• Νέοι Ορίζοντες - Από το Κόσμημα στη Γλυπτική

  Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018

  Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο μουσείο Λαλαούνη η έκθεση κοσμημάτων Νέοι Ορίζοντες. Στην έκθεση συμμετέχουν νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες κοσμήματος καθώς και γνωστοί γλύπτες με δημιουργίες τους.

  Οι καλλιτέχνες, στην εποχή της Αναγέννησης, έπρεπε να δοκιμαστούν να μαθητεύσουν σε διαφορετικές τέχνες, τεχνικές και εργαστήρια, πριν αποφασίσουν σε ποια τέχνη θα εξειδικευτούν. Ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Benvenuto Cellini, αναγνωρίστηκε ως χρυσοχόος, γλύπτης, μουσικός και ποιητής. Βασικός ανταγωνιστής του ήταν ο Cristofor Foppa, γνωστός ως Caradosso. Ο Caradosso, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες του Ιταλικού νότου, μαθήτευσε σε διαφορετικά εργαστήρια, ενώ ήταν εξαιρετικός γλύπτης και ζωγράφος, πριν ξεχωρίσει στην τέχνη της κοσμηματοποιίας. Η ιδιαιτερότητα της εποχής, το διαφορετικό υπόβαθρο των καλλιτεχνών και η ποικιλομορφία των εξειδικεύσεών τους, επέτρεπε την ανάδειξή τους. Για τους νέους καλλιτέχνες που δημιούργησαν ιστορικά έργα, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν κληρικοί και αξιωματούχοι, αναθέτοντας ειδικές παραγγελίες για δώρα προσωπικά ή κρατικά σε καλλιτέχνες που ξεχώριζαν για τις τεχνικές τους γνώσεις. Όλοι οι παραπάνω γλύπτες έμειναν στην ιστορία της τέχνης και ως επιτυχημένοι κοσμηματοποιοί.

  Σήμερα, αντίστροφα με την εποχή της Αναγέννησης, οι καλλιτέχνες ξεκινούν από μια τέχνη και καταλήγουν να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνικές στην διάρκεια της καριέρας τους, ενώ η επιτυχία τους δεν απαιτεί μόνο επιμόρφωση, εξάσκηση και δυναμική προβολή. Η ευόδωση, συχνά, έρχεται από τη στήριξη ισχυρών Οργανισμών και Μουσείων. Η τέχνη ακολουθεί τα ίχνη των περιστάσεων, τις συγκυρίες ή τις ειδικές παραγγελίες που δέχονται οι καλλιτέχνες και επιπλέον οι κοινωνικό - πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την κοινωνία και ακολούθως τα προϊόντα της. Οι προσωπικές εμπειρίες του καλλιτέχνη έρχονται να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα της δημιουργίας, για να αφήσουν τα ίχνη του στην ιστορία της τέχνης. Μια ομαδική έκθεση κρίνεται από την Ιστορία που δεκαετίες αργότερα τοποθετεί τα έργα στην εποχή τους, παραθέτοντας την συμβολή τους στον παγκόσμιο χάρτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Στην έκθεση «Νέοι Ορίζοντες» καταξιωμένοι γλύπτες, πρωτοεμφανιζόμενοι και βραβευμένοι εικαστικοί κοσμήματος αποδεικνύουν πως η διαδικασία δημιουργίας ενός σημαντικού σύγχρονου κοσμήματος δεν απαιτεί μόνον την εκτεταμένη μόρφωση, εμπειρία ή υπάρχουσα αναγνώριση του καλλιτέχνη. Οι καλλιτέχνες αφήνουν στα χέρια τους τη δημιουργία να χαράξει την προσωπική τους εμπειρία και ανατρέπουν το κατεστημένο των συμβατικών φορέσιμων κοσμημάτων. Χωρίς δισταγμό ή το βάρος ενός απαιτητικού παραγγελιοδόχου και με έναυσμα την ελευθερία, οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση του ΜΚΗΛ και πειραματίστηκαν με φόρμες και υλικά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις με φορητά, μνημειώδη έργα ή installations (εγκαταστάσεις).

  Τα έργα έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικά, πολύτιμα, ανακυκλωμένα  ή  εύθραυστα υλικά, ενώ ορισμένες κατασκευές μετά την έκθεση μπορεί να διαλυθούν, ώστε η εμπειρία της δημιουργίας τους να μετουσιωθεί σε άλλο σχηματισμό. Χρηστικά, διακοσμητικά, φορητά ή γλυπτά, τα έργα ανανεώνουν τις προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη. Το εικαστικό κόσμημα παρουσιάζεται για άλλη μια φορά με ισχυρή δυναμική και έρχεται να αναδείξει ισχυρά πολιτικά, κοινωνικά ή και προσωπικά μηνύματα και να θέσει τα θεμέλια για μια νέα «Αναγέννηση» στην ιστορία της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

   

  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

  ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ʼΡΤΕΜΙΣ

  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

  ΖΑΡΑΡΗ ΣΟΦΙΑ

  ΚΑΛΑΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΚΟΡΙΝΝΑ

  ΛΕΙΒΑΔΑ ΙΟΛΗ

  ΜΠΑΧΛΑΒΑ ΣΟΦΙΑ

  ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΛΥ

  ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  ΤΟΥΛΟΥΜΙΔΗ ΒΙΒΗ

  ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  ΧΑΪΔΕΜΕΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ

   

  ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

  ΒΛΑΧΟΥ ΝΕΛΛΑ

  ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

  ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΖΕΡΒΟΥ ΕΛΕΝΗ

  ΜΑΧΑΙΡΑ ΉΛΙΑ

  ΜΠΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ

  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΈΦΗ

  ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

   

  ΓΛΥΠΤΕΣ

  ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

  ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΑΝΑΗ

  1

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...