• Βασικές αρχές για την παρουσίαση κοσμημάτων

  1) ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

  Αν και ακούγεται προφανές είναι κάτι που σπάνια τηρείται. Δεδομένου ότι τα κοσμήματα έχουν μικρό μέγεθος, ο υποψήφιος θεατής θα πάρει μία πρώτη γεύση γι αυτά που εκτίθενται από το ντεκόρ. ʼρα η αισθητική του ντεκόρ πρέπει να προσελκύει τον θεατή αλλά και να αντιστοιχεί απολύτως στην αισθητική των κοσμημάτων που εκτίθενται.

  2) ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ
  Το ντεκόρ δεν πρέπει να καταπίνει το κόσμημα. Πρέπει να βρεθεί η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο εντυπωσιακό ντεκόρ, όπου συγχρόνως αναδεικνύει το κόσμημα. Δύσκολο, διότι τα δύο αυτά πράγματα είναι αντίθετα μεταξύ τους. Ένα πολύ δυνατό ντεκόρ θα τραβήξει τον θεατή οποίος όμως στη συνέχεια θα θαυμάζει το υπέροχο ντεκόρ και θα αδιαφορήσει για το κόσμημα. Ένα αδύναμο ντεκόρ θα περάσει απαρατήρητο μαζί με τα κοσμήματα που εκτίθενται. Ένα ισορροπημένο ντεκόρ θα τραβήξει τον θεατή ο οποίος στη συνέχεια θα ασχοληθεί με αυτό που πρέπει να ασχοληθεί

  3) ΤΑ ΥΛΙΚΑ
  Πολλά και διάφορα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτυχημένα ντεκόρ.

  Υλικά από τη φύση. Είναι μία διαχρονική πηγή για υλικά διακόσμησης. Αυτούσια ή διακοσμημένα είναι ένα στοιχείο οικείο, αλλά δυσεύρετο για τους ανθρώπους της πόλης. Βότσαλα ή βραχάκια, κλαδιά ή φύλλα από δένδρα, αντικείμενα από τη θάλασσα όπως κοχύλια αχινοί κ.λ.π., διάφορα είδη καρπών καρύδες κουκουνάρια κ.λ.π.

  Αντικείμενα με στυλ. Θα μπορούσαν να είναι αντικείμενα από τα παλιατζίδικα, κομμάτια μιας άλλης εποχής που θα αιφνιδιάσουν τον θεατή και παράλληλα με αυτά θα προσέξει και τα κοσμήματα που εκτίθενται μαζί

  Πρωτογενή υλικά όπως υφάσματα, χαρτόνια, χαρτιά που μπορούν να υποστούν και κάποια επεξεργασία όπως το παπιέ μασέ, σχοινιά χοντρά, τυλιγμένα γύρω από κομμάτια ξύλου η φελιζόλ μπορούν να δώσουν με την μεσολάβηση της δικής σας αισθητικής ένα πολύ όμορφο πλαίσιο για να εκθέσετε τα κοσμήματά σας.

  Απρόσμενα αντικείμενα. Ο αιφνιδιασμός και η συζήτηση που θα προκαλέσει μία παρουσίαση κοσμημάτων είναι ένα βασικό της ατού. Μηχανουργικά εξαρτήματα, γρανάζια, γεωργικά εργαλεία, βιβλία, και ένα σωρό άλλα αντικείμενα μπορεί να αποτελέσουν ένα ευφάνταστο και αποτελεσματικό φόντο για τα κοσμήματα σας. Αν επιπλέον σας δίνουν και ικανοποιητικές επιφάνειες για να αναπτύξετε τις συλλογές σας, ακόμη καλύτερα.

  4) Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

  Μία βιτρίνα που δημιουργεί σύγχυση στο θεατή είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Τα κοσμήματα πρέπει να οργανωθούν, που σημαίνει να μην εκτίθενται όλα μαζί αλλά να δημιουργηθούν επί μέρους ενότητες. Με το δεδομένο ότι τα κοσμήματα έχουν μικρό μέγεθος, η ομαδοποίηση θα βοηθήσει το θεατή να απομονώσει και να προσέξει τα διάφορα εκθέματα. Η ομαδοποίηση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και επαφίεται στη γνώση και το ένστικτο του διακοσμητή να δημιουργήσει ελκυστικά σύνολά κοσμημάτων. Για παράδειγμα μπορούν να οργανωθούν σαν σετ πάνω στην ίδια ιδέα, κολιέ, βραχιόλι, σκουλαρίκι, δαχτυλίδι. Μπορούν να ομαδοποιηθούν και κατά είδος, τα δαχτυλίδια μαζί, τα βραχιόλια μαζί, κ.λ.π. Μπορούν να ομαδοποιηθούν κατά χρωματικές οικογένειες, π.χ. τα κόκκινα μαζί κ.λ.π.

  5) ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

  Δημιουργήστε επίπεδα. Μην απλώνετε όλα α κοσμήματα σε ένα επίπεδο γιατί είναι πολύ βαρετό. Δημιουργήστε επίπεδα που εκτός των άλλων σας βοηθούν στην οργάνωση της βιτρίνας.

  Δώστε πληροφορίες. Είναι καλό ο θεατής να γνωρίζει τις τιμές, το υλικό, τη φίρμα σας κ.λ.π.. Όμως αυτό περιέχει τον κίνδυνο η βιτρίνα να φορτωθεί με ταμπελάκια που δημιουργούν σύγχυση στο μάτι.

  Αφαιρετική ή εμπορική. Η κάθε μια προσέγγιση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Η αφαιρετική βιτρίνα θεωρητικά δίνει το αισθητικό σας στίγμα και καλεί τον θεατή να γνωρίσει τα υπόλοιπα αντικείμενα στο εσωτερικό του καταστήματος. Η εμπορική βιτρίνα φιλοδοξεί να δείξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αντικείμενα που υπάρχουν στο κατάστημα. Μάλλον το καλύτερο είναι να μην το παρακάνετε σε καμία από τις δύο προσεγγίσεις.


   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...