• ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΑΘΟΥΣ

  Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

  Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί σε πρόσφατα σημειώματά μας στην μετατόπιση της έννοιας της πολυτέλειας στις μέρες μας. Από την μεγαλομανία την οποία επεδείκνυαν οι καταναλωτές πολυτελών αντικειμένων, εσχάτως επιδεικνύουν μετριοπάθεια, από την επιδεικτικότητα έχουν μεταπηδήσει στη διακριτικότητα. Αυτή η μετατόπιση είναι μία συνέπεια των κοινωνικών επιπτώσεων της πρόσφατης (και τρέχουσας) οικονομικής κρίσης. Η αγορά και κατοχή ενός πολύτιμου αντικειμένου, δεν αφορά την επίδειξη της ισχύος της πιστωτικής μας κάρτας όπως συνέβαινε κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν. Αφορά την έμπνευση που δημιουργεί το αντικείμενο στον κάτοχό του, τα θετικά αισθήματα που προκαλεί, και η γνώση, ιστορική, τεχνική κ.λ.π. που αποκομίζει ο ιδιοκτήτης του αντικειμένου λόγω της ενασχόλησής του με αυτό, πριν από την απόκτησή του και μετά από αυτήν.

  Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας αυτοχαρακτηρίζονται με τον όρο “Επενδυτές Πάθους” (Passion Investing). Ισχυρίζονται ότι δίνουν στην επενδυτική δραστηριότητα μία ρομαντική και πνευματική διάσταση την οποία στερείτο προηγουμένως. Από τις διάφορες μορφές επενδύσεων κάποιες έχουν περισσότερες προυποθέσεις ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των επενδυτών πάθους. Για παράδειγμα οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προιόντα δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία. Είναι άυλες και αφορούν αριθμούς και ποσά. Οι Επενδύσεις Πάθους είναι χειροπιαστές, είναι αντικείμενα με ιστορία και διαχρονική αξία. Έργα τέχνης, αντίκες, αρχαία νομίσματα, κοσμήματα, πίνακες. Οι επενδυτές είναι εξίσου και συλλέκτες.

     Την τελευταία διετία υπήρχε μία μεγάλη άνοδος στις τιμές των αντικείμένων που πουλήθηκαν από τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν αυτό το γεγονός, με κυριότερο λόγο την ορμητική είσοδο σε αυτή την αγορά, κινέζων και ρώσων αγοραστών. Ένας σημαντικός λόγος φαίνεται πως είναι ο αυξανόμενος αριθμός επενδυτών πάθους ανάμεσα στους πολύ πλούσιους ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Τα αντικείμενα που πωλούνται στους οίκους δημοπρασιών είναι συχνά αυτά που αναζητούν οι συλλέκτες- επενδυτές. 

         Πολλά web sites έχουν δημιουργηθεί εσχάτως που ενημερώνουν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις με αυτά τα κριτήρια. Τα sites αυτά περιέχουν συμβουλές, στρατηγικές, οδηγίες, νέα γι αυτούς που είναι ή φιλοδοξούν να γίνουν επενδυτές πάθους. Ένα από αυτά τα sites είναι το https://www.passioninvestments.org/

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...