• Το Γυαλί της Eρήμου

  Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015

  Μεταξύ των συνόρων της Αιγύπτου και της Λιβύης βρίσκεται η Μεγάλη Αμμώδης Θάλασσα, μια τεράστια αμμώδης έρημος που εκτείνεται περίπου 650 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και 300 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, που καλύπτει μια περιοχή με το μέγεθος της Ιρλανδίας. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν βάλει το χεράκι τους σε αυτή τη μεγάλη μάζα άμμου δημιουργώντας τεράστιους αμμόλοφους 100 μέτρων χωρίς διακοπή για εκατοντάδες χιλιόμετρα, που χωρίζονται από επίπεδους διαδρόμους περίπου 1 ή 2 χλμ. Σε αυτά τα επιμήκη στενά κενά βρίσκονται περιοχές όπου εκτίθεται το υποκείμενο υπόβαθρο.

  Σε αυτές τις εκτεθειμένες επιφάνειες βρίσκεται ένα περίεργο φυσικό γυαλί.
  Το λεγόμενο λιβυκό γυαλί της ερήμου είναι το πιο αγνά φυσικά γυαλιά πυριτίου που βρέθηκε ποτέ στη Γη. Το γυαλί διακρίνεται γενικά για το κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να είναι πολύ καθαρό ή γαλακτώδες, ακόμη μπορεί να περιέχει μικροσκοπικές φυσαλίδες, και μελανό από μαύρο υλικό . Πάνω από χίλιοι τόνοι από αυτό το γυαλί έχει διασκορπιστεί σε εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ζοφερή έρημο. Τα περισσότερα από αυτά έχουν το μέγεθος ενός γυαλισμένου βότσαλου ,και είναι λεία από την διαβρωτική δράση της αιολικής άμμου. Συχνά είναι κομμάτια σημαντικού μεγέθους και βάρους. Το μεγαλύτερο κομμάτι που βρέθηκε ποτέ ζύγιζε περίπου 26 κιλά.

  Το φυσικό γυαλί της Λιβύης μπορεί να έχει σχηματιστεί είτε από χτύπημα κεραυνού(φουλγκουρίτης), ή ηφαιστειακή δραστηριότητα ή μετεωρίτες που έχουν χτυπήσει τη γη. Το λιβυκό γυαλί έχει χρονολογηθεί και βρέθηκε ότι έχει σχηματιστεί περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια πριν, το γεγονός αυτό έκανε τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι ένας μετεωρίτης χτύπησε τη γη αυτό το διάστημα, αλλά η απουσία ενός κρατήρα δημιουργεί προβλήματα για αυτή τη θεωρία. (Το 2007, ένα κυκλικό χαρακτηριστικό που ανακαλύφθηκε με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, αποτελεί μία απόδειξη για ένα κρατήρα ωστόσο οι ενδείξεις παραμένουν ισχνές έως μηδενικές.) Μια άλλη θεωρία δείχνει ότι δημιουργήθηκαν από την έκρηξη κομήτη κοντά στην επιφάνεια που ζέστανε την άμμο κάτω από ακραίες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα το σχηματισμό του γυαλιού από πυρίτιο.
  Η πρώτη επιστημονική ανακάλυψη του λυβικού γυαλιού έγινε από έναν ʼγγλο ονόματι Πάτρικ Α Clayton το 1932, που έφερε τα πρώτα δείγματα πίσω στην Ευρώπη για έρευνα. Ωστόσο, η ύπαρξη του γυαλιού ήταν γνωστή στον άνθρωπο πολύ πριν από αυτό. Οι ντόπιοι κάτοικοι της νεολιθικής εποχής κατασκεύαζαν εργαλεία από το γυαλί, και αργότερα οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως κόσμημα. Ένα μεγάλο κομμάτι από λαξευτή πέτρα στο θώρακα του διάσημου Αιγύπτιος Φαραώ Τουταγχαμών ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με το λιβυκό γυαλί της ερήμου.

   

  Το μενταγιόν Wadjet διακοσμημένο με πολύτιμες πέτρες και ένα σκαραβαίο από γυαλί της ερήμου στο κέντρο, βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, και φιλοξενείται στο μουσείο του Καίρου

   

  Tags : - Ορυκτά - Αφρική -
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...