• Let’s Be Glamorous. Τα κοσμήματα του Χόλυγουντ.

    Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

    Ο Eugene Joseff έγινε γνωστός σαν Joseff of Hollywood όταν τις δεκαετίες 1930 και 1940 ήταν αυτός που προμήθευε όλες τις παραγωγές ταινιών του Χόλυγουντ με κοσμήματα και αξεσουάρ.
    Ο Joseff στην αρχή της σταδιοδρομίας του περιπλανήθηκε σε διάφορες δουλειές ανάμεσα στις οποίες εργάτης σε χυτήριο μετάλλων, γνώση που αποδείχθηκε πολύτιμη στο μέλλον. Στο τέλος της δεκαετίας του 1920 βρέθηκε στο Χόλυγουντ. Το όλο περιβάλλον στην κινηματογραφική βιομηχανία ταίριαζε με τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και αποφάσισε να βρει εκει την τύχη του.
    Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 ξέσπασε στις ΗΠΑ η μεγάλη οικονομική κρίση. Η οικονομία κατέρρευσε, οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους αλλά παραδόξως η βιομηχανία του θεάματος τα πηγαινε μιά χαρά. Οι άνθρωποι μέσα στη φτώχια τους εξοικονομούσαν λίγα σεντς για ένα εισιτήριο κινηματογράφου. Στη σκοτεινή αίθουσα ξεχνούσαν τα δικά τους βάσανα και ονειρεύονταν μαζί με τους ήρωες των περιπετειών ή με την χλιδή των αρχόντων.
    Ο Joseff που είχε ήδη εμπλακεί στα γυρίσματα, παρατήρησε πως οι ηθοποιοί φορούσαν στις ταινίες τα καθημερινά τους κοσμήματα. Οι περισσότερες ταινίες που γυρίζονταν τότε ήταν ταινίες εποχής και τα μοντέρνα κοσμήματα ήταν τρανταχτή παραφωνία.
    Αποφάσισε λοιπόν να προτείνει στους παραγωγούς να αναλάβει τα αξεσουάρ των ταινιών ώστε να είναι ανάλογα με την εποχή που αναφερόταν η ταινία. Έπρεπε ούτε λίγο ούτε πολύ, να μάθει την ιστορία των κοσμημάτων, δηλαδή ποιά ήταν τα κοσμήματα στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Και έπρεπε ακόμη να βρει τρόπους να τα κατασκευάζει.
    Έπεσε λοιπόν με τα μούτρα στο διάβασμα. Μελετούσε ιστορικά βιβλία, περιοδικά και ότι άλλο έβρισκε. Επιπλέον ταξίδευε πολύ με σκοπό κυρίως να επισκεφθεί τα μουσεία για να δει τα κοσμήματα, αρχαία, αναγεννησιακά ή οποιασδήποτε άλλης εποχής.
    Παράλληλα με την αυτοδιδασκαλία στην ιστορία του κοσμήματος έπρεπε να αυτοδιδαχτεί και στους τρόπους παραγωγής. Ξεκινώντας από τα λίγα που είχε δει στο χυτήριο που δούλευε, έστησε ένα εργαστήριο πειραμάτων στο υπόγειο του σπιτιού του. Με την αλάνθαστη προαιώνια μέθοδο αυτοδιδασκαλίας : Δοκιμάζω – αποτυγχάνω – διορθώνω, κατάφερε να μάθει πολλά για τις μεθόδους κατεργασίας των μετάλλων, και δημιούργησε την εταιρία Sunset Jewelry Manufacturing.

     


    Η Γκρέις Κέλι στην ταινία "Υψηλή Κοινωνία" του 1956 μα σκουλαρίκια Joseff of Hollywood

    Το επόμενο βήμα του Joseff ήταν να πληροφορείται για τις επικείμενες παραγωγές ταινιών. Απευθυνόταν στους δημιουργούς και τους πρότεινε να αναλάβει τα αξεσουάρ. Αυτοί σχεδόν πάντα δέχονταν και ο Joseff κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1930 και 1940 έφτιαχνε τα κοσμήματα για το 90% των ταινιών του Χολυγουντ. Έφτασε έτσι να έχει 70 άτομα προσωπικό.
    Ο Joseff δεν θεωρούσε ότι έπρεπε σώνει και καλά να κατσκευαστεί το κόσμημα από τα εργαστήρια της εταιρίας του. Με ευκολία το ανέθετε σε άλλους κατασκευαστές όπως η περίφημη εταιρία φο μπιζού Trifary. Όμως οι εξωτερικοί συνεργάτες συχνά σήκωναν τα χέρια ψηλά με τα απαιτητικά σχέδιά του και τότε η κατασκευή επέστρεφε inhouse.
    Μία άλλη καινοτομία του Joseff of Hollywood ήταν η ενοικίαση των κοσμημάτων. Παρατήρησε ότι μετά το τέλος των γυρισμάτων τα κοσμήματα ήταν άχρηστα για τους παραγωγούς που τα είχαν πληρώσει. Έτσι σκέφτηκε να μην τους τα πουλάει, αλλά να τα νοικιάζει. Με τον τρόπο αυτό σύντομα δημιούργησε μία τεράστια συλλογή κοσμημάτων, όπου ένα κόσμημα απο παλαιότερη ταινία μπορέι να νοικιαζόταν πολλές φορές ακόμη σε επόμενες παραγωγές.
    Ο Joseff καθιέρωσε πολλές τεχνικές καινοτομίες που χαρακτήριζαν το ύφος των κοσμημάτων του. Μία απο αυτές ήταν η “αντικέ” επιμετάλλωση, που έδινε στα κοσμήματα μιά εμφάνιση παλιού. Επίσης καθιέρωσε το Bezel set. Είναι ένας τρόπος στήριξης της πέτρας στο κόσμημα όχι με δοντάκια, αλλά με ένα είδος περιμετρικής δαντέλας.

     

    Η Βιβιαν Λι με τον Κλαρκ Γκέιμπλ στην ταινία του 1939 "Όσα παίρνει ο ʼνεμος", Τα κοσμήματα είναι Joseff of Hollywood


    Το επόμενο φυσικό βήμα για την επιχείρηση ήταν η λιανική πώληση. Το πιό εύκολο πράγμα ήταν και είναι να πουλήσεις στις γυναίκες ένα ρούχο ή ένα κόσμημα που φορούν οι αγαπημένες τους σταρ. Όμως η οργάνωση της λιανικής έχει τα δικά της μυστικά. Έτσι ο Joseff ζήτησε από το Sawyer’s Business College ένα ικανό άτομο για να τον βοηθήσει. Αυτοί του έστειλλαν μία απόφοιτο του κολλεγίου τους την Joan Castle που εκείνη την περίοδο έκανε το διδακτορικό της στην ψυχολογία. Η επαγγελματική συνεργασία των δυό τους ήταν πολύ επιτυχημένη, αλλά σύντομα ήλθε και ο έρωτας. Παντρέυτηκαν και έκαναν ένα γιό τον Jeff.
    Το 1940 κυρήχτηκε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Το Χόλυγουντ συνέχισε να παράγει ταινίες, αλλά ο Josef επεκτάθηκε σε μία άλλη δραστηριότητα. Έστησε την εταιρία Precision Investment Castings η οποία παρήγαγε ανταλλακτικά αεροσκαφών για την εταιρία McDonnell Douglas. Όσο και αν αυτή η δραστηριότητα ακούγεται άσχετη με τα κοσμήματα, στην πραγματικότητα έχουν και οι δυό την ίδια τεχνογνωσία της χύτευσης και επεξεργασίας των μετάλλων. Απλώς αλλάζει η κλίμακα μεγέθους.
    Η ιστορία των κοσμημάτων του Χόλυγουντ που σημαδεύτηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες από τον Joseff of Hollywood παίρνει μία άλλη τροπή μετά το 1956. Τότε η Γκρέις Κέλι προτίμησε για τις εμφανίσεις της και τον γάμο με τον πρίγκηπα Ρενιέ, τα πανάκριβα κοσμήματα με πολύτιμα μέταλλα των γαλλικών οίκων. Έτσι άρχισαν σταδιακά να ελαττώνεται η αποδοχή των εντυπωσιακών φο μπιζού του Joseff.

     

    Η Κάθριν Χέμπορν στην ταινία του 1947 "Sea of Grass" Η υπέροχη καρφίτσα βέλος είναι του Joseff


    Η επαγγελματική ιστορία του Eugene Joseff είχε μία λαμπρή πορεία και οι εταιρίες του υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η προσωπική ιστορία του όμως είχε ένα τραγικό τέλος. Το 1948 σε ηλικία 42 ετών σκοτώθηκε ενω πιλοτάριζε το προσωπικό του αερπλάνο. Η Joan αντίθετα πέθανε το 2010 σε ηλικία 97 ετών.

    https://www.collectorsweekly.com/articles/lost-hollywood-jewelry-trove-uncovered/
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...