|
Σε παλαιότερο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στην παραγωγή κοσμημάτων από τη Φινλανδία. Γενικά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε χώρες με ανάλογο μέγεθος και δυνατότητες με την Ελλάδα, και όχι άλλες όπου όλα τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά όπως π.χ. οι Η.Π.Α. όπου οι συγκρίσεις χάνουν τη σημασία τους.
Το 1999 ιδρύθηκε στη Φινλανδία η Ένωση Φιλανδών Ασημουργών (Finnish Silversmiths Association). Σκοπός των νεαρών καλλιτεχνών ήταν να αναδείξουν με νέο τρόπο την παλιά και κάπως παραμελημένη τέχνη. Η δημιουργία διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων από ασήμι ήταν μία βασική μεταλλουργική δραστηριότητα σε πολλές χώρες και για πολλούς αιώνες.Το ασήμι είναι ένα υλικό που επιδέχεται πληθώρα από τεχνικές κατεργασίες και μπορεί να υλοποιήσει οποιαδήποτε σχεδιαστική απαίτηση. Το κλειδί για να προχωρήσει η τέχνη της ασημουργίας είναι το design, και οι Φιλανδοί έδειχναν πάντα την απαιτούμενη προσήλωση σε αυτό τον τομέα. Είναι σαφές πως με επαναλήψεις των ίδιων σχεδίων και η ξαναχρησιμοποίηση των ίδιων τεχνικών η τέχνη της κατεργασίας του ασημιού θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία.
Η Finnish Silversmiths Association όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, με σκοπό να φέρει τις δημιουργίες των μελών της σε επαφή με το ευρύ κοινό. Η συγκυρία για την ασημουργία μπορεί να γίνει και πάλι ευνοϊκή διότι μετά τις χρηματοπιστωτικές φούσκες, οι άνθρωποι δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα. Ένα έργο τέχνης σε ασήμι είναι διπλή επένδυση. Στην τέχνη και στο πολύτιμο μέταλλο.
Κηροπήγιο από την Laura Helvelahti. Μέσα από τα έργα μου θέλω να αποτυπώσω τη χαρά της ζωής λέει η Laura. Δεξιά τσαγιέρα από την Heta Saarelainen. Η αγάπη της για τη φύση, η παιδικότητα και το χιούμορ είναι στοιχεία που την επηρεάζουν στη φάση της σχεδίασης.