• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ντουμπλέ (Double d’or – Gold Filled)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ντουμπλέ (Double d’or – Gold Filled)

    Η συνήθης επιχρύσωση που γίνεται στα κοσμήματα έχει πάχος 1 Micron ( Το micron είναι μονάδα που μετράει το μήκος και ισούται με ένα χιλιοστό του χιλιοστομέτρου).   Όταν ένα κόσμημα επιχρυσωθεί ηλεκτρολυτικά (βλ.επιμετάλλωση) με ένα παχύ στρώμα χρυσού π.χ. πάχος 10 micron, τότε ονομάζουμε την επιχρύσωση αυτή ντουμπλέ.
     Για να επιστρωθεί ένα μεταλλικό αντικείμενο με ένα παχύ στρώμα χρυσού, χρησιμοποιείται συχνά μία μέθοδος επιχρύσωσης χωρίς την χρήση ηλεκτρόλυσης. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται gold filled, ή rolled gold, δηλαδή στα ελληνικά μπορούμε να πούμε χρυσή επίστρωση. Στην περίπτωση αυτή, ο χρυσός δεν εφαρμόζεται στην επιφάνεια του μετάλλου με ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση, αλλά γίνεται επιφανειακή συγκόλληση ενός λεπτού φύλλου χρυσού πάνω στο μεταλλικό αντικείμενο, μέσα σε ειδικό φούρνο όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Εννοείται ότι το στρώμα χρυσού που επικάθεται στο αντικείμενο, είναι πολύ παχύτερο από την καλύτερη ντουμπλέ επιμετάλλωση. Το βάρος του χρυσού με την τεχνική gold filled, μπορεί και να είναι το 20% του συνολικού βάρους του αντικειμένου. Στις Η.Π.Α. η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα για την σφράγιση αντικειμένων με αυτή την επεξεργασία. Στην πper;ipoy ερίπτωση π.χ. επικάλυψης με χρυσό 14kt και βάρος χρυσού 20% του συνολικού, η σφραγίδα θα είναι 1/20 14kt GF.
    Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί στις χώρες της Ασίας και ειδικά την Κορέα. Γι αυτό συχνά αναφέρεται με την κορεατική ονομασία κεμ μπου (keum boo ).
    Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι οι διάφοροι τρόποι επιχρύσωσης, όσον αφορά το πάχος του χρυσού, κλιμακώνονται ως εξής: Πιο λεπτό στρώμα έχουμε στην απλή ηλεκτρολυτική επιχρύσωση, παχύτερο στρώμα είναι το ντουμπλέ, πιο παχύ ακόμη είναι το λεπτό φύλλο χρυσού που χρησιμοποιείται στην αγιογραφία, και τέλος η επιχρύσωση με το παχύτερο στρώμα είναι η τεχνική κεμ μπου.

     

     

    Οξειδωμένο ασήμι με επικάλυψη χρυσού κεμ - μπου.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...