• ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

  Κυριακή, 25 Απριλίου 2010


     Στις 20 Απριλίου έγινε στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's στη Νέα Υόρκη μία δημοπρασία με την ονομασία Magnificent Jewels ( Υπέροχα Κοσμήματα). Τα κοσμήματα αυτά έχουν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες από τους γνωστούς οίκους κατασκευής κοσμημάτων, και πολλά από αυτά έχουν μία ενδιαφέρουσα διαδρομή όσον αφορά τους προηγούμενους κατόχους τους. Σε γενικές γραμμές οι τιμές στις οποίες κατακυρώθηκαν τα κοσμήματα ήταν μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμηθείσες. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις πωλήσεις υπερέβη τα 34 εκ.$. 
     Την τρίτη ψηλότερη τιμή στη δημοπρασία κατέλαβε ένα δαχτυλίδι από πλατίνα με κέντρο ένα ρουμπίνι βάρους 8,66 καρατιών. Πουλήθηκε 2.098 εκ.$. Τελευταία κάτοχος ήταν η Patricia Kluge μία γνωστή βαθύπλουτη και κοσμική Ιρανο-αγγλίδα που ζει στις ΗΠΑ. Η πρώτη κάτοχος του δαχτυλιδιού ήταν η Isabella Stewart Gardner (1840-1924). Η Gardner υπήρξε μία από τις θρυλικές γυναικείες προσωπικότητες της εποχής της. Μορφωμένη, μποέμ πολυταξιδεμένη και βαθύπλουτη έγινε περισσότερο γνωστή από το πάθος της για τη συλλογή έργων τέχνης. Πίνακες κορυφαίων Ευρωπαίων ζωγράφων, αγάλματα και πολλά αντικείμενα τέχνης διακοσμούσαν το σπίτι της στη Βοστόνη. Μετά το θάνατό της το σπίτι μετατράπηκε σε μουσείο, και σήμερα το Isabella Stewart Gardner Museum είναι ένα από τα τα πιό πλούσια και γνωστά μουσεία της πόλης.

     Οι οίκοι δημοπρασιών και οι πωλητές αντικών γενικά φροντίζουν να συνδέουν τα αντικείμενα που πουλούν με ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν κατά προτίμηση γνωστά πρόσωπα. Αυτό εξάπτει την φαντασία των αγοραστών και ανεβάζει την τιμή του αντικείμενου που πουλιέται. Στην προκείμενη περίπτωση η Sotheby's ανακάλυψε μία ιδιόχειρη επιστολή της Gardner όπου περιγράφει πως έφτασε στα χέρια της το περίφημο ρουμπίνι, το οποίο απέκτησε από τον απεσταλμένο ενός Ινδού μαχαραγιά στον οποίο ανήκε. Μία αναρώτηση ημών των αδαών έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρουμπίνι. Στη μεγεθυμένη φωτό δείχνει ταλαιπωρημένο και με τσιγκρισμένες τις ακμές του. Οπότε η τιμή φαντάζει υπερβολική, αλλά προφανώς οι τεχνικοί σύμβουλοι των αγοραστών γνωρίζουν περισσότερα από μας.

  δαχτυλίδι με πλατίνα και ρουμπίνια

  Το δαχτυλίδι της Gardner με το ρουμπίνι 8,66 καρατιών.

   

   κολιέ με αμεθυστο

  Κολιέ και σκουλαρίκια από λευκό χρυσό και αμέθυστο. Οι αμέθυστοι κομμένοι σε σχήμα μαρκίζ σχηματίζουν μαργαρίτες. Το σετ υπογράφεται από τον οίκο κοσμημάτων Asprey και πουλήθηκε 20.000 $.

   

   σκουλαρίκια με λευκό χρυσό και μπλε ζαφείρια

  Σκουλαρίκια από λευκό χρυσό με μπλε ζαφείρια. Κατασκευασμένα από τον οίκο κοσμημάτων Michelle Della Valle πουλήθηκαν στην τιμή των 65.000 $

   

  Σκουλαρίκια Cartrier με ονυχα και διαμάντια

    Πλατινένια σκουλαρίκια πάνθηρες του οίκου Cartier. Οι πέτρες είναι όνυχες και διαμάντια. Πωλητής είναι πάλι η Patricia Kluge. Η τιμή που κατακυρώθηκαν είναι 56.250 $.

   

  δαχτυλίδι με ροζ διαμάντι

    Δαχτυλίδι με μοναδικό οκταπλευρικό ροζ – πορτοκαλί διαμάντι σε κοπή μπριγιάν. Το βάρος του διαμαντιού είναι 7,67 καράτια και το GIA (γεμολόγοι) πιστοποίησε ότι είναι το μεγαλύτερο διαμάντι αυτού του χρώματος που έχει περάσει από τα εργαστήρια της. Το δαχτυλίδι κατακυρώθηκε στην τιμή των 3,1 εκ $.

   

  Καρφίτσα Van Cleef & Arpels με ρουμποίνια και διαμάντια

     Καρφίτσα με ρουμπίνια και διαμάντια του οίκου κοσμημάτων Van Cleef & Arpels από το 1967. Χρησιμοποιήθηκε στα ρουμπίνια το δέσιμο σήμα κατατεθέν της εταιρίας Mystery setting (αφανές κάρφωμα). Η καρφίτσα κατακυρώθηκε στα 326,500 $ 

   

  Δείτε και τα υπόλοιπα κοσμήματα που δημοπρατήθηκαν στο site της Sotheby's

  https://www.sothebys.com/app/live/lot/LotResultsDetailList.jsp?event_id=29877&sale_number=N08629


   


   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...