• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΣ (Tin)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΣ (Tin)

     Είναι ένα χημικό στοιχείο (μέταλλο), που έχει ασημί χρώμα, είναι μαλακό, δεν οξειδώνεται εύκολα, και έχει χημικό τύπο Sn. Κράματα του κασσίτερου βρίσκουν διάφορες εφαρμογές.

     Ο κασσίτερος στην καθαρή του μορφή, έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για επικάλυψη αντικειμένων και σκευών σιδερένιων ή χάλκινων. Η επικασσιτέρωση αυτή λεγόταν γάνωμα, και ο τεχνίτης γανωματής ή καλαϊτζής ( από την τουρκική λέξη για τον κασσίτερο που είναι καλάι) Γάνωμα γινόταν συνήθως σε σιδερένια σκεύη για να αποφευχθεί η οξείδωση. Το γανωμένο σίδηρο λεγόταν λευκοσίδηρος ή τενεκές. Επίσης μεγάλη εφαρμογή είχε η επικασσιτέρωση χάλκινων μαγειρικών σκευών. Χωρίς επικασσιτέρωση, τα χάλκινα σκεύη ήταν ακατάλληλα για χρήση στη μαγειρική. Η επικασσιτέρωση γινόταν με βούτηγμα του σκεύους σε λιωμένο κασσίτερο.

     Ο κασσίτερος παράγεται από το αρκετά διαδεδομένο ορυκτό κασσιτερίτης SnO2. Το μέταλλο αυτό το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, τουλάχιστον από το 3.500 π.Χ. Το κράμα του κασίτερου με τον χαλκό είναι ο γνωστός μπρούτζος, που ονομαζόταν κρατέρωμα στην αρχαία εποχή. Το κράμα του κασίτερου με τον μόλυβδο, είχε την ονομασία «κλαυδιανόν»

   

     Χάλκινο επικασσιτερωμένο (γανωμένο) κιβωτίδιο που χρησίμευε για μεταφορά τροφής,  από στρατιώτες .σε ταξίδια και εκστρατείες. Είναι κατασκευασμένο τον 15ο αιώνα στη Συρία. Στην επιφάνειά του έχουν χαραχθεί καλλιγραφικές παραστάσεις και διακοσμητικά μοτίβα ισλαμικής τεχνοτροπίας.. Η κλειδαριά τοποθετήθηκε στο τροφοδοχείο, για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση των τροφίμων, σε μία εποχή που η δηλητηρίαση ήταν μία συνήθης πρακτική για την εξόντωση των αντιπάλων.   Η επικασσιτέρωση του δοχείου έχει αποτριβεί με τα χρόνια, και φαίνεται το χάλκινο υπόστρωμα. Οι διαστάσεις του κιβωτίδιου σε cm. είναι  34x20x16, (ΜxΠxΥ)και βρίσκεται στο μουσείο Ισλαμικής τέχνης της Αθήνας.    

   

   

 • Πρόσφατα
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...
  06-01-2018
  Ο Καναδός Llyn Strelau δημιούργησε το ανδρικό δαχτυλίδι τς φωτογραφίας δουλεύντας σχεδιαστικά πάνω σ...
  07-12-2017
  Χρυσός, Άργυρος και Πολύτιμοι λίθοι στον Ελληνικό χώρο. Ιδιότητες, ιστορία, κοιτάσματα και εξορύξεις...
  02-11-2017
  Τα κοσμήματα στον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των μυκηναικών χρόνων. Μεταπτυχιακή εργασία της Αλ...
  25-09-2017
  Ένα βιβλίο 99 σελίδων του 2003. Το κείμενο αυτό αποτελεί την πτυχιακή εργασία της Μαρίας Μαγδαλινής...