• ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

  Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011

  Στην Ελληνική γλώσσα και σε άλλες γλώσσες υπάρχουν δύο λέξεις,  η λέξη τεχνίτης και η λέξη καλλιτέχνης για να περιγράψουν δύο παραπλήσιες έννοιες που συχνά επικαλύπτονται. Ο τεχνίτης κάνει μία εξειδικευμένη εργασία η οποία απαιτεί την εφαρμογή μίας συγκεκριμένης τεχνικής. Η εργασία αυτή απαιτεί την γνώση και εμπειρία του τεχνίτη. Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι ανεξάρτητα αν ο τεχνίτης χρησιμοποιεί εργαλεία ή όχι, έχει πάντως μία εξειδικευμένη χειρωνακτική επιδεξιότητα.
  Η λέξη καλλιτέχνης είναι νεοελληνική. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1865 από τον Αλ. Ραγκαβή και εννοεί τον δημιουργό ο οποίος παράγει ένα έργο που συνήθως δεν έχει χρηστικότητα, προκειμένου να εκφράσει τα αισθήματά του, ενίοτε την αγωνία της εποχής στην οποία ζει, ή τέλος τις αιώνιες αγωνίες των ανθρώπων. Στην αρχαία μας γλώσσα δεν υπήρχε βεβαίως η διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες. Όλοι αυτοί που δημιούργησαν αυτά που σήμερα θεωρούνται τα απόλυτα αριστουργήματα της ανθρώπινης τέχνης, στην εποχή τους θεωρούνταν απλοί χειρώνακτες. Η κλασσική Ελλάδα εκτιμούσε και σεβόταν τους φιλοσόφους και τους ποιητές και πολύ λιγότερο όσους εμπλέκονταν σε χειρωνακτικές εργασίες. Η λέξη τέχνη προέρχεται από την ρίζα τεκ- που σημαίνει συναρμολογώ, κατασκευάζω. Η λέξη χρησιμοποιείτο με μία ευρύτερη έννοια π.χ. ποιητική τέχνη ή ιατρική τέχνη, και εννοεί πως ο εξασκών την τέχνη επιτυχώς έχει μία ιδιαίτερη προσωπική ευφυία και ικανότητα πέραν της απλής λογικής.
  Η ιδιότητα του καλλιτέχνη όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα δημιουργήθηκε τα χρόνια της ύστερης Αναγέννησης. Ο Εμ. Καντ όρισε τον καλλιτέχνη σαν τον άνθρωπο που δημιουργεί με βάση την έμπνευσή του και μόνο αυτήν. Τα έργα του δεν έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα παρά μόνο την καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος.
  Η διάκριση ανάμεσα σε τεχνίτη και καλλιτέχνη ή ανάμεσα σε χειροτέχνημα και έργο τέχνης ίσως περιγράφηκε για πρώτη φορά στο έργο του Τζόρτζιο Βατάρι :”Βίοι”. Ο Βατάρι διέκρινε τις “Μείζονες” τέχνες που τις εξασκούν οι καλλιτέχνες από τις “Ελάσσονες” που τις εξασκούν οι τεχνίτες.
  Στην αγγλική γλώσσα επίσης υπάρχει αυτή η διάκριση. Η τέχνη λέγεται art από την λατινική λέξη ars που σημαίνει κανονίζω, διευθετώ. Η τεχνική λέγεται craft μία λέξη με γερμανική προέλευση. Kraft στα γερμανικά θα πεί δύναμη, ικανότητα.
  Το Αμνερικανικό Συμβούλιο Τεχνων (American Craft Council ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. το 1943. Σκοπός του Συμβουλίου είναι να προάγει τις τέχνες. Για το σκοπό αυτό εκδίδει περιοδικό, οργανώνει εκθέσεις και σεμινάρια, εκπονεί προγράμματα βραβεύσεων και διατηρεί βιβλιοθήκη. Μέλη του Συμβουλίου εκτός από τεχνίτες και καλλιτέχνες είναι πανεπιστημιακοί, γκαλερίστες, συλλέκτες, και γενικώς άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στις διάφορες τέχνες. Περιγράφοντας αναλυτικότερα τον σκοπό του το Συμβούλιο επισημαίνει τα εξής: Η προώθηση της χειροποίητης δημιουργίας είναι κατά την εκτίμησή μας πολύ σημαντική διότι:
    - Η Δημιουργία είναι μία θεμελιώδης κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
    - Η τεχνική δημιουργία είναι μία διαδικασία μάθησης και αυτογνωσίας. Είναι μία μέθοδος ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα
    - Οι δημιουργοί ξεκινώντας από την πρώτη ύλη εκφράζουν την προσωπικότητά τους μέσα από τα αντικείμενα που κατασκευάζουν. Σε αυτά ενσωματώνουν την ευαισθησία τους και την τεχνική τους επιδεξιότητα.
    - Η σημασία τηγς καινοτομίας είναι πολύ μεγάλη. Αποκαλύπτει νέες δυνατότητες στη σχέση του δημιουργού και της ύλης.
    - Οι τεχνικές αυτές και η σημασία τους πρέπει να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.

      Στη φετινή έκθεση American Craft Council παίρνουν μέρος πολλές και διάφορες ειδικότητες τεχνιτών. Κεραμίστες, ξυλουργοί, κοσμηματοποιοί, υαλουργοί, αλλά και πιό ασυνήθιστες τέχνες όπως κατασκευαστές καλειδοσκοπίων.

   
     Καρφίτσα και μενταγιόν από την κατηγορία Κοσμήματα από μέταλλα.

   

      

     Μενταγιόν από την κατηγορία Κοσμήματα χωρίς Μέταλλα. Δεξιά καρφίτσα από την κατηγορία Κοσμήματα με Σμάλτο

  https://public.craftcouncil.org/2011/39/19

    Δείτε δύο πολύ κατατοπιστικά άρθρα για τη σχέση τέχνης - τεχνικής

  https://www.britsos.gr/admin/uploads/techni%20kai%20techniki.pdf

  https://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/94_6-7.pdf

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...