• Μικρογλυπτικη σε πολύτιμους λίθους

  Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

  Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, οργανώνοντας την περιοδική έκθεση με τίτλο «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά».

  Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ (όρος που αναφέρεται σε δύο διαφορετικούς λίθους , το νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε lapis lazuli, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη, μενεξεδής χαλκηδόνιο. Επιπλέον, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι.

  Τα αντικείμενα  που περιλαμβάνονται στην έκθεση εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, Ο κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στο λίθο.

  Σε όλη την πορεία της έκθεσης, εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη χρήση των πολύτιμων λίθων στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα για το νεφρίτη, τον «ουράνιο λίθο» των Κινέζων, αλλά και στοιχεία για την ερμηνεία των μοτίβων και των συμβόλων που κοσμούν τα αντικείμενα.

  Στην έκθεση, εκτός από τα έργα κινεζικής μικρογλυπτικής, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της διακεκριμένης ζωγράφου Ευσταθίας Μηλαράκη, μίας νέας καλλιτέχνιδος που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα. Τα έργα της, εμπνευσμένα από κλασικά έργα κινεζικής ζωγραφικής, «συνομιλούν» στο χώρο της έκθεσης  με τα λίθινα έργα τέχνης που διακοσμούνται με κινεζικά ζωγραφικά τοπία. Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη χρωματική παλέτα της ζωγράφου και ο ειδικός τρόπος έκθεσης των έργων της συνδυάζεται με τα μικρογλυπτά από φθορίτη, μέσα από ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στο ορατό και το υπεριώδες φάσμα.

  Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρου του Μεγάρου της Δούκισσας, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.

  Η έκθεση  θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου 2020.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...