• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ειδικό βάρος (Specific Gravity)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ειδικό βάρος (Specific Gravity)

    Ειδικό βάρος ενός υλικού, ονομάζουμε τον λόγο του βάρους μιας ποσότητος του υλικού προς το βάρος ίσης ποσότητος νερού.

    Το ειδικό βάρος μας δείχνει πόσο βαρύτερο ή ελαφρύτερο είναι το υλικό, από την ίδια ποσότητα νερού. Π.χ. ο χρυσός έχει ειδικό βάρος 19,3, αυτό σημαίνει ότι αν γεμίσουμε ένα φλιτζάνι με νερό, και ζυγίζει 100 γραμμάρια, αν στη συνέχεια γεμίσουμε το ίδιο φλιτζάνι με χρυσό θα ζύγιζε 1930 γραμμάρια. Κάποια υλικά όπως το ξύλο, ή το λάδι, έχουν ειδικό βάρος μικρότερο της μονάδας, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιο ελαφρά από το νερό, και αν τα βάλουμε μέσα σε νερό, θα επιπλεύσουν. Το ειδικό βάρος σχετίζεται με την πυκνότητα ενός υλικού. Μεγάλη πυκνότητα έχουμε σ’ ένα υλικό, όταν τα μόρια του είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, αλλά και όταν μέσα στο κάθε άτομο του υλικού περιέχονται πολλά υποατομικά σωματίδια (Μεγάλο ατομικό βάρος)

    Η μέτρηση του ειδικού βάρους είναι μία βασική μέθοδος για την ταυτοποίηση ενός πολύτιμου λίθου σε ένα γεμολογικό εργαστήριο. Ο προσδιορισμός με ακρίβεια του ειδικού βάρος μιας πέτρας, μας βοηθάει να εντοπίσουμε την ταυτότητά της. Για παράδειγμα το διαμάντι έχει ειδικό βάρος 3.5. Ένα συνηθισμένο υποκατάστατο του διαμαντιού είναι το synthetic cubic zirconia, το ονομαζόμενο στην αγορά ζιρκόν. Το ζιρκόν έχει ειδικό βάρος 5,8. ʼρα μόνο με τη μέτρηση του ειδικού βάρους, ο γεμολόγος θα εντοπίσει ποιο από τα δύο υλικά είναι το εξεταζόμενο. Μεγάλες διαφορές στο ειδικό βάρος έχει και το ένα μέταλλο από το άλλο. Οι διαφορές αυτές μας βοηθούν να προσδιορίσουμε το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο ένα αντικείμενο, π.χ. ένα νόμισμα. Έτσι μετρώντας το ειδικό βάρος μιας χρυσής λίρας, εύκολα διαπιστώνουμε αν είναι πράγματι χρυσή ή είναι κατασκευασμένη από επίχρυσο μπρούντζο, καθότι ο χρυσός έχει ειδικό βάρος 19,3, ενώ ο μπρούτζος περίπου 8,5 (είναι κράμα και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ειδικό του βάρος)

    Η μέτρηση του ειδικού βάρους, γίνεται με δύο μεθόδους.

    Στην πρώτη μέθοδο χρησιμοποιούμε υγρά, με καθορισμένο και γνωστό ειδικό βάρος. Αν εμβαπτίσουμε ένα ορυκτό που έχει ειδικό βάρος 4 σε ένα υγρό που έχει ειδικό βάρος 3, το ορυκτό θα βυθιστεί. Αν το ίδιο ορυκτό το εμβαπτίσουμε σε υγρό που έχει ειδικό βάρος 5, το ορυκτό θα επιπλεύσει. Με επαναλαμβανόμενες εμβαπτίσεις, εντοπίζουμε με ακρίβεια το ειδικό βάρος.

    Η δεύτερη μέθοδος για τον προσδιορισμό του ειδικού βάρους γίνεται με τη χρησιμοποίηση μιας ζυγαριάς ακριβείας. Κάνουμε δύο ζυγίσεις της πέτρας, μία ζύγιση στον αέρα και μία ζύγιση με την πέτρα βυθισμένη σε νερό. Το ειδικό βάρος προκύπτει από τον τύπο SG=Wa / Wa-Ww, όπου SG είναι το ειδικό βάρος, Wa είναι το βάρος της πέτρας στον αέρα, και Ww είναι το βάρος της πέτρας στο νερό. Η μέθοδος στηρίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη, που λέει πως κάθε σώμα που βυθίζεται στο νερό, χάνει τόσο βάρος, όσο είναι το βάρος του νερού που εκτοπίζει.
     

     

         Η ειδική ζυγαριά που χρησιμοποιείται στα γεμολογικά εργαστήρια για την μέτρηση του ειδικού βάρους των σωμάτων.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...