• ΑΡΓΥΡΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

  Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

  Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και το εμπόριο του κοσμήματος προβληματίζονται έντονα από την συνεχή άνοδο της τιμής των πολύτιμων μετάλλων. Εφόσον αυτή η κατάσταση παγιωθεί και με δεδομένη την οικονομική καχεξία των δυτικών κοινωνιών είναι βέβειο ότι  οι κοσμηματοποιοί θα προχωρήσουν σε κάποιες προσαρμογές της τακτικής τους και των νέων τους συλλογών.
  Είναι για παράδειγμα πολύ πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιείται πιό συστηματικά το ασήμι στην κατασκευή κοσμημάτων που απευθύνονται στο μέσο καταναλωτή. Λίγα χρόνια πριν η τιμή του ασημιού ήταν κατά 70% χαμηλότερη από τη σημερινή. Έφταναν λοιπόν από χώρες της Ασίας κάποια “κοσμήματα” ασημένια πολύ χαμηλής ποιότητας κατασκευής, θλιβερού design και άγνωστης περιεκτικότητας σε ασήμι, που πουλιούνταν στα πανηγύρια για πενταροδεκάρες. Αυτό οπωσδήποτε υποβάθμιζε το κύρος των ασημένιων κοσμημάτων γενικά. Σήμερα που η τιμή του ασημιού έχει τριπλασιαστεί και η τιμή του χρυσού και της πλατίνας έχει εκτιναχτεί στα ύψη, είναι μία λογική εξέλιξη να βλέπουμε όλο και πιό συχνά ασημένια κοσμήματα με υψηλό κύρος, καλή ποιότητα κατασκευής και design.
  Παρά την άνοδο της τιμής του το ασήμι παραμένει φθηνό αναλογικά με το χρυσό συγκρινόμενο με παλαιότερες εποχές. Απ' ότι μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα που είχαμε αναρτήσει παλαιότερα γύρω στο 1900 η σχέση τιμής χρυσού/άσήμι ήταν 20/1 ενώ σήμερα είναι 60/1. Με αναλογία 20/1 η τιμή του ασημιού σήμερα θα τριπλασιαζόταν και θα έφτανε τα 1500 Ευρώ /Κιλό με σταθερή την τιμή του χρυσού.
  Πρόσφατα είδαμε μία νέα σειρά κοσμημάτων που έγιναν κατά παραγγελία του μουσείου Smithsonian της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα του κόσμου. Για την κατασκευή των κοσμημάτων έχει χρησιμοποιηθεί ασήμι και ορυκτές πέτρες καλής ποιότητος. Τα κοσμήματα αυτά θα διατίθενται από τα πωλητήρια του μουσείου και από το site της εταιρίας QVC που είναι η εταιρία που υλοποίησε αυτή τη σειρά. Το design των κοσμημάτων είναι κλασσικό αλλά εντυπωσιακό, και πολλά κομμάτια προσομοιάζουν με πρωτότυπα κοσμήματα που εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου. Οι πολύτιμες πέτρες επίσης θυμίζουν κάποιες από τις πέτρες της μεγάλης συλλογής πολύτιμων λίθων του μουσείου. (π.χ. σιτρίν)


  Δαχτυλίδι με ασήμι και τοπάζι 

  Το εντυπωσιακό δαχτυλίδι έχει κατασκευαστεί από ασήμι, γαλάζιο τοπάζι σε σχήμα καρδιάς και διαμάντια βάρους 0,4 καράτια. Έγινε με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων κατοχής από το μουσείο του περίφημου Blue Heart Diamond. Η τιμή πώλησης του δαχτυλιδιού είναι 538 $

   

   Κολιέ μα ασήμι και σιτρίν

    Το κολιέ αυτό είναι κατασκευασμένο από ασήμι και σιτρίν. Τα σιτρίν σε σχήμα σταγόνας έχουν τοποθετηθεί σε ντεγκραντέ (κλιμακωτή) διάταξη ως προς το μέγεθος και  το χρώμα. Είναι εμπνευσμένο από ανάλογο κολιέ που εκτίθεται στο μουείο και η τιμή πώλησής του είναι 285 $

   

  https://www.luxist.com/2010/09/09/a-look-at-the-smithsonian-collection-on-qvc/


   
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...