• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Λίρα Χρυσή (Sovereign)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Λίρα Χρυσή (Sovereign)

  Η χρυσή λίρα Αγγλίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν νόμισμα πολλούς αιώνες πριν. Το 1489 ο Ερρίκος VII έκοψε τις πρώτες λίρες. Ηταν ένα πολύ βαρύ νόμισμα για την εποχή, και αντιστοιχούσε σε 20 σελίνια. Κόπηκε πάλι κατά το τέλος της δυναστείας των Τυδώρ, το 1603. Το 1817 επανεμφανίστηκε σαν νόμισμα μιας ευρείας νομισματικής ματαρρύθμισης, και έκτοτε κυριάρχησε παγκοσμίως λόγω της επέκτασης της Μεγάλης Βρετανίας σε όλο τον κόσμο.

  Από την εποχή εκείνη και μέχρι σήμερα η χρυσή αγγλική λίρα είναι ένα παγκόσμιο συναλλακτικό μέσο και ένα νόμισμα καταφυγής σε περιόδους αστάθειας και κρίσεων. Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να αντιστοιχήσουμε την χρυσή λίρα με άλλα παγκόσμια νομίσματα άλλων ιστορικών περιόδων όπως το ασημένιο αθηναικό τετράδραχμο ή τον ρωμαικό και βυζαντινό σόλιδο.

  Βικτωριανή Εποχή


  Η Βικτωρία υπήρξε βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας επί 64 χρόνια από το 1837 έως το 1901. Ήταν μία περίοδος μεγάλης ακμής της Βρετανίας και απόλυτης κυριαρχίας της χρυσής αγγλικής λίρας.

   χρυση λίρα αγγλίας 

  Οι πρώτες βικτωριανές λίρες κυκλοφόρησαν το 1838 και έφεραν στην μπροστά όψη μία νεανική προτομή της Βικτωρίας, και στην πίσω όψη ένα θυρεό.

  χρυσή λίρα βικτορια εικονα   

  Σε επόμενες εκδόσεις επί βασιλείας Βικτορίας το 1881, 1887, 1893, εμφανίστηκαν πορτρέτα της βασίλισσας σε μεγαλύτερη ηλικία και στην πίσω όψη ο άγιος Γεώργιος που σκοτώνει τον δράκο.

  Εδουάρδος

  Ο Εδουάρδος πρωτότοκος γιός της Βικτορίας ανέβηκε στο θρόνο το 1901, σε ηλικία 60 ετών, λόγω της μακροβιότητος της μητέρας του. Επί της βασιλείας του κυκλοφόρησε μόνο μία σειρά λίρες το 1902.

  χρυση λίρα εδουαρδου 

   

  Βασιλεία Γεωργίου V

  Η βασιλεία του Γεώργιου σημαδεύτηκε από την έναρξη του ʼ παγκόσμιου πολέμου. Μεταξύ των άλλων συνταρακτικών που συνέβησαν την εποχή εκείνη, η Τράπεζα της Αγγλίας απέσυρε από την κυκλοφορία την χρυσή λίρα σαν συναλλακτικό νόμισμα και κυκλοφόρησα τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα). Μετά το τέλος του πολέμου, τα χαρτονομίσματα παρέμειναν και η χρυσή λίρα ματατράπηκε σε συλλεκτικό και αποθησαυριστικό νόμισμα.Παρόλα αυτά το αγγλικό νομισματοκοπείο συνέχισε να εκδίδει νέες σιρές από λίρες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείαςτου Γεωργίου κυκλοφόρησαν δύο νέες εκδόσεις το 1925 και το 1932 με την ίδια παράσταση.

   χρυση λίρα γεωργιου 

   

  Ελισάβετ II

  Τις τελευταίες δεκαετίες που βασίλισσα της Αγγλίας είναι η Ελισάβετ, έχουν γίνει ακόμη δύο εκδόσεις χρυσών λιρών για επενδυτές και συλλέκτες. Το 1957 και 1968 με νεανική προτομή της βασίλισσας,και το 2002και 2005 μεπροτομή της βασίλισσας σε μεγαλύτερη ηλικία.

  χρυση λίρα ελισαβετ 

   

  Λίρες από τις αποικίες

  Το βασιλικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου έχει την ευθύνη για την έκδοση και κυκλοφορία της λίρας. Το βασιλικό νομισματοκοπείο έδινε κατά καιρούς άδειες σε επιμέρους νομισματοκοπεία των αποικιών της Βρετανίας να εκδίδουν λίρες. Στη φωτογραφία αποτυπώνονται τα μικρά σημαδάκια που καθορίζουν το νομισματοκοπείο που έκανε την έκδοση.

  S-Σίδνει, Μ- Μελβούρνη, P-Πέρθ, C- Οτάβα, Ι- Βομβάη, SA - Πρετόρια.

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Ένας από τους λόγους απόλυτης επικράτησης της χρυσής λίρας σαν επενδυτικό νόμισμα είναι η σταθερότητα των τεχνικών προδιαγραφών της μέσα στα 200 χρόνια κυκλοφορίας της.
  Διάμετρος 22 – 22,05 χιλιοστά (πρακτικά 22)
  Βάρος μικτό 7,988805 -8,00101 γραμμάρια (πρακτικά 8)
  Κράμα χρυσού 22 καράτια ή 917/1000
  Πραγματική ποσότητα χρυσού σε κάθε λίρα  7,3224 γραμμ. ή 0,235421 ουγγιές καθαρού χρυσού (troy ounces)

   

  Σημερινη τιμή χρυσής λίρας

  Στην ερώτηση "Πόσο κάνει σήμερα μία χρυσή λίρα" η απάντηση είναι όσο ανάγκη έχει ο πωλητής και όσο ανυπόμονος είναι ο αγοραστής.

  Μπορειτε όμως να βρείτε μία "σωστή" και δίκαιη τιμή για τη χρυσή λίρα σήμερα με τον εξής τρόπο:

  Βρίσκετε την σημερινή τιμή του χρυσού από το διάγραμμά μας. (Η τελευταία ένδειξη στον πίνακα)

  Πολλαπλασιάζετε την τιμή αυτή επί 0.007542. Η τιμή που προκύπτει είναι μία σωστή τιμή για την χρυσή λίρα. Και σωστή σημαίνει φτηνή για να πουλήσετε, και ακριβή για να αγοράσετε. Ο αριθμός 0.007542 που σας προτείνουμε δεν βγαίνε από αλχημιστικό εργαστήριο. Είναι το βάρος του χρυσού που περιέχεται στη λίρα, προσαυξημένο κατά το (αυθαίρετο) 3%, σαν συλλεκτική αξία του νομίσματος.

  Για παράδειγμα η τιμή του χρυσού την ημέρα που γράφεται αυτό το κείμενο είναι 42.235 ευρώ ανά κιλο. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό τον αριθμό επί 0,007542 βρίσκουμε 318,54 ευρώ. Αυτή είναι η σημερινή τιμή της λίρας που αναζητούμε.

   

  Κάλπικη Λίρα - Πλαστή Λίρα

  Είναι ευνόητο ότι έχουν γίνει άπειρες απόπειρες για παραχάραξη του πλέον σταθερού και έγκυρου νομίσματος, της χρυσής λίρας Αγγλίας.

  Μπορούμε να διακρίνουμε τις παραχαράξεις λιρών σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι πλαστές λίρες που έχουν τις σωστές διαστάσεις και βάρος, και συνεπώς την ΣΩΣΤΗ ποσότητα χρυσού, 7,3224 γραμμάρια καθαρού χρυσού. Στη δεύτερη κατηγορία οι παραχαράκτες χρησιμοποιούν αλλοιωμένο κράμα χρυσού (ή κράμα χωρίς καθόλου χρυσό) για την παραγωγή της λίρας, με αποτέλεσμα το νόμισμα να περιέχει μικρότερη ποσότητα χρυσού (ή καθόλου χρυσό).

  Στην πρώτη περίπτωση οι παραχαράκτες κερδίζουν γιατί καρπώνονται την συλλεκτική αξία της λίρας, περίπου το 3% της αξίας της. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση το κέρδος των παραχαρακτών είναι μικρό και αντίστοιχα η ζημιά των ιδιοκτητών των πλαστών λιρών είναι μικρή.Στην δεύτερη περίπτωση το κέρδος των παραχαρακτών είναι μεγαλύτερο γιατί καρπώνονται την αξία του χρυσού που λείπει από την λίρα.

   

  Ανίχνευση της γνησιότητας της χρυσής λίρας.

  Στο θέμα αυτό σας έχουμε καλά νέα. Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η πιστοποίηση της γνησιότητας μίας χρυσής λίρας είναι απλή και ασφαλής διαδικασία, χωρίς να απαιτείται ειδικός εποπλισμός ή ειδικές γνώσεις. Οι μέθοδοι που σας προτείνουμε για τον έλεγχο μιάς χρυσής λίρας είναι οι εξής δύο.

  1) Έλεγχος της γνησιότητας της χρυσής λίρας αγγλίας με τον φασματογράφο μάζας.

  Ο φασματογράφος είναι ένα μηχάνημα που υπήρχε από παλαιότερα στα εξειδικευμένα γραφεία ελέγχου της περιεκτικότητας των πολυτίμων κραμάτων (Assay Office). Τα τελευταία λίγα χρόνια φασματογράφους απέκτησαν και ιδιώτες οι οποίοι κάνουν γρήγορα και φτηνά έλεγχο της περιεκτικότητας ενός κράματος. Ο φασματογράφος θα ελέγξει την λίρα και θα γνωματεύσει κατά πόσον περιέχει την σωστή περιεκτικότητα χρυσού, 917 χιλιοστά. Εφόσον και το βάρος της λίρας είναι σωστό, 8 γραμμάρια σημαίνει ότι η λίρα σας περιέχει τα σωστά 7,3224 γραμμάρια καθαρού χρυσού.

  2) Έλεγχος της γνησιότητας της χρυσής λίρας με ζύγισμα

  Είναι ένας εξαιρετικά απλός και όμως ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξουμε τη γνησιότητα της λίρας.

  Μετράμε τις διαστάσεις της λίρας ώστε να είναι αυτές που περιγράφουμε παραπάνω στα τεχνικά χαρακτηριστικά, διάμετρος 22 χιλιοστά κ.λ.π.. Ζυγίζουμε εν συνεχεία τη λίρα σε μία ηλεκτρονική ζυγαριά. Αν η λίρα είναι γνήσια το βάρος θα είναι το σωστό 8 γραμμάρια. Αν η λίρα είναι κάλπικη και έχει φτιαχτεί από άλλα μέταλλα, μπρούτζο, μολύβι, ασήμι σίδερο επχρυσωμένο κ.λ.π.το βάρος θα είναι ΠΟΛΥ μικρότερο περίπου 4,5 γραμμάρια.Αν είναι φτιαγμένη από χρυσό με λιγότερα καράτια π.χ. 18 καράτια το βάρος θα είναι περίπου 6,5 γραμμάρια πάντως εμφανώς μικρότερο από τα 8 γραμμάρια.

  Οι διαφορές αυτές προκύπτουν λόγω μίας ιδιότητας των υλικών που λέγεται "ειδικό βάρος" Ο χρυσός έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος σε σχέση με όλα τα μέταλλα που θα επέλεγαν οι παραχαράκτες.

  Συμπέρασμα, αν κάνουμε ένα σωστό μέτρημα και ζύγισμα τσεκάρουμε με απόλυτη αξιοπιστία τη γνησιότητα ή όχι μιας χρυσής λίρας. Απίστευτο και όμως αληθινό.

   

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...