|
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να χρησιμοποιούν στο γεύμα και ακόμη περισσότερο στο δείπνο τα ασημένια τους μαχαιροπήρουνα. Υπάρχουν πολλοί επίσης που τους αρέσει να ζουν τις ρομαντικές τους στιγμές δίπλα σε ένα ασημένιο κηροπήγιο. Τα ασημένια σκεύη είτε στην παραδοσιακή περίτεχνη αισθητική, είτε στην πιό σύγχρονη minimal αισθητική έχουν ένα σταθερό και πιστό κοινό.
Το ασήμι όμως έχει την ιδιότητα να οξειδώνεται. Η συντήρηση των ασημικών θεωρείται μία δουλειά δύσκολη και εξειδικευμένη. Στην πραγματικότητα αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές οδηγίες, και τα ασημένια αντικείμενά μας θα παραμένουν καινούργια. Στην περίπτωση που τα ασημένια σκεύη έχουν ήδη οξειδωθεί, θα σας δώσουμε κάποιες επίσης απλές οδηγίες και συνταγές για να τα γυαλίσετε και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Εννοείται ότι οι οδηγίες αυτές ισχύουν αυτούσιες για το γυάλισμα των μαυρισμένων (οξειδωμένων0 ασημένιων κοσμημάτων.
ΓΙΑΤΙ ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΗΜΙ?
Ας ξεκινήσουμε από την θεωρία. Το ασήμι οξειδώνεται μόνο επιφανειακά, δηλαδή η σκουριά του ασημιού δεν προχωράει στο εσωτερικό του μετάλλου για να το καταστρέψει όπως π.χ., στο σίδηρο. Ο λόγος που οξειδώνεται το ασήμι είναι ένας και μόνο. Η επαφή του μετάλλου με το θειάφι (θείον). Το θειάφι ενώνεται με το ασήμι και σχηματίζει ένα άλας, τον θειούχο άργυρο Ag2S. Το άλας αυτό έχει μαύρο χρώμα και όταν σχηματιστεί στην επιφάνεια του ασημιού δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο εμποδίζει την περαιτέρω οξείδωση. Θειάφι υπάρχει σε μικρές ποσότητες στον ατμοσφαιρικό αέρα, υπό μορφή ενός αερίου του διοξειδίου του θείου, SO2. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και ο καπνός του τσιγάρου, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες SO2, οπότε στις μεγάλες πόλεις και στους χώρους που υπάρχουν καπνιστές η οξείδωση των ασημένιων αντικειμένων είναι ταχύτερη.
Δείτε εδώ σημείωμα μας για την οξείδωση του ασημιού.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΣΚΕΥΩΝ
Όσον αφορά την συντήρηση των καθαρών ασημένιων σκευών, η καλύτερη συμβουλή είναι η χρήση. Για παράδειγμα τα μαχαιροπήρουνα είναι πολύ καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αντί να τα έχουμε κλεισμένα στο συρτάρι. Τα διακοσμητικά αντικείμενα, κηροπήγια κ.λ.π. από καιρού εις καιρόν τα τρίβουμε ελαφρά με μία απλή βαμβακερή φανέλα, ή ακόμη καλύτερα με τα ειδικά εμποτισμένα πανιά που πουλάνε στα super market και προορίζονται ακριβώς για τον καθαρισμό των ασημικών. Είναι πολύ προστατευτικό για τα ασημένια σκεύη αν έχουμε τη δυνατότητα να τα αποθηκεύουμε σε κλειστό χώρο όπως για παράδειγμα σε μία βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού. Για την περίπτωση αυτή κυκλοφορούν στο εμπόριο πανάκια εμποτισμένα με ειδικό υγρό που δεσμεύει το θειάφι της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της βιτρίνας. Αν υπάρχει ένα τέτοιο πανάκι καθυστερεί πολύ το μαύρισμα του ασημένιου σκεύους. Δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τα ασημένια σκεύη σε πλαστικές σακούλες ούτε να τα καλύπτουμε με την πλαστική μεμβράνη της κουζίνας. Τα υλικά αυτά περιέχουν θειάφι και μαυρίζουν το ασήμι. Αν πρέπει να καλύψουμε τα ασημένια σκεύη προτιμότερα είναι τα βαμβακερά πανιά.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΓΥΑΛΙΣΜΑ) ΤΩΝ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΣΚΕΥΩΝ
Θα ασχοληθούμε στη συνέχεια με τα σκεύη που δεν συντηρήθηκαν και είναι πολύ οξειδωμένα. Αν διαθέτετε τα χρήματα η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που θα αποκαταστήσει το ασημένιο αντικείμενο στην αρχική του όψη. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο χρυσοχόος από τον οποίο ψωνίζετε, ή τα ειδικά εργαστήρια που ασχολούνται με επιμεταλλώσεις και λούστρα μετάλλων.
Η επόμενη λύση που έχετε στη διάθεσή σας είναι τα ειδικά προιόντα υγρά κ.λ.π. που πουλάνε στα super market (Όπως το Hagerty Silver Dip ή το Beril) Τα υγρά που πουλιούνται γι αυτό το σκοπό είναι αποτελεσματικά και γρήγορα στην εφαρμογή τους αλλά έχουν μεγάλο κόστος για αντικείμενα με μεγάλο όγκο. Πιό οικονομική λύση είναι οι αλοιφές που πουλιούνται (Silvo) αλλά αυτές θέλουν περισσότερο χρόνο και υπομονή στην εφαρμογή τους.
ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό προιόν, υπάρχουν γιατροσόφια που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Κατ΄ αρχήν η οδοντόκρεμα. Σε ένα βρεγμένο πανί αλείφουμε μία ποσότητα οδοντόκρεμας και αρχίζουμε το τρίψιμο των μαυρισμένων αντικειμένων. Μόλις τελειώσουμε ξεβγάζουμε με νερό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν το αντικείμενο που θέλουμε να γυαλίσουμε έχει πολλές εσοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα αντί για πανί.
Ένα δεύτερος τρόπος καθαρίσματος ασημικών για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση είναι ο ακόλουθος.
Χρησιμοποιούμε μία γυάλινη ή πλαστική λεκάνη.
1) Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της λεκάνης με αλουμινόχαρτο.
2) Εν συνεχεία φτιάχνουμε μέσα στη λεκάνη το εξής διάλυμα.
Αν το αντικείμενο που πρόκειται να εμβαπτίσουμε στο νερό είναι μεγάλου μεγέθους πολλαπλασιάζουμε την παραπάνω ποσότητα.
Φροντίζουμε το νερό που θα ρίξουμε να είναι ζεστό.
Φροντίζουμε επίσης το αλάτι να μην είναι το ιωδιούχο αλάτι του φαγητού. Πιό κατάλληλο είναι το χοντρό αλάτι
3) Εν συνεχεία ρίχνουμε τα ασημένια μαυρισμένα αντικείμενα., τα οποία βεβαίως θα ακουμπήσουν στον πάτο του ταψιού που είναι στρωμένο το αλουμινόχαρτο.
Μετά από λίγα λεπτά το μαύρισμα από το ασήμι εξαφανίζεται.
Η χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα είναι η εξής.
2Al(s) + 3Ag2S(s) + 6H2O -> 6Ag(s) + 2Al2(OH)3(s) + 3H2S(aq)
Παρατηρούμε ότι από την αντίδραση παράγεται υδρόθειο γι αυτό και η διαδικασία παράγει την χαρακτηριστική μυρωδιά του υδρόθειου. Η σόδα και το αλάτι δεν παίρνουν μέρος στην αντίδραση αλλά διευκολύνουν την πραγματοποίηση της. Το αλάτι παίζει μικρό ρόλο και μπορεί να παραληφθεί.
Μπορείτε αντί για το τάπερ με το στρωμένο αλουμινόχαρτο να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό αλουμινένιο ταψί. Πρέπει μόνο να τρίψουμε το αλουμίνιο στο εσωτερικό του ταψιού για να γίνει σωστά η αντίδραση.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποτελεσματική στο καθάρισμα των ασημικών, γίνεται με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, και τα προϊόντα είναι απολύτως αβλαβή για το περιβάλλον.
Το μαυρισμένο ασημένιο βραχιόλι ασπρίζει θεαματικά με την εμβάπτιση του στο διάλυμα σόδας.
http://www.finishing.com/4600-4799/4785.shtml