• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΨΕΥΔΟΚΟΣΜΗΜΑΤΑ (Faux Bijoux – Costume jewellery)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΨΕΥΔΟΚΟΣΜΗΜΑΤΑ (Faux Bijoux – Costume jewellery)

       Συχνά  στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούμε τον γαλλικό όρο φω μπιζού. Για την κατασκευή τους δεν χρησιμοποιούνται πολύτιμα μέταλλα, ή πολύτιμες πέτρες, αλλά υλικά που θεωρούνται ευτελή. Συνήθως τα μέταλλα είναι μπρούτζος, ζαμακ ή αλπακάς, και για πέτρες χρησιμοποιούνται χρωματιστά γυαλιά, στραςς, ή ακρυλικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέταλλα επιχρυσώνονται ή επαργυρώνονται.

     Στα φω μπιζού ο καλλιτέχνης έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να πειραματιστεί και να χρησιμοποιήσει υλικά, χωρίς το μεγάλο εμπόδιο του  ακριβού κοστολογίου των πολύτιμων υλικών.   Κατά την διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών δημιουργήθηκαν ενδιαφέρουσες σειρές φω μπιζού, από αξιόλογους σχεδιαστές και με την υπογραφή των επώνυμων οίκων μόδας. Τα φω μπιζού αυτά,  είναι σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μεταξύ συλλεκτών.

     Πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα οι συνδυασμοί των υλικών δεν είναι προκαθορισμένοι και απόλυτοι όπως παλιά. Υπάρχουν καλλιτέχνες που πειραματίζονται με καινοφανείς και ευφάνταστους  συνδυασμούς , όπως  ακρυλικό με διαμάντια, ή ατσάλι με πολύτιμες πέτρες, και συχνά το αποτέλεσμα έχει μεγάλο αισθητικό ενδιαφέρον. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν και οι εκφράσεις imitation jewellery (απομίμηση), και junk jewellery  ( σκουπιδοκοσμήματα) για αντίστοιχες κατηγορίες κοσμημάτων.

   

       Ένα πολύ εντυπωσιακό παραδείσιο πουλί. Σχεδιασμένο από τον Alfred Phillips το 1941, για λογαριασμό του αξιόλογου Αμερικανικού οίκου   ψευδοκοσμημάτων Trifari. Το σώμα είναι χυτό μπρούτζινο, έχουν χρησιμοποιηθεί strass και σμάλτο

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...