• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ (Hallmark)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ (Hallmark)

      Πρόκειται για δύο σημαδάκια που υπάρχουν σε κάποιο σημείο του κοσμήματος, όχι πολύ εμφανές. Το ένα σημαδάκι αφορά την περιεκτικότητα επί της χιλίοις, του κράματος (που είναι φτιαγμένο το κόσμημα), σε καθαρό χρυσό, ή ασήμι, ή πλατίνα. Π.χ. αν ένα κόσμημα από χρυσό έχει ένα σφράγισμα 750, μας δείχνει ότι το κράμα του περιέχει 750 μέρη στα χίλια καθαρού χρυσού και 250 μέρη άλλα μέταλλα (λέγα) Το δεύτερο σημαδάκι προσδιορίζει την ταυτότητα του κατασκευαστή.

     Σε κάθε εργαστήριο ή εργοστάσιο που παράγει κοσμήματα έχει δοθεί ένας κωδικός με τον οποίο σφραγίζονται τα κοσμήματα που παράγονται από αυτό. Ο κωδικός αυτός είναι χαραγμένος πάνω σε μία ατσάλινη πόντα. Ο τεχνίτης χτυπάει με το σφυράκι την πόντα πάνω στο κόσμημα και το σφραγίζει. Στη σημερινή εποχή, τα μεγάλα εργαστήρια για λόγους ταχύτητας αλλά και για να μην κακοποιηθεί το κόσμημα κατά την σφράγιση, χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα σφράγισης, που λειτουργούν με ακτίνες laser.

      Η σφράγιση των κοσμημάτων θεωρείται ιστορικά η πρώτη προσπάθεια από την πλευρά των αρχών για την προστασία του καταναλωτή. Ο πρώτος σχετικός νόμος στην Ευρώπη, ψηφίστηκε στη Γαλλία επί βασιλείας Λουδοβίκου του 9ου ,μόλις το 1260, και αφορούσε τα αντικείμενα από ασήμι. Το 1313, επί βασιλείας Φιλίππου του 4ου ,η υποχρεωτική σφράγιση επεκτάθηκε και στα αντικείμενα από χρυσό. Οι αντίστοιχες χρονολογίες είναι για την Αγγλία το 1300, επί βασιλείας Εδουάρδου του 1ου, για την Ελβετία το 1424 όταν ο επίσκοπος της Γενεύης Jean de Brogny, καθιέρωσε ένα σύστημα σφράγισης. Σε πανεθνικό επίπεδο όμως η σφράγιση νομοθετήθηκε το 1881, και στην Ολλανδία το 1814. Κάποιο σύστημα σφράγισης πιθανό να υπήρχε και κατά την αρχαιότητα με το οποίο διαχωριζόταν ο καθαρός άργυρος (νομισματικός) από το κράμα αργύρου, τον «άσημο» άργυρο. Στο Βυζάντιο επίσης από τον 7ο αι. έχουν εμφανιστεί σφραγίδες σε πολύτιμα σκεύη. Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η σφράγιση έγινε πιο συστηματική, και πολλά αντικείμενα φέρουν σήμα ελέγχου (σαχ), καθώς και σημάδι με το μονόγραμμα του σουλτάνου. Σε πολλές περιπτώσεις πάνω στα αντικείμενα χαράζονται τα ονόματα των χρυσικών που τα κατασκεύασαν με το τυπικό : δια χειρός του…, ή κατασκευή του…, ή ετεχνιτεύθη υπό του…, κ.λ.π.

      Στη σημερινή εποχή, στις περισσότερες χώρες, η σφράγιση γίνεται σε ειδικές γι αυτό τον σκοπό, κρατικές υπηρεσίες. Σε λίγες χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ευθύνη της σφράγισης ανατίθεται στον ίδιο τον παραγωγό του κοσμήματος. Λόγω των πολλών και διαφορετικών τρόπων σφράγισης, εν όψει της παγκοσμιοποίησης που διαφαινόταν, αλλά και για την απλοποίηση του συστήματος και διευκόλυνση των καταναλωτών, συναντήθηκαν το 1972 στη Βιέννη 5 Ευρωπαϊκές χώρες για να ενοποιήσουν τον τρόπο σήμανσης των αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα. Οι χώρες αυτές ήταν; Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία , Ηνωμένο Βασίλειο, και υπέγραψαν την «Συνθήκη για τον έλεγχο και την σφράγιση, αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα». Στη συνέχεια στη Συνθήκη προσχώρησαν: Πορτογαλία 1982, Ιρλανδία 1983, Νορβηγία 1983, Τσεχία 1994, Δανία 1988, Ολλανδία 1999, Λετονία 2004, Λιθουανία 2004, Ισραήλ 2005, Πολωνία 2005, Ουγγαρία 2006. Χώρες που ολοκληρώνεται οσονούπω η προσχώρηση τους στη Συνθήκη είναι η Κύπρος η Σλοβακία και η Ουκρανία. Τέλος υπάρχει μία σειρά από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει , αλλά ακολουθούν τις αποφάσεις της και συμμορφώνονται με αυτές, και είναι: Γαλλία, Κίνα, Κροατία, Ινδία, Ισπανία, Σερβία, Σλοβενία, Σρι Λάνκα, Η.Α. Εμιράτα. Τα κράτη αυτά σταδιακά εγκαταλείπουν τα εθνικά συστήματα σφράγισης, και ακολουθούν το «Κοινό Σήμα Ελέγχου» (Common Control Mark / CCM) που πιστοποιεί τις προδιαγραφές του κοσμήματος και του προσδίδει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σφραγίστηκαν το 1982 24.000 κοσμήματα με το CCM. Το 1992,σφραγίστηκαν 967.000 κοσμήματα, και το 2002, 22.500.000 κοσμήματα.

  Σφράγισμα χρυσών ασημένιων παλτινένιων κοσμημάτων

       Η σήμανση CCM, το αριστερό σχήμα αφορά τα χρυσά κοσμήματα, στη μέση για τα αργυρά, και το δεξιό σχήμα για τα πλατινένια.

   Σήμανση κοσμημάτων

     Από τις αρχές του 2010 στη Βρετανία και σε κάποιες ακόμη χώρες αναγνωρίστηκε επισήμως το παλλάδιο σαν το 4ο πολύτιμο μέταλλο. τα κοσμήματα από παλλάδιο αναλόγως της περιεκτικότητας τους θα σφραγίζονται με τα σύμβολα της φωτό.  

  Η Ελληνική νομοθεσία σχετικά με την σήμανση των κοσμημάτων περιέχεται στα ακόλουθα άρθρα του αγορανομικού κώδικα:

  Άρθρο 301 Υποχρέωση και τρόπος αναγραφής κωδικού αριθμού

  Άρθρο 302 Τρόπος αναγραφής κωδικού αριθμού σε κοσμήματα πολυμερή

  Άρθρο 303 Έγκριση και ανανέωση έγκρισης χρησιμοποίησης σφραγίδων

  Άρθρο 304 Υποχρεώσεις κατά την εξαγωγή κοσμημάτων και συναφών αντικειμένων

  Άρθρο 305 Απαγόρευση σήμανσης επίχρυσων ή επάργυρων αντικειμένων

  Άρθρο 306 Απαγόρευση αποτύπωσης άλλων ενδείξεων

   Άρθρο 307 Είδη που εξαιρούνται από τη σήμανση

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...