|
Γεννημένος στην περιοχή Τρανσμπαικάλ στα σύνορα Ρωσίας και Μογγολίας ο Ντάσι Ναμντάκοφ εμπνέεται από τη Βουδιστική θρησκεία και τους μύθους των Σαμάνων όπως αυτά συνυπάρχουν στην κουλτούρα του τόπου του.
Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Κρασνογιάρσκ, και εξειδικεύτηκε στην κατασκευή κοσμημάτων με πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια, συνδυασμένα με υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στα φυλαχτά της νομαδικής Μογγολικής φυλής των Μπουριάτ, όπως τρίχες αλόγου, κέρατο μαμούθ και ξύλα.
Τα μενταγιόν και τα δαχτυλίδια του που μοιάζουν σα φυλαχτά, παριστούν πολεμιστές, έντομα, πουλιά και ζώα, γίνονται ανάρπαστα από σελέμπριτις του θεάματος και βαθύπλουτους συλλέκτες.
Μία από τις θαυμάστριες του Ναμντάκοφ η ερευνήτρια και επιμελήτρια του μουσείου Ερμιτάζ, Έλενα Κορόλκοβα, λέει γι αυτόν. “Το στυλ του είναι απαράμιλλο. Η αντίληψη της φόρμας, η πλαστικότητα και η κίνηση, η πανταχου παρούσα αίσθηση της αρμονίας, καθιστούν το έργο του αυθεντικό και αψεγάδιαστο.”
Έχουν περάσει μόλις 15 χρόνια από την πρώτη έκθεσή του στο Ιρκούτσκ, ενώ ενδιαμέσως έχουν εκτεθεί έργα του στο Grand Palais στο Παρίσι, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Πεκίνου και αλλού.
Τις ημέρες αυτές γίνεται έκθεση 60 έργων του Ναμντάκοφ στη Γκαλερί Shchukin στη Νέα Υόρκη με τίτλο Journey to a Mystic Land: Dashi Namdakov's Impressions of Asia.
Μενταγιόν Χαμαιλέων και δαχτυλίδι Αιγόκερως από λευκό χρυσό και διαμάντια.
Σκαθάρι - Ελάφι από χρυσό ασήμι μπρούτζο και σμαράγδια.
Η Νεφερτίτη της Στέππας, με χρυσό διαμάντια αμέθυστο και ρουμπίνι.