• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Συγκόλληση Μετάλλων (Soldering)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Συγκόλληση Μετάλλων (Soldering)

        Σαν συγκόλληση ή απλώς κόλληση στην κοσμηματοποιία, εννοούμε την σταθερή και μόνιμη ένωση δύο μεταλλικών κομματιών. Αυτό το πετυχαίνουμε συγκρατώντας τα κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους, και τα πυρώνουμε με φλόγιστρο. Ανάμεσα στα δύο κομμάτια μετάλλου, παρεμβάλλουμε μικρή ποσότητα ενός κατάλληλου κράματος που λέγεται συγκολλητικό κράμα (solder) ή απλώς κόλληση. Με το συνεχές πύρωμα η θερμοκρασία των μεταλλικών κομματιών και του συγκολλητικού κράματος, προοδευτικά ανεβαίνει. Μία συγκεκριμένη στιγμή, το συγκολλητικό κράμα λιώνει (υγροποιείται), και ενώνεται με τα δύο κομμάτια μετάλλου. Όταν όλα ψυχθούν έχει επιτευχθεί η συγκόλληση. Η επιλογή του συγκολλητικού κράματος γίνεται σε σχέση με τα μέταλλα που πρόκειται να συγκολληθούν.

      Για την διευκόλυνση και επιτάχυνση της συγκόλλησης, τα σημεία των δύο μεταλλικών στοιχείων που έρχονται σε επαφή, επαλείφονται με ένα συλλίπασμα. Η βασική λειτουργία του συλλιπάσματος είναι να συγκρατεί την θερμότητα που προέρχεται από το φλόγιστρο, στο σημείο της συγκόλλησης, και να μην ακτινοβολείται. Στην κοσμηματοποιία το συλλίπασμα που χρησιμοποιείται συνήθως είναι ένα άλας του βορίου που οι τεχνικοί ονομάζουν βόρακα ή μπουράζο.

      Μετά το πέρας της συγκόλλησης το αντικέιμενό μας έχει οξειδωθεί, και έχει κολλήσει πάνω του βόρακας. Για να καθαρίσει το βουτάμε σε ένα αποξειδωτικό διάλυμα (που οι τεχνίτες ονομάζουν άσπριση) το οποίο συνήθως είναι διάλυμα θειικού οξέως 10%.

     

      Ο τεχνίτης θα συγκολλήσει ένα ασημένιο κρίκο που κρατάει με ένα τσιμπιδάκι (προσέλα) και μία ασημένια μπίλια που είναι ακουμπισμένη στο πυρότουβλο. Ανάμεσά στη μπίλλια και στο κρικάκι παρεμβάλλει ένα μικρό κομματάκι συγκολλητικού κράματος. Πυρώνει ομοιόμορφα τον κρίκο και την μπίλλια, και όταν ερυθροπυρώνονται (κοκκινίζουν) τα φέρφνει σε επαφή. Στο σημείο εκείνο βρίσκεται και το συγκολλητικό κράμα που έχει ήδη λειώσει. Απομακρύνουμε τη φωτιά και η συγκόλληση έχει γίνει.

       Στη μεταλλουργία γενικότερα χρησιμοποιούνται και άλλες μορφές συγκολλήσεων όπως ηλεκτροκόλληση, αυτογενής συγκόλληση κ.λ.π., ενώ στη χρυσοχοΐα, οι συγκολλήσεις γίνονται συνήθως με φωτιά και συγκολλητικό κράμα. Τελευταία άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην χρυσοχοΐα μηχανές αυτογενούς συγκόλλησης (welder).

    http://www.jewelpedia.com/tech_det_843,8,oi+efarmoges+tis+texnologias+laser+sti+biomixania+kataskeiis+ton+kosmimaton.html

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...