• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Πλατίνα (Platinum)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Πλατίνα (Platinum)

  Η λέξη πλατίνα είναι ισπανική και σημαίνει "Μικρό ασήμι"  σα να λέμε ασημάκι. Είναι ένα σπάνιο και πολύ ακριβό πολύτιμο μέταλλο. Έχει χρώμα ασημί και το χημικό του σύμβολο είναι Pt. Η πλατίνα δεν προσβάλλεται από τα οξέα,  έχει ειδικό βάρος 21,45 (δηλ. είναι πολύ βαρύ υλικό), και το σημείο τήξης της είναι 1768,3 οC.  

   

  Oι ιδιότητές αυτού του μετάλλου  γενικά το καθιστούν πολύ κατάλληλο για κατασκευή κοσμημάτων. Λόγω όμως της πολύ ακριβής τιμής της  και της δυσκολίας στην κατεργασία, τα κοσμήματα από πλατίνα είναι πολύ ακριβότερα από τα χρυσά.

  Χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από το 1550, αλλά  απομονώθηκε  και ταυτοποιήθηκε σαν στοιχείο το 1741. Στις αρχές του 20ου  αιώνα ήταν πολύ δημοφιλή τα κοσμήματα από πλατίνα Τότε όλη η πλατίνα εξορυσσόταν από μεγάλα κοιτάσματα που είχαν βρεθεί στη Ρωσία.

  Σήμερα το 80% της παγκόσμιας παραγωγής εξορύσσεται στην Νότιο Αφρική, Συχνά στην Ελλάδα την πλατίνα την μπερδεύουμε με τον λευκόχρυσο, που δεν έχουν όμως καμία σχέση. Ο λευκόχρυσος δεν είναι μέταλλο αλλά είναι ένα κράμα χρυσού που έχει λευκό χρώμα.

  Εκτός από κοσμήματα, η πλατίνα χρησιμοποιείται στους καταλύτες των αυτοκινήτων, και σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Στην οικογένεια μετάλλων μαζί με την πλατίνα είναι το παλλάδιο, το ιρίδιο, το ρουθήνιο, το ρόδιο και το όσμιο.

  Στη Jewelpedia καθημερινά σας δίνουμε την τιμή της πλατίνας σε ευρώ/κιλό.       

  Δείτε στη Jewelpedia ειδήσεις σχετικές με την πλατίνα 

   Κολιέ από πλατίνα της Bulgari

  Η πλατίνα είναι πολύ ακριβή σαν πρώτη ύλη, και δύσκολη στην κατεργασία. Για τους λόγους αυτούς είναι ένα υλικό που δεν προσφέρεται για σχεδιαστικούς πειραματισμούς. Τα πλατινένια κοσμήματα έχουν συνήθως γραμμή minimal και διαχρονική. Στη φωτογραφία φαίνεται το κεντρικό μοτίβο ενός κολιέ, από πλατίνα και μπριγιάν, του οίκου Bulgari.

  Δείτε το λήμμα της wikipedia για την πλατίνα

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...