• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ (Engrave)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ (Engrave)

       Η χαρακτική ή εγχάραξη, είναι μία μέθοδος επιφανειακής διακόσμησης, όπου χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό αντικείμενο, το καλέμι χαρακτικής,  χαράσσουμε μία παράσταση, πάνω σε ένα φύλλο μετάλλου, συχνά χαλκού, ή αργύρου, σπανιότερα σε σκληρά μέταλλα, όπως νίκελ και ατσάλι.

       Οι χαράκτες χρησιμοποιούν μια πληθώρα από καλέμια για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με διάφορα πάχη και βάθη γραμμών. Ιστορικά η χαρακτική έχει χρησιμοποιηθεί σαν «τυπογραφική» μέθοδος με την έννοια ότι ένα χαραγμένο θέμα μπορούσε να επαναληφθεί σε αντίτυπα.

      Στο πρόσφατο παρελθόν για χάραξη χρησιμοποιήθηκε ο παντογράφος. Αυτό είναι ένα μηχάνημα όπου ο τεχνίτης «γράφει» με το χέρι το μοτίβο που θέλει να χαραχθεί, και συγχρόνως το μηχάνημα χαράζει (αντιγράφει) το μοτίβο πάνω σε μέταλλο. Το σημερινό μηχάνημα χαρακτικής είναι το CNC Router, όπου, αφού δημιουργήσουμε το σχέδιο στον υπολογιστή, συνδέουμε τον υπολογιστή με το Router, και με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, οι βραχίονες του  Router χαράζουν  αυτόματα την μεταλλική πλάκα. Με την διάδοση  των Router, η χαρακτική με το χέρι για πρακτικές εφαρμογές, τείνει να περιπέσει σε αχρηστία.

   

   

      Το χαρακτικό έργο «Η κρίση του Πάρι» του Ιταλού αναγεννησιακού χαράκτη Μαρκαντόνιο ΡαΪμόντι. Ο Πάρις γίος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, εξελέγη κριτής στα καλλιστεία των θεών,  για να επιλέξει την ομορφότερη ανάμεσα στην Ήρα την Αθηνά και την Αφροδίτη. Το  έπαθλο των καλλιστείων ήταν  «το μήλον της έριδος».

      Ο Πάρις έδωσε το βραβείο στην Αφροδίτη, η οποία σε ανταπόδοση υποσχέθηκε να του  χαρίσει την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Αυτή δυστυχώς ήταν η ωραία Ελένη, γυναίκα του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης.  Ο Πάρις την απήγαγε στην Τροία, και έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος. Ο Όμηρος μας χαλάει λίγο την σαπουνόπερα, γράφοντας σαν πιθανή αιτία του Τρωικού πολέμου, την επιθυμία των Αχαιών να επεκταθούν σε νέες περιοχές, πλούσιες σε μεταλλεύματα, και ειδικά σίδηρο.   

  Ο Ραιμόντι  χάραζε με καλέμι πάνω σε χαλκό, συχνά σε σχέδια που ετοίμαζε ο ζωγράφος  Ραφαέλο. Ο Ραιμόντι με τον Ολλανδό Λούκας φον Λείντεν και τον Γερμανό Άλμπρεχτ Ντύρερ, επέβαλλαν στις αρχές του 16ου αιώνα την χαρακτική σαν μία σημαντική  και αυτόνομη τέχνη.

   

  Καλέμια χαρακτικής.

   Βλέπε και Χαρακτική με Οξύ

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...