• ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ

  Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

  Στις 22 Απριλίου θα γίνει στη Νέα Υόρκη δημοπρασία από τον οίκο Christie's δύο πολύ σημαντικών ιστορικών κοσμημάτων. Το ένα κόσμημα είναι μία καρφίτσα που ανήκε στην Αικατερίνη ΙΙ την Μεγάλη της Ρωσίας. Η καρφίτσα αυτή έχει στο κέντρο της ένα εξαιρετικής ποιότητας σμαράγδι Κολομβίας περίπου 65 καρατίων.
  Το σμαράγδι είναι πλαισιωμένο από δύο σειρές διαμάντια ταγιαρισμένα με κοπή rose και old-mine, όπως ταγιάριζαν οι τεχνίτες τα διαμάντια την εποχή εκείνη. Το μέταλλο που δέθηκε η καρφίτσα έχει επίσης μία ιδιομορφία, είναι χρυσός επικαλυμμένος με ασήμι, γιατί υπήρχε η πεπόιθηση ότι το διαμάντι προβάλλεται σωστά μόνο σε ασημένιο φόντο. Η Αικατερίνη, μία από τις πιό ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες της ιστορίας (και ίσως τις πιό αιμοβόρες), αγαπούσε με πάθος τα κοσμήματα και υπήρξε δεινή συλλέκτης κοσμημάτων. Το συγκεκριμένο κόσμημα χάρισε η Αικατερίνη στην μέλλουσα νύφη της Σοφία Δωροθέα, πριγκίπισσα του Württemberg και σύζυγο του γιού της διάδοχου τσάρου Παύλου Ι. Η καρφίτσα παρέμεινε στους κληρονόμους της Σοφίας Δωροθέας μέχρι το 1972 οπότε πουλήθηκε σε ένα ανώνυμο αμερικανό αγοραστή. Σήμερα μετά από 38 χρόνια δημοπρατείται από τον οίκο Christie's, και η εκτιμώμενη τιμή είναι ανάμεσα σε 1.000.000 και 1.500.000 $.
   Ένα ακόμη ιστορικό κόσμημα που προσφέρεται στην ίδια δημοπρασία είναι ένα διαμάντι 39,55 καρατίων. Ο πρώτος γνωστός ιδιοκτήτης του ήταν ο Αυστριακής καταγωγής Αρχιδούκας Φερδινάρδος Μαξιμιλιανός μετέπειτα Αυτοκράτορας του Μεξικού με την υποστήριξη του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Οι μεγάλες δυνάμεις όμως δεν υποστήριξαν τον Μαξιμιλιανό στον θρόνο του Μεξικού, και αυτός εκθρονίστηκε το 1866. Φρόντισε να πάρει μαζί του όμως δύο τεράστια διαμάντια που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο θρόνο. Το ένα από αυτά τα διαμάντια βρέθηκε στην κατοχή της συζύγου του Σαρλότ του Βελγίου. Οι κληρονόμοι της το πούλησαν το 1919 σε ένα έμπορο πολύτιμων λίθων από το Σικάγο. Το 1982 το περίφημο διαμάντι απέκτησε ο επίσης περίφημος λονδρέζος κοσμηματοπώλης Λώρενς Γκράφ έναντι του υπέρογκου ποσού των 776,000 $. Την επόμενη χρονιά το πούλησε στη σύζυγο του δικτάτορα των Φιλιππίνων την Ιμέλντα Μάρκος. Εν τω μεταξύ άλλαξε διάφορα χέρια μέχρι την επικείμενη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα 1.000.000 και 1.500.000 $.

   Καρφίτσα από σμαράγδι

   

  https://www.diamonds.net/news/NewsItem.aspx?ArticleID=30243

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδ...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιτα...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία δια...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δ...