Πρόσφατα
02-12-2016
Η συνεργασία του δανέζικου οίκου Georg Jensen με την Ιρανή αρχιτέκτονα Zaza Hadid διακόπηκε από τον ...
17-10-2016
Τα ορυκτά έχουν χρώμα, λάμψη και αρμονία ώστε κάθε επεξεργασία να είναι περιττή. Δαχτυλίδι ασημένιο ...
13-10-2016
Η νέα συλλογή κοσμημάτων της Γαλλίδας Lydia Courteille έχει επιρροές από την Οθωμανική αυτοκρατορία ...
11-10-2016
Ένα πλήρες βιβλίο 323 σελίδων στην Ελληνική γλώσσα για τους πολύτιμους λίθους γραμμένο το 1995 από μ...
01-10-2016
Η Συμβολή στη μελέτη του Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος είναι η διδακτορική μελέτη της Κας Φωτεινής ...

ΜΑΥΡΗ ΠΑΤΙΝΑ (ΟΞΕΙΔΩΣΗ) ΣΕ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

  Μια διακοσμητική επεξεργασία που γίνεται συχνά στο ασήμι είναι το μαύρισμα, και εν συνεχεία το λουστράρισμα του. Το αποτέλεσμα αυτής της κατεργασίας είναι ο τονισμός των εσοχών και η έντονη ανάγλυφη αίσθηση του αντικειμένου. Τα κοσμήματα με αυτή την επεξεργασία στην αγορά ονομάζονται πατιναρισμένα ή αντικέ. Τα Παραδοσιακά Ελληνικά Κοσμήματα έχουν συνήθως τέοια επεξεργασία. Το μαύρισμα μπορεί να γίνει με τεχνικές βαφής (όπως το νιέλλο ή το σμάλτο) αλλά συνήθως για λόγους ευκολίας γίνεται με οξείδωση.
Παραδοσιακά η οξείδωση του ασημιού στα εργαστήρια γίνεται με ένα άλας του θείου (θειάφι) που έχει την ονομασία «ήπαρ θείου». Το υλικό αυτό που πουλιέται σε βώλους, έχει μία απαίσια μυρωδιά, και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά που δεν μυρίζουν άσχημα.
  Η ουσία που προκαλεί το μαύρισμα στο ασήμι είναι το θειάφι. Ο λόγος που τα ασημένια αντικείμενα μαυρίζουν όταν εκτίθενται στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το διοξείδιο του θείου (SO2 ) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και ειδικά στην ατμόσφαιρα των πόλεων λόγω του SO2 των καυσαερίων.
Ένα έξυπνο πρακτικό κόλπο που δουλεύει άψογα, και μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι, είναι το μαύρισμα των ασημένιων αντικειμένων με βραστό αυγό! Και πάλι ο υπεύθυνος για το μαύρισμα είναι το θειάφι που υπάρχει στο βραστό αυγό (και μυρίζει).
Βράζουμε ένα αυγό μέχρι να γίνει πολύ σφιχτό. Το ξεφλουδίζουμε ζεστό και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε το ζεστό κομμένο αυγό σε ένα τάπερ (πλαστικό δοχείο που κλείνει). Βάζουμε μέσα στο τάπερ το ασημένιο αντικείμενο, κλείνουμε το καπάκι, προφέρουμε ένα άμπρα κατάμπρα, και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι το αντικείμενο έχει μαυρίσει . Αν θέλουμε να μαυρίσει κι άλλο, ζεσταίνουμε το τάπερ με το αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνουμε το καπάκι για άλλα 10 λεπτά.
Μετά το μαύρισμα αν θέλουμε τρίβουμε το ασημένιο αντικείμενο με το scotch bright σφουγγαράκι που έχουμε στην κουζίνα ώστε το μαύρισμα να παραμείνει μόνο στις εσοχές του ασημένιου αντικειμένου. 

Η αντίστροφη διαδικασία δηλαδή το καθάρισμα οξειδωμένων ασημένιων αντικειμένων περιγράφεται σε άλλο σημείωμά  μας