• ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΛΙΘΩΝ

  Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

  Στη φάση της ακραίας αστάθειας που ζει τα τελευταία δύο χρόνια η παγκόσμια οικονομία πολλοί άνθρωποι φοβούμενοι τα σκαμπανεβάσματα των νομισμάτων των μετοχών και των ομολόγων αλλά και των ακινήτων, στρέφονται σε σταθερά αποκτήματα που σύμφωνα με την κοινή αντίληψη είναι λιγότερο ευμετάβλητα και προστατεύουν την αποταμίευση τους. Η συνήθης καταφυγή των αποταμιευτών σε όλες τις ιστορικές περιόδους υπήρξε ο χρυσός.. Τα πλεονεκτήματα του χρυσού είναι γνωστά, είναι σπάνιος, ενσωματώνει μεγάλη αξία σε μικρό όγκο, ρευστοποιείται άμεσα Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες χρυσός σημαίνει χρυσή λίρα Αγγλίας γι αυτό και τελευταία βλέπουμε μία μεγάλη ζήτηση για λίρες με ανάλογη αύξηση της τιμής της.

     Σε σχέση με τους ανθρώπους που αποταμιεύουν σε χρυσό, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αποταμιεύει (ή ίσως πιό σωστά συλλέγει) πολύτιμους λίθους. Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν παίξει σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους το ρόλο τους σαν μέσο αποθησαυρισμού για τους κατέχοντες τον πλούτο, όπως στη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917, στη Ναζιστική Γερμανία, στο Ιράν μετά την εκθρόνιση του Σάχη, και σε πολλές ακόμη περιόδους αναταραχών και πολέμων.
     Ένας σοβαρός λόγος που κάποιος θα επέλεγε αυτού του είδους τη συλλογή είναι ο λόγος που ωθεί κάθε συλλέκτη. Η χαρά του να κατέχει αυτά τα αντικείμενα που θαυμάζει, η ενασχόληση και συνεχής επιμόρφωσή του σχετικά με αυτά, και η συναναστροφή με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Ένας γνωστός συλλέκτης πολύτιμων λίθων και γλυπτών από πολύτιμα ορυκτά είναι ο Michael Scott πρώην πρόεδρος της εταιρίας υπολογιστών Apple. Τα τελευταία χρόνια αυτοί που συνήθως πλειοδοτούν στις δημοπρασίες για την απόκτηση σπάνιων πολύτιμων λίθων είναι συλλέκτες από την Κίνα.
  Κάτι που είχε διαφανεί από πιό παλιά και επιβεβαιώθηκε στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι πως έχουν πολύ μεγαλύτερη επενδυτική αξία οι σπάνιοι, και εξαιρετικής ποιότητας και μεγέθους πολύτιμοι λίθοι. Αυτοί διατήρησαν και αύξησαν την αξία τους στη διάρκεια της κρίσης, αντίθετα με τους υπόλοιπους πολύτιμους λίθους της σειράς που οι τιμές τους πιέστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις υποχώρησαν. Συνεπώς η συλλογή – επένδυση σε πολύτιμους λίθους είναι πολύ πιό αποδοτική για τους λίγους με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
   Αν τα παραπάνω σας κάνουν να πιστεύετε ότι η συλλογη (και επένδυση) πολύτιμων λίθων είναι μία δραστηριότητα που σας ταιριάζει, σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να προβληματιστείτε πάνω σε αυτές. 
   1. Να επιχειρήσετε να γίνετε συλλέκτης πολύτιμων λίθων, αν σας γοητεύει η ομορφιά τους και η σπανιότητά τους. Τα προτερήματα μιάς τέτοιας συλλογής, είναι επίσης η εύκολη αποθήκευση και μεταφορά τους λόγω του μικρού τους όγκου.
  2. Η μελέτη των πολύτιμων λίθων είναι ένα ευρύ και δύσκολο γνωστικό επιστημονικό πεδίο που ονομάζεται γεμολογία. Είναι βεβαίως αναπόφευκτο ο ίδιος ο συλλέκτης να επιμορφώνεται συνεχώς γύρω από τους λίθους, αλλά θα χρειαστεί να έχει κάποιον ειδικό σύμβουλο, γεμολόγο ή έστω κάποιον επαγγελματία στον κλάδο των κοσμημάτων που επιβεβαιωμένα να γνωρίζει τους λίθους.
  3. Το προφίλ του συλλέκτη πολύτιμων λίθων είναι: ιδιώτης με μεγάλη ρευστότητα. Στη συλλογή των πολύτιμων λίθων πρέπει να επενδυθεί 10% - 15% των διαθέσιμων μετρητών. Ένα ποσό που αρχικά πρέπει να διατίθεται είναι περίπου 10.000 $ για την αγορά μιας ή δύο πετρών.
  4. Είναι απαραίτητο οι πέτρες να συνοδεύονται από πιστοποιητικά που να αναφέρουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά τους. Κάποιοι οίκοι θεωρούνται οι πιό έγκυροι παγκοσμίως για την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών. Για παράδειγμα για τις χρωματιστές πέτρες θεωρείται έγκυρο το American Gemological Laboratory (AGL) και για τα διαμάντια το Gemological Institute of America (GIA). Αυτά τα ινστιτούτα έχουν παραρτήματα και στην Ευρώπη.
  5. Ο συλλέκτης πρέπει να αγοράσει σε τιμές κοντά στην τιμή χονδρικής την τρέχουσα περίοδο. Για την ενημέρωσή του πρέπι να παρακολουθεί τον ειδικό τύπο και τα ειδικά site. Περιοδικά που αναφέρονται στο θέμα είναι:
  The Gemstone Forecaster, P.O. Box 42468, Tucson, AZ, 85733, $29 ετησίως.
  Palmeri's Market Monitor, 658 Washington Road, Pittsburgh, PA, 15228, $175 ετησίως.
  Colored Stone, P.O. Box 1100, Devon, PA, 19333-9936, $18 ετησίως.
  Lapidary Journal, P.O. Box 1100, Devon, PA, 19333-9936, $24 ετησίως
  Modern Jeweler's Gem Profile/2, by David Federman, P.O. Box 2939, Shawnee Mission, KS, 66201, $39.95.
  Κάποια ειδικά site σας προτείνουμε στα links
  6. Ο συλλέκτης δεν πρέπει να θεωρεί την επενδυσή του βραχυχρόνιας απόδοσης. Με άλλα λόγια καλό είναι να μπορεί να περιμένει κάποια χρόνια μέχρι να πουλήσει. Η επένδυση σε πολύτιμους λίθους μοιάζει περισσότερο με την επένδυση στα ακίνητα παρά με την επένδυση σε χρυσό με την εξής έννοια: Ο χρυσός είναι εύκολα ρευστοποιήσιμος αλλά περιέχει μεγάλη πιθανότητα αυξομείωσης της τιμής του. Οι πολύτιμοι λίθοι και τα ακίνητα δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές μεταβολές στην αξία τους αλλά χρειάζονται χρόνο μέχρι να βρεθεί ο αγοραστής. 
  7. Ο συλλέκτης πρέπει να αγοράζει το καλύτερο που αντέχει η τσέπη του. Από επενδυτική άποψη είναι βέβειο ότι η πιό ακριβή πέτρα θα έχει καλύτερη απόδοση με τα χρόνια.
  8. Προσοχή στους απατεώνες. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς είναι να αγοράζει από αξιόπιστο πωλητή και να ελέγχει τις εγγυήσεις που συνοδεύουν την πέτρα.
  Ο κάθε συλλέκτης εφαρμόζει την δική του τακτική για την συγκρότηση της συλλογής του. Ένας συλλέγει μόνο πράσινους λίθους, άλλος συλλέγει ζαφείρια όλων των χρωμάτων, κάποιος τρίτος μπορεί να συλλέγει μόνο  διαμάντια. ʼλλοι συλλέγουν πέτρες συγκεκριμένου χρώματος, άλλοι πέτρες μιας ορισμένης κοπής ή σχήματος.  Κάποιοι αγοράζουν ότι τους αρέσει και κάποιοι άλλοι ακολουθούν μικτή τακτική. Προφανώς δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να σας συμβουλέψει ποιά από όλες τις τακτικές θα έχει την καλύτερη οικονομική απόδοση στο μέλλον. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, και να αρχίσετε να συλλέγετε την πέτρα ή τις πέτρες που σας αρέσουν περισσότερο. Έτσι θα έχετε ένα σίγουρο κέρδος, θα κατέχετε αυτά τα θαυμάσια αντικείμενα που θα απολαμβάνετε την κατοχή τους.
  Ευελπιστούμε να σας παρουσιάσουμε στο εγγύς μέλλον το συλλεκτικό προφίλ του κάθε πολύτιμου λίθου.

   

  https://www.preciousgemstones.com/gfsummer10.html
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...