιεργητές μαργαριταριών το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων γεν.
Ιάπωνες καλλιεργητές των μαργαριταριών Ακόγια (Φωτό Reuters)
https://www.reuters.com/article/GlobalLuxury09/idUSTRE5571WJ20090608