• Η Τεχνική της Ένθεσης

  Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

  Ο Βλαντιμίρ Μακόβσκι (1884-1966 ) γεννήθηκε στη Ρωσία από οικογένεια ζωγράφων. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την τέχνη της χρυσοχοίας και ειδικεύτηκε στην τεχνική της Ένθεσης. Ο Μακόβσκι μετά την Οκτωβριανή επανάσταση μετανάστευσε στη Δύση όπου συνέχισε να εξασκεί την τέχνη του την οποία τελειοποίησε.
  Εργάστηκε για τους μεγαλύτερους ευρωπαικούς οίκους κοσμημάτων και κατασκεύασε πολύτιμα κουτιά διαφόρων χρήσεων όπως κοσμηματοθήκες, αρωματοθήκες κ.λ.π., μεταλλικά επιτραπέζια ρολόγια διακοσμημένα με ενθέσεις ποικίλων υλικών κ.α.
  Οι επιμέρους τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Μακόβσκι στις κατασκευές του είχαν αναπτυχθεί στις χώρες της ʼπω Ανατολής, Ιαπωνία και Κίνα. Συγκεκριμένα εργάστηκε με Κινεζικές τεχνικές χρώσης και με σμάλτα, αλλά ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την πλήρη επικάλυψη των επιφανειών με υλικό, συνήθως σεντέφι (mother of pearl) και ορυκτές πέτρες, μία τεχνική ένθεσης που έχει την ειδική ονομασία μαρκετερί.
  Η θεματολογία των έργων του ήταν σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων στη φύση, παραδοσιακά επαγγέλματα, ψάρεμα, κυνήγι, αλλά και θρύλοι από την ρωσική ύπαιθρο.
  Το όλο στυλ των έργων του, γεωμετρικά μοτίβα, έντονες χρωματικές αντιθέσεις και εξωτική θεματολογία ταίριαζε με το γενικότερο ʼρτ Ντεκό ύφος των δεκαετιών που ο Μακόβσκι ήταν στην ακμή του.

  Ένα ασημένιο χειροποίητο κουτί κατασκευασμένο  από τον Μακόβσκι. Τα πλαινά τοιχώματα του κουτιού είναι διακοσμημένα με μαύρο και γαλάζιο σμάλτο. Στο καπάκι υπάρχει μία σκηνή από ψάρεμα. Για την παράσταση του ψαρέματος έχουν χρησιμοποιηθεί ημιπολύτιμοι λίθοι και σεντέφι. Ο ιριδισμός του μάργαρου (σεντέφι) δίνει με πολύ φυσικότητα την αντανάκλαση των νερών. Η κατασκευή έγινε το 1928.

   

  Το Δένδρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού. Επιτραπέζιο ρολόι από χρυσό 18kt. και πλατίνα. Το ρολόι διακοσμείται από λάπις λάζουλι, μαλαχίτη, σεντέφι, κοράλι, όνυχα και διαμάντια.Η κατασκευή του ρολογιού έγινε το 1930.

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...