• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Στρας (Rhinestone)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Στρας (Rhinestone)

      Τα στρας δημιουργήθηκαν αρχικά σαν ένα υποκατάστατο του διαμαντιού. Η πρώτη ύλη για την κατασκευή αυτής της απομίμησης αρχικά προερχόταν από χαλαζία του Ρήνου, γι αυτό έμεινε το όνομα Rhinestone.

      Το 1775 ο Αλσατός κοσμηματοποιός Georg Strass κατασκεύασε απομίμηση διαμαντιού από απλό ταγιαρισμένο γυαλί, και έκανε μία επίστρωση στην κάτω πλευρά με καθρέπτη, για να δημιουργηθούν εντονότερες αντανακλάσεις. Συνήθως η επίστρωση είναι σε ασημί χρώμα οπότε το στρας δίνει την εντύπωση του διάφανου, συχνά όμως είναι σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα οπότε έχουμε αντίστοιχα στρας σε όλες τις αποχρώσεις.Η ιδέα του είχε μεγάλη απήχηση, και τα στραςς χρησιμοποιήθηκαν  ευρύτατα στην κατασκευή φο μπιζο  αλλά και σε πολλές άλλες εφαρμογές διακοσμητικών αντικειμένων Παραδοσιακά τα στρας παράγονται  στην Αυστρία στο εργοστάσιο Swarovski, και στην Τσεχία, αλλά πλέον όπως όλα τα προιόντα παράγονται κυρίως στην Ασία Το 1955 η Swarovski μαζί με τον Γάλλο σχεδιαστή Christian Dior, καθιέρωσαν μία ποιότητα στραςς με ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο ιριδισμό, που το ονόμασαν Aurora Borealis (Βόρειο Σέλας), και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

  Στρας υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη

   


  Καρφίτσα σε σχήμα ψαριού. Σχεδιάστηκε από τον Norman Bel Geddes τι 1941 στη Νέα Υόρκη, για την Trifary, την περίφημη Αμερικανική εταιρία Faux Bijoux. Η βάση της είναι από χυτό μέταλλο επιχρυσωμένο, το σώμα και το κεφάλι είναι φτιαγμένο με λουσίτη ( ένα είδος ακρυλικού παρόμοιο με τον βακελίτη), και τα πτερύγια είναι στολισμένα με δεκάδες strass.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...