• ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ?

  Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

  Στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ διαδεδομένο το χόμπι της αναζήτησης θησαυρών. Υπάρχουν λέσχες και σύλλογοι που μαζεύονται και ανταλλάσσουν γνώμες και εμπειρίες σχετικά με τους θησαυρούς που ποτέ δεν βρίσκουν. Ο Τέρι Χέρμπερτ είναι ένας άνεργος άγγλος 55 ετών ο οποίος εδώ και 18 χρόνια έχει έναν ανιχνευτή μετάλλων και ψάχνει στα χωράφια για θησαυρούς. Είναι μέλος και σε μία λέσχη κυνηγών θησαυρών, όπου συζητούν με όλους τους άλλους για τις αιτίες των συνεχών αποτυχιών. Ο Τέρι έχει ένα φίλο αγρότη τον Φρεντ Τζόνσον στην περιοχή του Στάφορντσαϊρ στην κεντρική Αγγλία όπου κατοικούν. Ο Φρεντ τον Σεπτέμβρη έκανε το συνηθισμένο όργωμα στο χωράφι, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε στο τρακτέρ ένα βαθύτερο υνί. Το υνί κάπου σκόνταψε και ο Φρεντ φώναξε τον φίλο του Τέρι με τον ανιχνευτή, για να κάνουν και λίγο πλάκα. Αυτή τη φορά όμως ο ανιχνευτής άρχισε τα μπιπ – μπιπ και οι δύο φίλοι άρχισαν να ξεθάβουν το ένα μετά το άλλο τα χρυσά και τα ασημένια αντικείμενα. Ήρθε και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τελικά ξέθαψαν τον απίστευτο αριθμό των 1500 αντικειμένων, μεταξύ των οποίων 84 λαβές σπαθιών, 71 ασπίδες και πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Το βάρος του καθαρού χρυσού ξεπερνάει τα 5 κιλά, το ασήμι τα 2,5 κιλά και υπάρχουν εκατοντάδες πολύτιμες πέτρες.

  Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται από τον 8ο αι. μ.Χ. όταν ήταν στην ακμή του το βασίλειο των Mercia. Από τον αγγλικό τύπο βαφτίστηκε ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός θησαυρός μετά τον θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμόν πριν 100 χρόνια ( Οι ʼγγλοι αγαπούν τις υπερβολές). Ο αγγλικός λαός ενθουσιάστηκε με την ανεύρεση του θησαυρού. Οι ʼγγλοι παρακολουθούν συστηματικά τις ειδήσεις που αναφέρονται σε αυτό το γεγονός. Είναι λογικό αφού κάθε τόσο ακούνε τις κατηγορίες ότι τα μουσεία τους είναι γεμάτα από εκθέματα που απέσπασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από ξένες χώρες. Η εύρεση αξιόλογων μεταλλουργικών αντικειμένων στη χώρα τους, προκαλεί χαρά και υπερηφάνεια στον κόσμο. Ο ενθουσιασμός επιτάθηκε όταν πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα εύρετρα για το θησαυρό που έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 3,3 εκ. λιρών. 
     Τελικά το αδύνατο έχει αρκετές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όπως και στην τελευταία ταινία του Γούντι ʼλλεν «Κι αν σου κάτσει?» όπου στον γρουσούζη 60άρη Μπόρις Γέλντικοφ «έκατσε» η 21χρονη μες την καλή χαρά, Μέλοντι. 

   

  Αριστερά;  δεν είναι βραχιόλι, είναι προφυλακτήρας σπαθιού. Δεξιά: δεν είναι δαχτυλίδι είναι μεσομφάλιο ασπίδας

   

  Ζωόμορφη απόληξη που παριστάνει μορφή αετού και ψαριού από τον θησαυρό του Σταφορντσάιρ
   

  https://www.flickr.com/photos/finds/sets/72157622378376316/ (Πάνω από κάθε φωτογραφία υπάρχει το κουμπί ALL SIZES. Πατήστε το και θα δείτε μία πολύ ωραία φωτο, με μεγάλη ανάλυση)

   

   
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...