• ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ

  Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009

  Verba volant, scripta manent τα λόγια πετούν τα γραπτά μένουν, έλεγαν οι λατίνοι, μία φράση που παραπέμπει στο «έπεα πτερόεντα» που έγραφε ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία της γραφής, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να χαράζουν με σφυρί και καλέμι πάνω σε μία πέτρα οτιδήποτε θεωρούσαν σημαντικό. Στην πορεία η γραφή όπως όλα τα πράγματα έγιναν όλο και πιο εύκολα, και προσβάσιμα σε περισσότερους ανθρώπους. Για πάρα πολλές δεκαετίες η γραφή ήταν συνώνυμη με ένα κομμάτι χαρτί και μία πέννα. Για τα παιδιά μας η γραφή είναι κάποια πλήκτρα στο κινητό ή στον υπολογιστή και μία οθόνη. Και για τα εγγόνια μας ίσως κάτι ακόμη πιο άυλο.

  Όμως πολλοί λένε πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η γραφή, η ζωγραφική, η μουσική, παίρνοντας όλο και πιο άυλη μορφή, χάνουν ένα κομμάτι από τη μαγεία τους. Μπορεί να είναι ρομαντισμός των μεγαλύτερων σε ηλικία που θυμούνται την εποχή που πέρασε, μπορεί όμως να είναι και κάτι άλλο. Να θέλουμε να νοιώσουμε τη διαδικασία με περισσότερες αισθήσεις. Για παράδειγμα για να γράψεις με πέννα σε χαρτί, θα αγγίξεις το χαρτί να νοιώσεις την ποιότητά του, να μυρίσεις το μελάνι, να πιάσεις την πέννα. Θα δείς τέλος τον δικό σου μοναδικό γραφικό χαρακτήρα αποτυπωμένο στο χαρτί. Όλο αυτό είναι κάτι περισσότερο από το να χτυπάς τα πλήκτρα. Ίσως οι πιο ρομαντικοί και ευαίσθητοι και μεταξύ των νέων ανθρώπων, σύντομα μπουχτίσουν από τη μονοτονία του πληκτρολογίου και του ποντικιού, και να αναζητήσουν τους παλιότερους (ή νέους) τρόπους για να γίνονται τα πράγματα. Για αρχή πάντως θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε π.χ. τις ευχές για τα Χριστούγεννα φέτος αντί για SMS να τις στείλουμε με μια ωραία καρτ ποστάλ και χειρόγραφο κείμενο με πέννα μελάνης.

   Μία ιδέα γι όσους έχουν έφεση στις συλλογές, είναι να δημιουργήσετε την δική σας συλλογή από πέννες. Το χόμπι αυτό δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην χώρα μας και ίσως εντοπίσετε κάποια όμορφα κομμάτια στα παλιατζίδικα για να ξεκινήσετε την συλλογή σας. Αν τα οικονομικά σας είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να ξεκινήσετε να αγοράζετε τις πέννες που κατασκευάζουν κάποιες ειδικευμένες εταιρίες.
   

  Η Tribaldi είναι μία ιταλική εταιρία με έδρα τη Φλωρεντία, που παράγει πένες από το 1916. Η Tribaldi είδε τα τελευταία χρόνια τις δουλειές της να ανεβαίνουν καθόσον μάλιστα παράγει πέννες για λογαριασμό άλλων brands ανδρικών ειδών όπως Armani και Bentley. Η πέννα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Tribaldi έχει την λατινική ονομασία Nocturnus που θα πει φεγγοβολιά. Η πέννα Nocturnus είναι μία πολυτελής παραλλαγή του επιτυχημένου μοντέλου της Tribaldi που έχει την ονομασία Divina. Είναι κατασκευασμένη από χρυσό 18 kt, και έχει επιμετάλλωση από ρουθήνιο. Στο σώμα της πέννας έχουν καρφωθεί 2197 μαύρα διαμάντια, και στο καπάκι εικοσιτέσσερα ρουμπίνια.
   

  Πένα από χρυσό και διαμάντια

  Πένα από χρυσό και διαμάντια

  https://www.tibaldi.it/
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...