• ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009

     
      1. Ξεκινάμε να μαθαίνουμε.
      Μία σημαντική διαφορά που πρέπει να εντοπίσουμε είναι η εξής: Κάποιος που επενδύει σε μετοχές, ομόλογα κ.λ.π., πρέπει να έχει καλή αντίληψη και γνώση μαθηματικών και οικονομικών. Να διαβάζει ισολογισμούς, γραφήματα, αποδόσεις κ.λ.π. Ο επενδυτής έργων τέχνης πρέπει να γνωρίζει ιστορία της τέχνης. Τεράστιος όγκος ύλης είναι η αλήθεια, αλλά και τα μαθηματικά δεν είναι ευκολότερα. Δύσκολο το έργο του επενδυτή, αλλά για πολλούς είναι πιο ενδιαφέρον να μαθαίνουν για την τέχνη, παρά να ασχολούνται με διαγράμματα. Μία δεύτερη διαφορά είναι η εξής. Κάποιος που θα αποκτήσει ένα έργο τέχνης, έστω για επένδυση, έχει στην κατοχή του ένα θαυμάσιο αντικείμενο και το χαίρεται. Κάποιος που επιλέγει τις άλλες μορφές επενδύσεων έχει στην κατοχή του ένα μάτσο χαρτιά.

    Αν λοιπόν έχουμε πειστεί ότι πρέπει να επενδύσουμε τα χρήματά μας σε έργα τέχνης, πρέπει να αρχίσουμε την αυτοεκπαίδευση. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα μουσεία. Εκεί υπάρχουν εκπληκτικά αντικείμενα και ένας πολύ καλός τρόπος για να τα γνωρίσουμε είναι οι οργανωμένες ξεναγήσεις . Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε βιβλία που να αναφέρονται στα μουσεία, αλλά και οι λεζάντες των εκθεμάτων τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά μουσεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά και είναι πολύ κατατοπιστικές. Βιβλία για την τέχνη γενικά υπάρχουν πολλά και αξιόλογα.


      2. Η απαραίτητη βοήθεια από το διαδίκτυο
      Δεν νοείται πλέον οποιουδήποτε τύπου αναζήτηση, χωρίς να καταφύγουμε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν χιλιάδες αξιόλογα αγγλόφωνα site σχετικά με θέματα τέχνης, αλλά και οι διαδικτυακοί τόποι στην ελληνική γλώσσα εμπλουτίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ενδεικτικά σας δίνουμε δύο ελληνικά site και δύο στην αγγλική γλώσα.


    https://culture.ana-mpa.gr/index.php
    https://www.eikastikon.gr/
    https://www.artinfo.com/
    https://artmarketblog.com/


      3. Πόσα χρήματα χρειάζονται?

      Ένα ποσό της τάξεως 5.000 έως 10.000 ευρώ θεωρητικά είναι καλό για να αρχίσει κάποιος να επενδύει σε έργα τέχνης. Αν τα χρήματά σας είναι λιγότερα μια καλή ιδέα είναι να περιμένετε να έρθουν καλύτερες μέρες. Εν τω μεταξύ πρέπει με επιμέλεια να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας γύρω από την τέχνη, ώστε όταν με το καλό βρεθούν τα χρήματα, να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Αν είστε ανυπόμονος και θέλετε να αξιοποιήσετε τα λίγα χρήματα που διαθέτετε αρχίστε το ψάξιμο στις μικρές γκαλερί. Αν το μάτι σας κόβει, μπορεί να ανακαλύψετε πολύ αξιόλογα κομμάτια με λίγα χρήματα.


    4. Ζωγραφική ή γλυπτική?

       Ένα γλυπτό είναι γενικά ακριβότερο από ένα ζωγραφικό πίνακα, γιατί εκτός των άλλων είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος κατασκευής. ʼρα για ένα νεοεισερχόμενο στην αγορά της τέχνης και με χαμηλό budget οι πίνακες είναι καλύτερη επιλογή. Μπορεί όμως να αναζητήσει και εικαστικά έργα με άλλα υλικά όπως π.χ. το γυαλί. Το γυαλί είναι ένα παραγνωρισμένο υλικό αλλά μπορεί κάποιος να αποκτήσει εύκολα μία καλή γνώση για τις δημιουργίες από γυαλί και την αγορά της τέχνης γύρω από αυτό το υλικό. Επίσης οι τιμές των έργων από γυαλί συχνά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και από γνωστούς δημιουργούς. Η συλλογή κοσμημάτων είναι επίσης μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Στο site αυτό υπάρχει άφθονο υλικό για επιμόρφωση σε θέματα κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων. Στα ελληνικά μουσεία επίσης υπάρχουν αριστουργήματα από την πιο μακρόχρονη σε διάρκεια και την πιο πλούσια σε ευρήματα κοσμηματοποιία του κόσμου. 4000 χρόνια ελληνικών κοσμημάτων που πρέπει να θαυμάσουμε και να μελετήσουμε.


    5. Γκαλερί ή δημοπρασίες?

    Οι δημιουργίες των καταξιωμένων σύγχρονων δημιουργών, αλλά και τα σπουδαία έργα παλαιότερων καλλιτεχνών διακινούνται συνήθως από τους οίκους δημοπρασιών. Αυτοί οι οίκοι έχουν μία μεγάλη τεχνογνωσία στην εκτίμηση, την αποκάλυψη την απομιμήσεων, στην παρουσίαση των έργων, στην ανεύρεση του ειδικού κοινού για τα έργα τέχνης. Για τους αγοραστές αποτελεί εγγύηση η αγορά ενός έργου από τους γνωστούς οίκους δημοπρασιών και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω αν αγοράζουν μέσω αυτής της οδού. Για ένα εν ζωή καλλιτέχνη επίσης είναι μια σοβαρή καταξίωση στην καριέρα του να διατίθενται τα έργα του μέσω των οίκων δημοπρασιών.

    Στην Ελλάδα λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς δεν υπάρχει οργανωμένη αγορά δημοπρασιών. Τα πιο σπουδαία έργα παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από πουλιούνται από τους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού. Τα έργα των σύγχρονων δημιουργών στην Ελλάδα πωλούνται από τις γκαλερί που υπάρχουν και κάποιες εκθέσεις που οργανώνονται κατά καιρούς.
    https://www.sothebys.com/

    https://www.christies.com/

       6. Η ιστορία του καλλιτέχνη και η οικονομική αξία των έργων του.
       Παρότι ακούγεται πολύ πεζό, η αγορά έχει τοποθετήσει τους καλλιτέχνες σε μία οικονομική κλίμακα. Π.χ. ο Τσαρούχης είναι ένας καταξιωμένος ζωγράφος που τα έργα του έχουν υμνηθεί από τους κριτικούς τέχνης και τους ειδικούς. Έχει επίσης μία μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό. Ακόμη και ένα σκίτσο αυτού του ζωγράφου σε μία χαρτοπετσέτα έχει αξία λόγω του ειδικού βάρους της υπογραφής του.

    Ο υποψήφιος αγοραστής έργων τέχνης πρέπει να πληροφορηθεί την θέση του καλλιτέχνη που επιλέγει, στην οικονομική ιεραρχία της τέχνης. Με λίγα λόγια πρέπει να μάθει τιμές που πουλιούνται τα έργα αυτού του καλλιτέχνη. Σημασία επίσης έχουν και άλλες λεπτομέρειες από την καριέρα και τη ζωή  του . Π.χ. η δημιουργία πληθώρας έργων καθιστά το έργο του πιο γνωστό και πιο εμπορεύσιμο.


    7. Οι περγαμηνές του καλλιτέχνη

    Αν ένας καλλιτέχνης έχει αποφοιτήσει από μία καταξιωμένη σχολή, αν έχει μαθητεύσει δίπλα σε φωτισμένους δασκάλους, αν συμμετείχε σε εκθέσεις μαζί με αναγνωρισμένους δημιουργούς, αν τα έργα του επιλέχτηκαν από αξιόλογα μουσεία η γκαλερί, όλα αυτά ανεβάζουν τις μετοχές του καλλιτέχνη και αξιολογούν ακριβότερα τα έργα του.

    Πολλοί συλλέκτες συνηθίζουν να είναι σε επαφή με τους δημιουργούς των οποίων τα έργα αγοράζουν. Με τον τρόπο αυτό είναι σε επαφή με την τρέχουσα αξία της δουλειάς του και την αποτίμηση των έργων του.
    Θα επαναλάβουμε το σημαντικότρερο. Για καμία επένδυση είτε είναι ακίνητο, είτε είναι μετοχές είτε είναι έργο τέχνης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά την απόδοσή της μετά από χρόνια. Επιλέγοντας όμως ένα έργο τέχνης που μας αρέσει έχουμε ένα σίγουρο κέρδος. Την απόλαυση που μας προσφέρει η παρουσία του στο χώρο μας.

    Κολιέ CLAUDE LALANNE Κατασκευασμένο το 1924 πουλιέται από τους Christie’s 2.000 – 3000 ευρώ.

    https://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/05/2008_272071

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...