• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κράμα (Alloy)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Κράμα (Alloy)

  Όταν δύο ή περισσότερα μέταλλα λιώσουν μαζί σ’ ένα χωνευτήρι, δημιουργείται ένα νέο υλικό που αποτελείται από την ένωση των μετάλλων που λιώσαμε.  Το νέο υλικό ονομάζεται κράμα, και οι ιδιότητές του είναι διαφορετικές από τις ιδιότητες των μετάλλων που το αποτελούν.

  Η λέξη προέρχεται από το ουσιαστικό «κράσις» που σημαίνει ανάμιξη ( ετυμολογικά συγγενές με το «κρασί»).

  Στην ιταλική γλώσσα το κράμα λέγεται lega. Λέγα ονομάζουν οι χρυσοχόοι στην καθημερινή πρακτική τα κράματα.

   Σχεδόν πάντα στην καθημερινή ζωή, τα «μέταλλα» με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, δεν είναι καθαρά μέταλλα, αλλά είναι κράματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κράματα έχουν βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με  τα καθαρά μέταλλα. Π.χ. όταν αγοράζουμε ασήμι, δεν πρόκειται για καθαρό ασήμι, αλλά συνήθως για το κράμα sterling που είναι 925 μέρη ασήμι, και 75 μέρη χαλκός.  Το καθαρό ασήμι το αποφεύγουμε γιατί είναι πολύ μαλακό, και το κόσμημα γρήγορα χάνει την γυαλάδα του, ενώ το sterling είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην επιφανειακή τριβή.. Κράματα είναι ο χρυσός (14kt  ή 18kt), ο ορείχαλκος, ο μπρούτζος, το ατσάλι κ.α.

  Τα μέταλλα και τα κράματα χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους από τους προϊστορικούς χρόνους. Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι η γνώση των ανθρώπων σχετικά με τα μέταλλα,  την εποχή εκείνη ήταν αρκετά περιορισμένη. Από τα 71 μέταλλα που γνωρίζουμε σήμερα, οι άνθρωποι της εποχής της Βίβλου γνώριζαν μόνον 7,  χρυσός, άργυρος, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, υδράργυρος, αντιμόνιο. Και από τα κράματα αναφέρονται μόνο 3, ήλεκτρονκρατέρωμα, ορείχαλκος.

  Ένα από τα μέταλλα που αποτελούν το κράμα περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο κράμα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Στο σχήμα μας το κύριο μέταλλο είνι οι κόκκινες κουκκίδες. Κατά το σχηματισμό του κράματος τα άλλα μέταλλα (κίτρινες και μπλε κουκκίδες) αντικαθιστούν θέσεις του κύριου μετάλλου στο μεταλλικό πλέγμα. Οι μπλε γραμμές στο σχήμα παριστούν τις θέσεις των ελεύθερων ηλεκτρονίων. (Δείτε το αντίστοιχο μεταλλικό πλέγμα)

   

   

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδιαφέροντες τρόπους στη νέα σειρά κοσμημάτων τη...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...