• Απομιμήσεις ρολογιών

  1) Ποια ονομάζουμε ρολόγια - απομιμήσεις?

  Οι πιο γνωστές εταιρίες ρολογιών όπως η Rolex, η Omega, και δεκάδες άλλες έχουν εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγάλο μπελά, που γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Ο μπελάς αυτός λέγεται ρολόγια - απομιμήσεις, μαϊμούδες, κάλπικα, κίβδηλα, πλαστά, αντίγραφα, ή δεν ξέρω πως αλλιώς ονομάζονται. Τα ρολόγια αυτά στα χιλιάδες site που υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα και τα πουλάνε, συνήθως τα ονομάζουν Replicas ή Fakes. Ένα ρολόι – αντίγραφο μπορεί να είναι μία χονδροειδέστατη απομίμηση αλλά μπορεί να είναι και ένα ρολόι που χρειάζεται ειδικό πραγματογνώμονα για να ανακαλύψει τις διαφορές από το αυθεντικό. Ακόμη όμως και αν τα αντίγραφα είναι ολόιδια με τα πρωτότυπα στην εμφάνιση, σίγουρα θα έχουν τεράστια διαφορά στην ποιότητα και στην διάρκεια ζωής.

  Προς το παρόν οι αντιγραφείς δεν ασχολούνται με παλαιότερα μοντέλα, αλλά αντιγράφουν τα σύγχρονα και κυρίως τα πλέον εμπορικά. Το σπορ της αντιγραφής επιτυχημένων ακριβών ρολογιών δεν είναι ακριβώς σημερινό. Απλώς σήμερα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τα πιο παλιά χρόνια μία συνηθισμένη απάτη ήταν η εξής. Σε ένα φτηνό ρολόι που έμοιαζε με κάποιο ακριβότερο, ο αετονύχης άλλαζε το λογότυπο της φτηνής εταιρίας από το καντράν και τοποθετούσε το λογότυπο της ακριβής εταιρίας. Εξετάζοντας το θέμα νομικά, το να κατέχει κάποιος ένα ρολόι -απομίμηση δεν διαπράττει κάποιο αδίκημα. Η κατοχή δηλαδή δεν είναι παράνομη πράξη.

  2) Γιατί οι θιγόμενες εταιρίες δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσουν τους αντιγραφείς?

  Πολλοί είναι οι λόγοι. Κατ’ αρχήν αν μετά από μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες τιμωρηθεί ένας παραγωγός απομιμήσεων, εν τω μεταξύ θα έχουν ξεφυτρώσει άλλοι δέκα. Το κόστος αυτής της καταδίωξης είναι τεράστιο και τα αποτελέσματα μηδαμινά. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι μία διεθνής συνεννόηση μεταξύ των κρατών, αλλά προφανώς υπάρχουν άλλα σημαντικότερα προβλήματα που η επίλυσή τους προηγείται. Δεύτερος λόγος είναι ότι οι εταιρίες δεν πιστεύουν ότι οι πωλήσεις τους μειώνονται εξ’ αιτίας των απομιμήσεων. Κάποιος που πληρώνει 100 € για μία απομίμηση είναι μάλλον απίθανο να πλήρωνε 2.000€ για το αυθεντικό ρολόι. Κάποιοι άλλοι που αγοράζουν την απομίμηση με το σκεπτικό ότι με αυτή την αγορά εξοικονομούν 1900 €, σύντομα απογοητεύονται από την άθλια ποιότητα του αντίγραφου, και επιστρέφουν στην εταιρία που εμπιστεύονται. Στην πραγματικότητα η σχέση τιμής – ποιότητας του αντίγραφου ρολογιού, συνήθως είναι πολύ κακή.

  Στην περίπτωση πάλι που κάποιος πουλάει ένα ρολόι – απομίμηση σαν αληθινό, είναι απλώς απατεώνας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της αστυνομίας και των δικαστηρίων. Η εταιρία ρολογιών και το εξουσιοδοτημένο δίκτυό της, δεν έχουν να κάνουν με το θέμα. Ο αγοραστής συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις παρασύρεται από την πολύ μεγάλη «έκπτωση» που δεν είναι κάτι άλλο από καλυμμένη απάτη.


  3) Που κατασκευάζονται οι απομιμήσεις?

  Τα εργοστάσια που κατασκευάζουν τις απομιμήσεις βρίσκονται σε χώρες της Ασίας. Οι άνθρωποι αυτοί διαπράττουν το αδίκημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι κλέβουν το design και τις πατέντες του αυθεντικού ρολογιού. 

   

  Χιλιάδες ρολόγια απομιμήσεις καταστρέφονται με οδοστρωτήρα σε μία συμβολική ενέργεια αξιωματούχων σε ασιατική χώρα. 

  4) Υπάρχουν ρολόγια – απομιμήσεις σε μοντέλα παλαιότερων εποχών?

  Η κατασκευή απομιμήσεων από το μηδέν, δηλαδή ρολόι που ξεκινάει και κατασκευάζεται σαν απομίμηση ενός ακριβού μοντέλου, έχει διάρκεια λιγότερο από 20 χρόνια, Οι απομιμήσεις και παραχαράξεις ρολογιών παλαιότερων εποχών εντάσσεται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες.
  - Πρώτη κατηγορία στην οποία ήδη αναφερθήκαμε είναι κάποια ρολόγια κάποιων λιγότερο γνωστών εταιριών, όπου ο παραχαράκτης άλλαξε το λογότυπο της μικρής εταιρίας και έγραψε το λογότυπο της ακριβότερης εταιρίας. Το λογότυπο της ακριβής εταιρίας συνήθως ήταν χαραγμένο και στο καπάκι, στη μηχανή και αλλού, αλλά στις απομιμήσεις παλαιότερων χρόνων, οι κιβδηλοποιοί δεν ασχολούνταν με αυτά τα δευτερεύοντα σημάδια.
  - Δεύτερη κατηγορία Σε αυτή ανήκουν φθηνά ρολόγια που χρησιμοποιούσαν γνήσια ανταλλακτικά από μοντέλα ακριβών εταιριών, με σκοπό να παραπλανήσουν τους αγοραστές. 
  - Τρίτη κατηγορία απομιμήσεων στα παλιά ρολόγια είναι επεμβάσεις που γίνονταν σε γνήσια ρολόγια μιας γνωστής εταιρίας. Σκοπός της επέμβασης ήταν το συγκεκριμένο φθηνό μοντέλο να προσομοιάζει με ακριβότερο μοντέλο της ίδιας μάρκας. Παράδειγμα το Omega Seamaster 200, με αλλαγή του καντράν και προσθήκη μιας στεφάνης στην κάσα προσομοίαζε με το πολύ ακριβότερο και σπάνιο Seamaster 300.
  - Τέταρτη κατηγορία είναι γνήσια ρολόγια τα οποία μετά από βλάβη στο μηχανισμό, αυτός δεν αντικαταστάθηκε από γνήσιο μηχανισμό, αλλά από ένα φτηνό μηχανισμό που ταίριαζε. Οι πιο σχολαστικοί κιβδηλοποιοί χάραζαν στο φτηνό μηχανισμό το λογότυπο της ακριβής εταιρίας.
       - ʼλλη κατηγορία παραχαραγμένων ρολογιών που εφαρμόζεται πολύ στα Rolex είναι γνήσιες μηχανές Rolex, τοποθετούνται σε καινούργιες επίχρυσες κάσες, και προσομοιάζουν τα περιζήτητα χρυσά Rolex. 
  - Τέλος δεν αποκλείεται η περίπτωση τα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα σημερινά ρολόγια – απομιμήσεις, να ασχοληθούν στο μέλλον με την εκ του μηδενός κατασκευή συλλεκτικών ρολογιών παλαιότερων εποχών.

   5) Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν απομιμήσεις, και τι αποκαλύπτει ένα ρολόι – απομίμηση γι αυτόν που το φοράει. 

  Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποια επιχειρηματολογία υπέρ των απομιμήσεων που να αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Αυτό που λένε σαν δικαιολογία οι άνθρωποι που αγοράζουν ρολόγια απομιμήσεις είναι πως θαυμάζουν τη συγκεκριμένη μάρκα αλλά δεν έχουν τα χρήματα να αποκτήσουν το αυθεντικό ρολόι και αρκούνται στην απομίμηση. Αυτή η προσέγγιση έχει μία σοβαρή αδυναμία. Υπονοεί ότι η πραγματική αξία του αυθεντικού προϊόντος είναι μόνο το όνομά του, η ετικέτα του.. Στην πραγματικότητα όμως το όνομα απλώς επισφραγίζει μία σειρά ποιοτικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει το αυθεντικό προϊόν. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά απουσιάζουν από το ρολόι – απομίμηση. Ορισμένα θέματα που πρέπει να πάρουμε υπόψη μας για τις απομιμήσεις είναι τα εξής:
  - Η απομίμηση έχει πολύ κακή σχέση τιμής προς ποιότητα. Δηλαδή είναι ακριβά για την ποιότητα που προσφέρουν. Τα εργοστάσια που κατασκευάζουν απομιμήσεις καταναλώνουν πόρους για να πετύχουν την ομοιότητα με το αυθεντικό ρολόι. Με τα χρήματα που πληρώνει κάποιος για απομίμηση είναι βέβαιο πως θα αγόραζε ένα πολύ καλύτερο ρολόι μια εταιρίας που παράγει τα δικά της τίμια προϊόντα και δεν προσπαθεί να αντιγράψει κάποια άλλα.
  - Στη διαδικασία της παραγωγής των απομιμήσεων υπάρχει σαφώς κλοπή πνευματικής δημιουργίας. Οι εταιρίες των αυθεντικών ρολογιών για να αντιδράσουν σε αυτό, έτρεξαν πρόσφατα μία καμπάνια με σλόγκαν ‘Fake watches are for fake people” ( Οι κάλπικοι άνθρωποι φορούν κάλπικα ρολόγια). Μία καμπάνια κατά τη γνώμη μας άστοχη και υπερβολικά επιθετική εναντίον ανθρώπων που απλώς κάνουν μία καταναλωτική επιλογή. Μία επιλογή λανθασμένη και με σαθρό ηθικό υπόβαθρο, αλλά αυτό απέχει από τον ομαδικό χαρακτηρισμό τους σαν κάλπικους. 
  - Σε αυτό το site έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη διαφωνία μας με τη νοοτροπία που έχουν πολλοί άνθρωποι να προκρίνουν την ετικέτα σαν πρώτο κριτήριο στην επιλογή ενός προϊόντος. Κάποιος που επιλέγει απομιμήσεις ουσιαστικά έχει σαν μόνο κριτήριο την ετικέτα και αδιαφορεί για όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
    - Η κατανάλωση και η κατοχή ενός προϊόντος – απομίμηση είναι μία μοναχική διαδικασία. Ο αγοραστής δεν είναι υπερήφανος για την πράξη του και συνήθως δεν το μοιράζεται με κανένα. Συνήθως αντιμετωπίζει αμήχανα ερωτήσεις σχετικές με το ρολόι, και πάντα ανησυχεί μήπως αποκαλυφθεί η πλαστότητα και γίνει ρεζίλι.
    - Μπορούν να χαρακτηριστούν εύπιστοι αν όχι αφελείς αυτοί που πίστεψαν ότι πέτυχαν στο ίντερνετ ή στο δρόμο κάποιος που τους προμηθεύει την απομίμηση σαν μεγάλη ευκαιρία αυθεντικού ρολογιού.    

  6) Που πουλιούνται τα ρολόγια – απομιμήσεις?

  Το διαδίκτυο είναι ο προνομιακός χώρος πώλησης απομιμήσεων. Υπάρχουν εκατομμύρια site που πουλούν αυτά τα προϊόντα. Οι περισσότεροι τα προωθούν σαν απομιμήσεις (Replicas), άλλοι όμως τα πουλούν σαν δήθεν αυθεντικά σε τιμή ευκαιρίας. Στα παζάρια τύπου Γιουσουρούμ (Flea Market) σε όλες τις πόλεις του κόσμου πουλιούνται απομιμήσεις από πλανόδιους, αλλά υπάρχουν και μαγαζιά που λόγω ελλιπούς εποπτείας πουλάνε αυτό το παράνομο προϊόν.

  7) Πώς θα καταλάβω αν ένα ρολόι είναι απομίμηση?
  - Όσο καλύτερα γνωρίζετε το αυθεντικό ρολόι τόσο πιο εύκολα θα αναγνωρίσετε την απομίμηση. Η κάσα, το καπάκι, το κούμπωμα, το λουράκι, το λογότυπο, τα χρώματα μπορεί να έχουν λεπτομέρειες που θα αποκαλύψουν την απάτη.
  - Ελέγξτε αν λειτουργούν όλα τα κουμπιά του ρολογιού σωστά. Πιθανό η απομίμηση να μην έχει εφοδιάσει το ρολόι με όλες τις λειτουργίες για λόγους κόστους.
  - Να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση απ΄ όπου θα ψωνίσετε. Πρέπει να προμηθευτείτε την επίσημη εγγύηση της αντιπροσωπείας ή της μητρικής εταιρίας. 
  - Όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση από την εργοστασιακή τιμή, τόσο πιο κοντά είστε στην απομίμηση. Δεν υπάρχουν πολλοί απελπισμένοι έμποροι που χαρίζουν τα ρολόγια.
  - Ο σειριακός αριθμός (Serial Number) πρέπει να είναι τυπωμένος στη θέση και με τον τρόπο που η εταιρία τυπώνει συνήθως τους σειριακούς αριθμούς.
     - Υπάρχουν πολλές μικρές εταιρίες πολυτελών ρολογιών που μπορεί να μην τις έχετε κάν ακούσει Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε όνομα εταιρίας που μοιάζει ελβετικό, υπάρχει πίσω του μία επίσης ελβετική εταιρία. Πληροφορηθείτε μέσω των αναζητήσεων στο Google, αν όντως υπάρχει η εταιρία που σας προτείνουν.


  http://www.chronocentric.com/watches/counterfeit.shtml#what

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...