• ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ VAN CLEEF & ARPELS

  Σάββατο, 05 Μαρτίου 2011

    Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου η έκθεση Set in Style: The Jewelry of Van Cleef & Arpels." Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο design Cooper – Hewitt το οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και είναι υπό την εποπτεία του μουσείου Smithsonian. Εκτίθενται περισσότερα από 350 δημιουργίες του οίκου κοσμημάτων Van Cleef & Arpels που καλύπτουν τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Τα εκθέματα είναι κυρίως κοσμήματα αλλά υπάρχουν ρολόγια τσιγαροθήκες γυναικεία τσαντάκια και άλλα αντικείμενα.
  Η εταιρία υπήρξε από το ξεκίνημά της στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα μία από τις ισχυρότερες παρουσίες στον τομέα της υψηλής κοσμηματοποιίας. Τα 350 εκθέματα θα είναι οπωσδήποτε μία πολύ καλή περίληψη της ιστορίας του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
  Η Van Cleef & Arpels υπήρξε πρωτοπόρος σε σχεδιαστική και τεχνική καινοτομία αλλά πάντα μέσα στο πνεύμα της εποχής της. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, η μόδα γενικά και η κοσμηματοποιία ειδικά καθρεφτίζουν το πνεύμα της εποχής και τις αλλαγές των καιρών. Οι σχεδιαστές της VC&A υπήρξαν ευαίσθητοι δέκτες των μηνυμάτων της εποχής τους και τα εξέφρασαν με την γλώσσα της τέχνης τους. Για παράδειγμα από την εποχή που οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν εκτίθενται τσιγαροθήκες σεταρισμένες με αναπτήρα ή με ρολόι.
  Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες: Καινοτομίες, Μετασχηματισμοί, Η Φύση σαν Έμπνευση, Εξωτισμός, Μόδα και Διασημότητες.

   

  Το κολιέ της φωτογραφίας ανήκει στη συλλογή Innovations (Καινοτομίες). Κατασκευάστηκε το 1952 από τους σχεδιαστές René-Sim Lacaze και René Puissant, κατά παραγγελία της δούκισσας του Γουίνσδορ. Η καινοτομία του έγκειται στο φερμουάρ το οποίο λειτουργεί. Τραβώντας το φερμουάρ το κολιέ μετατρέπεται σε βραχιόλι. Η κατασκευή αυτή προφανώς αντανακλά την εντύπωση που είχε προκαλέσει το φερμουάρ που πρόσφατα είχε ανακαλύφθεί. Το κολιέ είναι κατασκευασμένο από κίτρινο χρυσό και διαμάντια και βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.

   

   

  Το μενταγιόν ανήκει στην ενότητα Transformations (Μετασχηματισμοί), και έχει την δυνατότητα πολλαπλών μετασχηματισμών. Τα φτερά μπορούν να αφαιρεθούν και να φορεθούν σα σκουλαρίκια, η ουρά μπορεί να αφαιρεθεί και να φορεθεί σαν καρφίτσα. Έχει κατασκευαστεί το 1971 και βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.

   

   

  Η καρφίτσα παταλούδα με την ονομασία Kikumakie ανήκει στην ενότητα Nature (Φύση), που αποτελεί τη διαχρονική πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών. Είναι κατασκευασμένη από χρυσό και διαμάντια, και χρωματισμένη με την αρχαία ιαπωνική μεταλλουργική τεχνική της λάκας από τον ιάπωνα Junichi Hakose. Κατασκευάστηκε το 2004 και βρίσκεται στην κατοχή της VC & A.

   

  Το βραχιόλι ανήκει στην ενότητα Exotism ( Εξωτισμός), στην οποία περιλαμβάνονται κομμάτια εμπνευσμένα από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου. Το συγκεκριμένο βραχιόλι έχει κατασκευαστεί το 1924 λίγα χρόνια αφότου είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών και την τεράστια αίσθηση που είχε προκαλέσει ο πλούτος και η τεχνική αρτιότητα των κοσμημάτων που περιείχε. Στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί πλατίνα, διαμάντια ρουμπίνια και ζαφείρια, και ανήκει στην γκαλερί Primavera της Νέας Υόρκης.

   

    

  Το αισθητικό ρεύμα αρτ ντεκό επηρρέασε βαθειά την κοσμηματοποιία. Η καρφίτσα έχει κατασκευαστεί το 1928 από πλατίνα διαμάντια και σμαράγδια, και αναφέρεται στα πέτα που είχαν εμφανιστεί στα ρούχα εκέινη την εποχή. Δεξιά το σχέδιο της καρφίτσας με το όνομα του δημιουργού και την ημερομηνία της παραγγελίας.

  https://beta.cooperhewitt.org/microsites/set-in-style


   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...