• ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΗΣΗΣ

  Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

  Μπορούμε να χωρίσουμε τους ανθρώπους ανάλογα με τα κοσμήματα που φορούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν αυτοί που επιλέγουν κοσμήματα κατασκευασμένα από τα συμβατικά υλικά της κοσμηματοποιίας, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμες πέτρες κ.λ.π. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που διαλέγουν κοσμήματα κατασκευασμένα με απρόσμενα υλικά, και ασυνήθιστο design.

  Προσπαθώντας να κάνουμε μία ψυχαναλυτική προσέγγιση (του ποδαριού βεβαίως) για τα μέλη καθεμιάς από τις δύο κατηγορίες θα λέγαμε ότι όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία (και είναι συντριπτικά περισσότεροι) προσπαθούν με τα πολύτιμα υλικά και το συμβατικό design να προσδώσουν κύρος και σοβαρότητα στην παρουσία τους. Οι άλλοι πάλι με τις ασυνήθιστες επιλογές τους θέλουν να αμφισβητήσουν σημειολογικά τα κοινωνικά στερεότυπα, και να δηλώσουν την διάθεσή τους να μετέχουν στο επερχόμενο νέο τοπίο. Είναι η διαφορά ανάμεσα στην σιγουριά και τον πειραματισμό, ανάμεσα στην κοινοτυπία και την ελαφρότητα.

  Στην γκαλερί κοσμήματος Rob Koudijs του Άμστερνταμ γίνεται αυτές τις μέρες έκθεση έργων του Ελβετού κοσμηματοποιού David Bielander. Ο Bielander μετέχει σε όλο αυτό το παιχνίδι όχι σαν χρήστης αλλά σαν τεχνίτης του πολύτιμου μετάλλου. Χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές μεταλλουργικές τεχνικές (των οποίων είναι βαθύς γνώστης) με απαράμιλλη δεξιότητα για να παράξει ένα νεωτερικό αποτέλεσμα. Ανακατεύει κατά κάποιο τρόπο την παραδοσιακή προσέγγιση με τη νεωτερική ματιά. 

   Η αξία της δουλειάς του Bielander βρίσκεται στην επινοητικότητα, την τεχνική, τον πλούτο των ιδεών και την διεισδυτικότητα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα χάρμα οφθαλμών αλλά συγχρόνως ένα ευχάριστο ερέθισμα για το μυαλό. Η έκθεση έχει την ονομασία Wisdom Teeth (Φρονιμήτες). Αυτό λίγο μας μπερδεύει γιατι όταν κάποιος βγάζει φρονιμήτες πάει να πεί πως εγκαταλείπει τους πειραματισμούς και ακολουθεί την πεπετημένη. Η έκθεση Wisdom Teeth μας δείχνει ένα καλλιτέχνη με κέφι και διάθεση απο-φρονηματισμού. 

   

  Γυμνοσάλιαγκας από πατιναρισμένο ασήμι και χοντρό αλάτι.

   

   

  Κολιέ ποντικός από πατιναρισμένο ασήμι

   

  http://www.klimt02.net/exhibitions/index.php?item_id=19844


   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...