• Θεόφραστου Περί Λίθων

  Κυριακή, 01 Αυγούστου 2010

   

    Ο Θεόφραστος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, γεννήθηκε στην Ερεσσό της Λέσβου. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έζησε στην Αθήνα όπου συνέγραψε πολλά έργα μεταξύ των οποίων το "Περί Λίθων". Το έργο γράφτηκε τον 4ο αι.π.Χ. και  είναι το αρχαιότερο βιβλίο Ορυκτολογίας όπου συστηματικά περιγράφονται τα τότε γνωστά ορυκτά.

    Το βιβλίο Theophrastus On Stones γράφτηκε το 1956 από τους Αμερικανούς καθηγητές πανεπιστημίου Caley και Richards. Στις σελίδες 19 - 30 περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο του Θεόφραστου στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Το υπόλοιπο βιβλίο 248 σελίδων περιέχει μετάφραση και εκτενέστατα σχόλια των καθηγητών που αναφέρονται στο κείμενο. Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, δεν  έχει φωτογραφίες, είναι σε μορφή αρχείου .pdf και το μέγεθος του είναι περίπου 26 MB. 

    Τα βιβλία που περιέχονται σε αυτή την ενότητα του "Σχολείου" της Jewelpedia, είναι βιβλία που έχουν λήξει τα συγγραφικά τους δικαιώματα. Μπορείτε λοιπόν να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να τα διαβάσετε, η να τα τυπώσετε χωρίς να έχετε (ή να έχουμε) προβλήματα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα βιβλία αυτά ψηφιοποιήθηκαν από πανεπιστήμια ή από μεγάλες εταιρίες όπως η Google, η Microsoft κ.λ.π και διατέθηκαν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Όσα βιβλία βρίσκουμε σχετικά με το αντικείμενο της Jewelpedia, δηλαδή τα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους, σιγά σιγά θα τα φιλοξενούμε εδώ.   Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βρούμε περισσότερο υλικό και στην ελληνική γλώσσα, από εξαντλημένες εκδόσεις εκδοτικών οίκων ή κρατικών φορέων (π.χ. ΕΟΜΜΕΧ) ώστε να είναι ψηφιοποιημένα και συγκεντρωμένα στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

  Μόλις πατήσετε τον σύνδεσμο παρακάτω θα μεταφερθείτε στον server της Jewelpedia. Μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο για διάβασμα, ή μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας με ασφάλεια.

  THEOPHRASTUS  ON STONES - ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδιαφέροντες τρόπους στη νέα σειρά κοσμημάτων τη...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...